AUSTRALIJAN OPEN DO DETALJA! Evo čega sve ima u Melburnu u vreme gren slema, ŠOKIRAĆE vas tretman prema Đokoviću (FOTO)
Foto: Kurir sport/Vuk Brajović

SVE SPREMNO ZA POČETAK!

AUSTRALIJAN OPEN DO DETALJA! Evo čega sve ima u Melburnu u vreme gren slema, ŠOKIRAĆE vas tretman prema Đokoviću (FOTO)

Tenis -

I ove godine su predusretljivi organizatori uneli mnoštvo promena kako bi posetioci "Melburn parka" uživali u tenisu i pratećoj zabavi...

Od specijalnog izveštača Kurira iz Melburna - Vuka Brajovića

foto: Profimedia

Pala je noć na velelepni kompleks "Melburn parka" i sve nekako izgleda isuviše mirno za pred sam početak jednog od najvećih sportskih događaja godine u svetu. Kada sutra rano ujutru ka kapijama Australijen opena pohrle desetine hiljada obožavaoca tenisa iz svih delova sveta, pedantni organizatori će odmah znati da li su ostvarili sve što su želeli kako bi i ovo izdanje uvodnog gren slema sezone bilo nezaboravno za navijače, igrače, stručnjake, medije i partnere. A već na prvi pogled vidljive su broje promene koje bi prvenstveno trebale da dvonedeljno turnirsko iskustvo učine dostupnim još većem broju poklonika i potrošača nego što je to bio slučaj u rekordnoj 2019. sa posetom od preko 780 hiljada (i najvećom dnevnom od preko 91 hiljada tokom prve subote).

foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Kako je teniski kompleks "Melburn park" ubedljivo najbliži centru grada u odnosu na Vimbldon, Rolan Garos i Flašing Medous, organizatori su bukvalno skoro pa spojili uzalaz u zonu turnira sa centralnim trgom Federejšn skver sa jedne – i železničke stanice Ričmond sa druge, tako da i tih deset minuta koji su potrebni da bi se taj „put“ prevalio peške skrati – uz promatranje i uživanje u raznim vidovima zabave koji se nude gostima. AO Hill Top – brdašce sa lepim pogledom na "Melburn park", predstavlja jednu takvu novinu, verziju vimbldonskog "Marej Hila" za decu i roditelje. Ovde se izuzetno puno pažnje poklanja mladim posetiocima i njihov pratiocima – od Dečijeg dana u kome učestvuju vodeće zvezde Opena, preko teniskih, rekreativnih i kreativnih zona za decu – pa sve do AO Hill Topa, i retko ko napušta kapije ovako produženog Melburn Parka na obali reke Jare – nezadovoljan. Australija je nacija koja je srećna da stvara što više prilika za društvenu integraciju i inkluziju, i sve je postavljeno kako bi se uživalo u skladu sa maksimom „Važno je učestvovati i lepo se zabaviti!“, i u tom smislu je Australijen open – pun pogodak.

foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Muzički program Australijen opena više podseća na mali Exit Festival nego sportsku manifestaciju – sa više muzičkih bina i ogromnom centralnom „Lajv“ binom, koja je prethodnih godina ugostila takve zvezde kao što su Krejg Dejvid, Bili Ajdol, Fu Fajters – a ove godine Fetboj Slim i mnoštvo drugih. Petnaestodnevni program je otvoren upravo danas popodne – i to nastupom isljučivo ženskih bendova u programu „AO Girls Day Out“!

foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Posteri vodećih tenisera i teniskerki nalaze se svugde po Melburnu, a mnoge bi možda začudilo što Federer i Nadal imaju nešto veće i bolje plasirano prisustvo na njima od sedmostrukog osvajača Novaka Đokovića. Šta ćete, to su odredila razna istraživanja tržišta, i sećanja na finale odigrano između spomenute dvojice i neverovatnu reakcije publike još su sveža u Melburnu. Ipak, Novak tj. Djoker pozdravlja sve posetioce koji do kompleksa dolaze glavnim javnim prevoznim sredstvom – tramvajem, i njegov lik krasi veliki prikaz žreba na ulasku u glavnu, Rod Lejver Arenu.

foto: Kurir sport/Vuk Brajović
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Impozantan medijski centar Teniske federacije Australje ove godine je kompletno dovršen, i više pristaje sitiju nekog od najvećih komercijalnih centara sveta nego sportskom kompleksu, što označava koliko organizator ceni ulogu medija u opštem uspehu turnira. Od prošle godine, Australijen open je prepoznatiji po skraćenici i novom logotipu AO, koji se pojavljuje u mnoštvu boja na svim površinama. Rod Lejver Arena je i ove godine unapređena, ponajviše u delu koji nudi izuzetno gastronomsko iskustvo VIP zvanicama, za šta je izgrađeno jedno celo dopunsko krilo, ovalnog oblika sa strane – a sa nepreglednom staklenom površinom u sredini. Preko puta se nalaze prodajno-promotivni saloni, a sa LED zida jednog od njih nam se smeši Cicipas, kome je prozivođač opreme napokon napravio patike koje se ne pertlaju.

foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Grand Slam Oval naziv je za ogromnu „fan-zonu“ sa mnoštvom uslužnih i zabavnih celina, oličenim u tematskim sekcijama koje nude raznovrsne interaktivne programe, zabavu za posetioce od 7 do 77, mnoštvo nagrada i – ono što je najvažnije – osveženje i opuštanje uz praćenje mečeva na ekranima. Tu su scenografske replike poznatih delova vodećih svetskih gradova, „hram“ italijanskog espresa, kutak za ljubitelje mediteranskih užitaka, impozantni salon tjuniranih automobila i viktorijansku zgradu poznate banke. Džinovski žuti leteći balon sa korpom vas dočekuje na ulasku u zonu uživanja u ambijentu (francuske) provincije, a za one koji više vole da po zemlji prelaze veće daljine – sigurno će ih obradovati starinski bicikl za pet osoba.

foto: Kurir sport/Vuk Brajović

U okviru AO Ballpark, zone za raznovrsna teniska iskustva koja je dvostruko povećana ove godine, „Practice Village“ predstavlja potpuno novu zonu (na nekadašnjim terenima 16-21) u kojoj svi koji požele da isprobaju svoje znanje tenisa to mogu da urade – sami, uz pomoć trenera, ili sa vršnjacima.

foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Na samom izlazu, primećujemo i novo ime drugog po veličini stadiona kompleksa – "Melburn (do nedavna Hajsens) arena", jednog od čak četiri potpuno pokrivenih - po čemu je Australijen open neprikosnoveni lider među gren slemovima. Nećete verovati – ali će se upravo u njoj u četvrtak pred tenisko finale odigrati i meč profesionalne australijske košarkaške lige – u slavu popularnosti sporta. Levo i desno, uzduž i popreko, a i visoko ka nebu – Grend Slem Azije i Pacifika je i ove godine dokazao da poseduje neograničeni kapacitet za inovacije i napredak u svakom smislu, a da je pritom lepo ušuškan u prirodu koja okružuje priobalje reke Jara koja protiče kroz centar grada. Sva tehnološka čuda koja su deo ovog kolosalnog centra vrednosti od više milijardi australijskih dolara – i koja stoje na raspolaganju za poklonike tenisa svih uzrasta – uspešna su koliko ostavljaju utisak tradicionalne australijske opuštenosti i gostoprimstva kod svakog ko će u naredne dve nedelje proći kroz kapije Melburn Parka.

foto: Kurir sport/Vuk Brajović

I pored zagađenja, toplota i često promenljivog vremena, ne sumnjamo da će i ove godine organizatori za svoj enormni trud biti nagrađeni sa kolokvijalnim australijskim – „Well done, mate!“. Sve je ovde već prigodno, prijatno, efikasno i praktično - i potpuno spremno da igra sa žutom lopticom – napokon počne!

foto: Kurir sport/Vuk Brajović
foto: Kurir sport/Vuk Brajović
foto: Kurir sport/Vuk Brajović
foto: Kurir sport/Vuk Brajović
foto: Kurir sport/Vuk Brajović
foto: Kurir sport/Vuk Brajović
foto: Kurir sport/Vuk Brajović
foto: Kurir sport/Vuk Brajović
foto: Kurir sport/Vuk Brajović
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track