SRPSKI SPORTISTI OŠTRO PROTESTVOVALI PROTIV NATO BOMBI I MOLILI ZA MIR Đoković: Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na svoj način!
Foto: Printskrin

Svaka čast!

SRPSKI SPORTISTI OŠTRO PROTESTVOVALI PROTIV NATO BOMBI I MOLILI ZA MIR Đoković: Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na svoj način!

Tenis -

Agresija NATO pakta na tadašnju Jugoslaviju i bombardovanje koje je počelo 24. marta 1999. godine izazvalo je oštre reakcije srpskih sportista širom sveta.

U vreme bombardovanja koje je trejalo 78 dana i tokom kojeg je poginulo oko 2.500 ljudi, većinom civila, srpski sportisti su molili za mir.

Neke od njih NATO agresija je očvrsnula i dala im dodatni motiv za uspešne karijere. Jedan od njih je Novak Đoković, koji je u vreme bombardovanja bio tek 12-godišnji dečak.

"Kada je NATO uništavao moju zemlju bez pravnog osnova 1999. godine bio sam dete. Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na naš način. I evo me danas. To uništavanje me nije uništilo, niti moj narod. Nije nam slomljen duh. I dalje smo radosni uprkos problemima. To je pobeda. Znate, mi smo u Srbiji odrastali u teškim, okrutnim uslovima. To je najvažniji faktor koji morate da znate da biste razumeli naš životni put. Sankcije, rat, bombardovanje, ekonomska kriza... Zbog svega toga sam morao da propustim mnoge juniorske turnire jer moji roditelji nisu imali novca... Ali, ta iskustva su nas oblikovala. Verujem da zbog toga više cenimo ono što imamo. Krenuli smo sa dna. Posledice tog vremena, nevolje tog vremena, duboko su usađene u nas", rekao je Đoković jednom prilikom.

Tadašnje zvezde srpskog sporta oštro su kritikovale rat koji je pokrenula NATO alijansa. Vlade Divac se iste večeri uključio u program Si-En-Ena i čuvenu emisiju Larija Kinga.

Dragan Stojković Piksi, Predrag Mijatović, Siniša Mihajlović, Dejan Stanković, Saša Ćurčić, Saša Đorđević, Predrag Danilović i mnogi drugi bili su glasni u zahtevima da se rat prekine.

"Veoma je teško biti srpski sportista u svetu u kojem dešavanja diktira Amerika, u kojem istorija i tradicija nemaju pravo značenje, ali sam izuzetno ponosan što sam Srbin. Obraćam se svim košarkaškim institucijama i snažnim zemljama koje su sebe branile tokom istorije i ništa nisu želele da imaju što im ne pripada. Sada Amerikanci i Albanci žele nešto što im ne pripada", rekao je tada Danilović.

"Igraju se rata, kao da samo pritiskaju tastere na džojstiku Plejstejšna. Ne mogu da nosim dres Real Madrida, a znam da mi roditelji spavaju u garaži", rekao je Mijatović jednom prilikom.

Siniša Mihajlović i Dejan Stanković kao članovi Lacija iz Rima uoči utakmice protiv Milana na majicama su istakli parolu "Mir, a ne rat". Parolu "Mir, a ne rat" nosio je i tadašnji fudbaler Juventusa Zoran Bata Mirković. Dragan Stojković Piksi u dresu japanske Nagoje. "Nato, prekini bombardovanje".

Aleksandar Saša Đorđević, tada član Barselone posle finala "Kupa Radivoja Koraća" protiv Estudijantesa nosio je transparent sa natpisom "Zaustavite rat".

Jedan od najjačih utisaka iz tog vremena je i prijateljska fudbalska utakmica između Partizana i Aeka iz Atine.

Fudbaleri beogradskog Partizana i grčkog AEK-a pre početka međunarodne ratne utakmice odigrane 7. aprila, nosili su transparent sa porukom: "NATO, prekini rat, prekini bombardovanje". Sirene za vazdušnu opasnost nisu sprečile da na stadion u Humskoj dođe 15.000 navijača.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track