VAZDUH U AUSTRALIJI DAVI: Treninzi u Melburnu OTKAZANI, Šarapova STOPIRALA egzibiciju, teniseri se GUŠE! (VIDEO)
Foto: Profimedia

DRAMA

VAZDUH U AUSTRALIJI DAVI: Treninzi u Melburnu OTKAZANI, Šarapova STOPIRALA egzibiciju, teniseri se GUŠE! (VIDEO)

Tenis -

Nivo zagađenosti vazduha u Australiji je alarmantan, a veliki broj sportista koji se nalazi u "zemlji kengura" prinuđen je da promeni planove.

Vazduh u Melburnu i Sidneju, gde se odigrava najveći broj teniskih turnira, prosto - davi! Do te mere da su takmičenja odližena, a igrači koji su ipak izašli na teren morali su da prekinu meč u jednom trenutku.

foto: AP

Pod znakom pitanja nalazi se i prvi Grend slem u sezoni - Australijan open.

Koliko je situacija alarmantna pokazao je napad kašlja koji umalo nije ugušio Dalilu Jakupović. Slovenačka tensierka je zbog napada kašlja morala da preda meč prvog kola kvalifikacija za AO iako je bila vrlo blizu pobede protiv Švajcarkinje Štefani Fegele.

"Nemam astmu, niti probleme sa disanjem, ali naterali su nas da igramo po ovim uslovima što nije fer", izjavila je slovenačka teniserka.

"Bilo je baš gadno. nikada nisam tako nešto doživela. Kolabirala sam na terenu, nisam više mogla da dišem!"

Lepa Eženi Bušar je zbog bolova u grudima takođe morala da traži medicinsku pomoć tokom meča kvalifikacija, ali je uspela da se oporavi i pobedi nakon pauze.

Marija Šarapova je pri kraju egzibicionog susreta u Kujongu, na istoku Melburna prekinula susret sa Laurom Zigemund zbog problema sa disanjem.

"Počela sam da kašljucam krajem drugog seta, ali sam bolesna poslednjih sedmica pa sam mislila da je to u pitanju. Ali kada sam videla da se ona žali sudiji da ne može da diše, odlučili smo da prekinemo mučenje", izjavila je Ruskinja.

marija šarapova
marija šarapovafoto: EPA/ROB PREZIOSO

U požarima koji već nedeljama traju u Australiji do sada je stradalo najmanje 27 osoba, uništeno je više od 2.000 kuća, a spaljena je teritorija veća od američke savezne države Indijane.

Zbog požara, hiljade građana Sidneja i Melburna je protestovalo tražeći ostavku premijera Skota Morisona.

Organizatori su saopštili da će doneti odluku o odigravanju mečeva koristeći podatke na licu mesta, uz konsultacije sa lekarskim timom Australijan opena, Biroom za meteorologiju i naučnicima iz Agencije za zaštitu životne sredine države Viktorija.

Kvalitet vazduha u Melburnu ocenjen je kao "veoma loš". Vlasti očekuju da će kvalitet vazduha ići od "veoma lošeg do opasnog" najmanje do srede uveče.

(Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track