Najnovije vesti

ĐOKOVIĆI, IZVINITE ŠTO SAM VAM OTEO DEDU! Optuženi priznao otmicu: Na taj korak sam se odlučio da bih došao do novca za lečenje sestrine bolesne dece
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

EPILOG

ĐOKOVIĆI, IZVINITE ŠTO SAM VAM OTEO DEDU! Optuženi priznao otmicu: Na taj korak sam se odlučio da bih došao do novca za lečenje sestrine bolesne dece

Tenis

Pred Višim sudom u Valjevu završeno je suđenje optuženima za otmicu Milosava Radisavljevića (81), dede Jelene Đoković, supruge proslavljenog tenisera Novaka Đokovića, koja se desila u julu 2018. u Ljigu.

Završne reči, pred presudu, izneli su prvooptuženi Branislav Matić (37) iz Sremske Mitrovice i njegov pomagač Dragan Jerinić (39), koje tužilaštvo tereti da su 25. jula prošle godine ušli u kuću dede Novakove supruge, koji živi sam, oteli mu mobilni telefon, 26.000 dinara, a zatim ga odveli u kukuruzište i lisicama vezali za stub. Potom su od njegove porodice tražili otkup od dva miliona evra i ostavili vezanog starca, čije je zapomaganje čuo komšija.


Branislav Matić priznao je krivicu pred sudijom, dok je Dragan Jerinić tvrdio "da nije učestvovao u otmici".


- Sam sam izvršio otmicu dede Jelene Đoković. Jerinića sam označio kao pomagača pod pritiskom koji je na mene izvršila policija posle hapšenja - rekao je Matić i počeo da se pravda:


- Kajem se zbog otmice! Izvinjavam se porodicama Đoković i Ristić. Na taj korak sam se odlučio da bih došao do novca za lečenje sestrine bolesne dece.

 

Brinuli za dedu... Novak i Jelena Đoković
Brinuli za dedu... Novak i Jelena Đokovićfoto: Profimedia


Tužilaštvo za Matića traži maksimalnu kaznu zatvora od 12 godina, dok za Jerinića traži 10. Matićev advokat zatražio je da mu se izrekne blaža kazna, navodeći da sumnja da je najstroža kazna zatražena zbog toga što se radi o dedi žene Novaka Đokovića. Takođe je zatražio da sud prilikom izricanja presude ima u vidu tragičnu sudbinu Matića, koji je sa četiri godine ostao bez oca, a kasnije i bez majke, koja je bila psihički bolesnik.


Iznošenju završnih reči nije prisustvovao oštećeni Milosav Radisavljević, i to zbog teškog zdravstvenog stanja, a iz istog razloga neće prisustvovati ni izricanju presude. To je i stav sudskog veštaka, neuropsihijatra Snežane Marjanović.

 

Kidnaperi ga mučili, vezali i opljačkali... Milosav Radisavljević u kući drži Jeleninu i Novakovu sliku
Kidnaperi ga mučili, vezali i opljačkali... Milosav Radisavljević u kući drži Jeleninu i Novakovu slikufoto: Vladimir Šporčić


- Radosavljeviću se zdravstveno stanje znatno pogoršalo posle otmice, zbog čega je više puta tražio lekarsku pomoć. Utvrđeno je da nakon otmice povremeno ima halucinatorne obmane, jak nemir i strahove, te da više nije sposoban da sam brine o sebi, kao pre otmice, već je njegova porodica bila prinuđena da angažuje jedan bračni par iz Kragujevca, koji vodi dvadesetčetvoročasovnu brigu o njemu - rečeno je na suđenju.

 

Tužilaštvo utvrdilo
Optuženi isplanirali kidnapovanje


Tužilaštvo je ostalo pri stavu da su i optuženi Matić i optuženi Jerinić odgovorni za otmicu Radisavljevića. Zamenik višeg tužioca u Valjevu Zlatko Šulović naveo je da je Matić skoro u potpunosti priznao krivično delo koje mu se stavlja na teret, te da je utvrđeno da je drugooptuženi Jerinić, po njegovom nalogu, kupio pet telefonskih pripejd kartica za mobilni telefon, koje su kasnije koristili za dogovor o izvršenju krivičnog dela. Tužilaštvo smatra da je u porodičnu kuću Radisavljevića kroz manji prozor ušao Jerinić, jer je sitne građe, za razliku od Matića, te da mu je zatim otključao vrata i pomogao u otmici Radisavljevića.

 

(Kurir.rs/Slađana Stevanović/Foto: Vlada Šporčić/Profimedia)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...