ČUDESAN PUT MALE MO DO VRHA I STRAVIČAN PAD KOJIM JE OKONČALA BLISTAVU KARIJERU: Majka je želela da bude plesačica, a ona je postala najbolja teniserka ikada! Umrla je u 35. godini (VIDEO)
Foto: Pritnscreen Youtube

NA DANAŠNJI DAN

ČUDESAN PUT MALE MO DO VRHA I STRAVIČAN PAD KOJIM JE OKONČALA BLISTAVU KARIJERU: Majka je želela da bude plesačica, a ona je postala najbolja teniserka ikada! Umrla je u 35. godini (VIDEO)

Tenis -

Na današnji dan 1969. godine preminula je jedna od najboljih teniserki sveta ikada Morin Ketrin Konoli Brinker, poznatijoj pod nadimkom "Mala Mo".

Morin Konoli je bila američka teniserka koja je 1953. godine, sa nepunih 19 godina, postala je prva žena koja je uspela da osvoji sva četiri grend slem turnira u kalendarskoj godini. Njen uspeh su do danas ponovile jedino Margaret Kort i Štefi Graf.

Morinina karijera završila se 1954. godine, kada je jašući konja povredila nogu. Uvrštena je u Tenisku dvoranu slavnih 1968. Smatra se jednom od najboljih teniserki svih vremena.

Morin Konoli se rodila u San Dijegu 1934. godine, od oca Martina i majke Džezmin. Roditelji su joj se razveli kada je imala četiri godine. Džezmin Konoli je bila pevačica i plesačica i želela je da njena ćerka izabere istu profesiju. Zbog toga je Morin pohađala časove pevanja, klavira i baleta. Međutim, provodila je znatno vreme posmatrajući teniske mečeve u obližnjem parku i uskoro je postala opsednuta igrom. Uspela je da nagovori majku da joj kupi teniski reket i u potpunosti se posvetila vežbanju.

Morin je kao desetogodišnjakinja bila sakupljačica lopti profesionalnog tenisera Vilbura Folsoma, koji joj je objasnio osnove igre i bio prvi trener. Prvi turnir je odigrala 1945, sa jedanaest godina, i izgubila u finalu. Taj poraz je, prema njenim biografima, u njoj razvio takmičarski duh.

Godine 1946. Konolijeva je osvojila sedam turnira, takmičeći se i u kategoriji za mlađe od trinaest, i u kategoriji za mlađe od petnaest godina. Naredne godine osvojila je još pet turnira, čime je postala druga teniserka Južne Kalifornije u kategoriji do petnaest godina. U maju je Morin pronašla novog trenera, Evelin Tenent. Godine 1948. je osvojila osamnaest titula i postala prva juniorka Južne Kalifornije. Sa četrnaest godina postala je najmlađi pobednik nacionalnog juniorskog šampionata.

Godine 1949. Konolijeva je osvojila devet juniorskih i jedan seniorski turnir. Sledeće godina se našla među prvih deset teniserki SAD. Godine 1951. osvojila je svoj prvi grend slem turnir, Otvoreno prvenstvo SAD, pobedivši Doris Hart u polufinalu (6:4, 6:4) i Širli Fraj u finalu. Time je postala najmlađa pobednica ovog turnira (16 godina). Naredne godine je uspešno odbranila svoju titulu. Na Vimbldonu 1952. je učestvovala uprkos želji svog trenera. Osvojila je turnir, ali je takođe i okončala saradnju sa Evelin Terent, koja joj je u životu bila gotovo majčinska figura. Novi trener joj je postao Hari Hopman. Konolijevoj je 9. septembra 1952. njen rodni grad San Dijego priredio svečani doček povodom velikih uspeha u toj godini.

Godine 1953. Konolijeva je na furiozan način osvojila Otvoreno prvenstvo Australije i Rolan Garos, kompletiravši karijerski grend slem. Međutim, nije se zaustavila na tome. U jednom od najboljih finala Vimbldona pobedila je svoju veliku rivalku Doris Hart sa 8:6, 7:5, ukupno osvojivši samo dva poena više od protivnice. Osvojila je i svoju treću uzastopnu titulu na Otvorenom prvenstvu SAD, ponovo pobedivši Hartovu u finalu. Time je postala prva žena koja je osvojila kalendarski grend slem, i jedina koja je to uradila ne izgubivši nijedan set. Te godine je osvojila još 10 titula i osvojila nagradu za najbolju sportistkinju godine.

Tokom svoje karijere Konolijeva je osvojila dve titule na grend slem turnirima u konkurenciji ženskih parova (Australiju i Rolan Garos) i jednu u konkurenciji mešovitih parova (Rolan Garos).

Godine 1954. Morinina teniska karijera se naglo završila. Nakon što je odbranila svoje titule na Rolan Garosu i Vimbldonu, doživela je nesreću jašući konja. Dok je pored nje prolazio kamion, Morinina noga se zaglavila između konja i vozila. Nakon operacije i oporavka, pokušala je da se vrati tenisu, ali je u januarskom egzibicionom meču 1955. godine osetila jak bol pokušavajući da dohvati drop šot i u tom trenutku odlučila da završi svoju karijeru. Tada je imala samo 20 godina i devet osvojenih grend slem turnira.

Morin Konoli se 1955. venčala sa Normanom Brinkerom, koji je služio u mornarici SAD. Bračni par je imao dve ćerke, Sindi i Brendu. Kasnije su se preselili u Dalas.

Konolijeva je, takođe, radila kao komentator na radiju i televiziji. Prenosila je finalni meč sa Vimbldona 1966. godine. Osnovala je Morin Konoli Brinker tenisku fondaciju za pomoć mladim talentima.

U junu 1969. Morin Konoli je izgubila bitku protiv kancera. Preminula je u svojoj 35. godini.

kurir.rs / Vikipedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track