KURIR U MELBURNU! LEGENDARNI TOD VUDBRIDŽ HVALI ĐOKOVIĆA I PREPORUČUJE: Nole, ovo je recept za pobedu protiv Raonića!
Foto: Profimedia

Kako najlakše do pobede

KURIR U MELBURNU! LEGENDARNI TOD VUDBRIDŽ HVALI ĐOKOVIĆA I PREPORUČUJE: Nole, ovo je recept za pobedu protiv Raonića!

Tenis -

Izveštač Kurira iz Melburna - Vuk Brajović

Ponedeljak na Australijen Openu je doneo dva velika iznenađenja u muškom takmičenju u singlu – pobedu osvajača trofeja iz 2014 Stena Vavrinke protiv Rusa Danila Medvedeva u pet setova - igrača koji je bio jedan od glavnih favorita za plasman u polufinale, kao i poraz njegovog sunarodnika Rubljova protiv Aleksandra Zvereva u samo tri.

Ako se gubitak seta Nadala protiv Kirjosa i neizvesan završetak još jednog u istom meču može smatrati iznenađenjem – a da je pritom Australijanac imao više šansi da tok meča učini još komplikovanijim za Španca – pobeda Tima protiv Monfisa je bila jedina koja nije dolazila – niti je došla u pitanje u mečevima osmine finala gornjeg dela žreba Grend Slema u Melburnu.

Red polako stiže i na četvrtfinalne mečeve donjeg dela žreba – Federer protiv apsolutnog iznenađenja ovogodišnjeg "Sunčanog slema" Sandgrena iz SAD, i mnogo važniji za nas – Đoković protiv povratnika u završni deo jednog Grend Slema, Kanađanina Miloša Raonića.

S obzirom na ponovno dizanje forme pobedom sa 3:1 nad Fučovičem posle za malo izbegnute "teniske kliničke smrti" u prethodnom meču protiv Milmana, Federer može da bude zadovoljan time kakve su mu šanse da se nađe u polufinalu („Do sada sam se naigrao tenisa, ali nikada nisam igrao tenis protiv Tenisa!“ šalio se Rodžer posle pobede nad Mađarom).

Sa druge strane, iako se ponosi savršenim rezultatom u dosadašnjim mečevima protiv Crnogorsko-Kanadskog gorostasa (9-0 za Novaka), naš as zna da će ga čekati težak posao da bi konačno izašao na megdan Federeru, u slučaju da ne bude uspeo da obuzda gromovite servise Miloševe.

"Naši smo, dogovorićemo se pre meča!“ našalio se Novak na konferenciji za medije, upitan kako misli da reši problem jakih početnih udaraca njegovog protivnika.

Bez obzira na sve, Raonićevo najmoćnije oružje za osvajanje lakih poena, ili otvaranja puta ka vinerima u narednim udarcima – biće upravo servis, ali će biti izuzetno važno videti koliko će biti spreman da u drugom i trećem udarcu posle potisne Novaka i dovede sebe u situaciju da osvoji poen.

U tom smislu, legenda muškog dubla i poznati sportski komentator i voditelj, Australijanac Tod Vudbridž, izneo nam je zanimljivo viđenje stvari vezane za takav razvoj poena.

"Novak je imao dosta prilike da, u nedavnim mečevima na Dejvis Kupu i ATP Kupu, igra voleje na mreži – što bi mu u meču protiv Raonića bilo važno oružje kako bi ukrotio snagu protivnikovih udaraca. Sa druge strane, i Raonić je često umeo da se nađe na mreži posle njegovih velikih servisa. Naravno, ono što će odlučiti ishod ovog meča je razmera između uspešnih servisa i uspešnih riterna. Novak ima najbolji ritern na svetu, a po mom skromnom mišljenju je trenutno i bolji u igri na mreži od Raonića. Ima bolji osećaj, „mekšu“ ruku, viši nivo razumevanja za to šta je sve moguće uraditi sa tim udarcem. Za igrača njegove visine, Miloš odlično igra voleje, ali mu se često desi da se ruka stegne pri njihovom odigravanju. I zato mislim da bi Đoković trebao da nastoji da dovede Raonića u situaciju da, posle vraćenog servisa, što češće igra voleje na mreži, da ga tu bukvalno „gađa“ lopticom koju će onda protivnik lošije izvedenim volejem vratiti Novaku na čist zicer. Da se razumemo – Miloš može da koristi voleje veoma uspešno kada izađe na mrežu posle jakog prvog servisa, ali ne uvek – i ne ako mu Novak to ne dozvoli udarcima koji nisu opasni. U ovakvom meču će nekoliko poena načiniti svu razliku – ili na početku ili na kraju seta, i zbog toga bi Novak trebao da se fokusira na realizaciju ovakve strategije kao načina za sticanje upravo tih važnih poena...“ ističe Tod Vudbridž.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track