UZMI NOLE OSMU TITULU: Ovako je Đoković sedam puta do sada pokorio Australiju! (VIDEO)
Foto: EPA/Lukas Coch

IMPRESIVNO

UZMI NOLE OSMU TITULU: Ovako je Đoković sedam puta do sada pokorio Australiju! (VIDEO)

Tenis -

Kada je reč o Australijan openu, nema boljeg tenisera od Novaka Đokovića.

Srbin, koji će u nedelju od 9.30 protiv Austrijanca Dominika Tima voditi bitku za osmu titulu na najmanjem kontinentu, ima poseban odnos sa Australijom, jer je u Melburnu osvojio sedam titula, uz dva finala Hopman kupa u Pertu.

Nole trenutno ima 16 Grand Slem titula. Ali s povredama i godinama koje nisu na strani Rafaela Nadala i Rodžera Federera, svetski broj 2 (ako pobedi Tima biće broj 1), ima potencijal da nadmaši najveće rivale.

Trijumf u Melburnu u nedelju ujutro po našem vremenu, približio bi ga cilju od 20 titula, koji je postavio Federer. Dok čekamo borbu za trofej, setimo se Đokovićevih trijumfa na Australijan Openu. Nakon što je stigao do prvog finala na US Openu 2007, Nole je otišao bolji u Melburn, i uspeo da osvoji prvi Grand Slem. Prvi put u tri godine finale nisu igrali Nadal ili Federer, a Đoković je u polufinalu pobedio švajcarskog asa.

Đoković se u finalu suočio sa Francuzom Žo-Vilfridom Congom, a nakon što je izgubio prvi set, ubrzo je pronašao ritam pobedivši 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (7-2) i postao prvi srpski teniser koji je osvojio Grand Slem titulu.

Godine 2011. protivnik je bio Endi Marej. Srbin je nokautirao Federera u polufinalu. Bila su potrebna samo tri seta da bi Nole osvojio svoj drugi veliki pehar, pošto je pobedio petog nosioca 6-4, 6-2, 6-3. Ta 2011 je bila dobra godina, jer je Đoković osvojio titule na Vimbldonu i US Openu, što ga je postavilo za favorita turnira u Melburnu 2012. godine.

Đoković je 2012. uspeo da izbegne Federera i umesto toga, sreo se sa Marejem u polufinalu. Pobedivši Škota u neverovatnom meču u pet setova, aktuelni šampion suočio se sa Nadalom u finalu. Njih dvojica su odigrala najduži meč finala na Australijan Openu i teniskom Grand Slemu u istoriji. Posle pet sati i 53 minuta i četiri seta, Đoković je uspešno odbranio titulu 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5-7), 7-5.

Kako nije uspeo da osvoji nijednu drugu GS titulu 2013, godine, ali je stigao do dva finala, vršio se pritisak na Đokovića da treću godinu zadrži titulu na Australijan Openu. Pri tome, ne samo da je Srbin zadržao prvo mesto na ATP listi, nego je postao i prvi čovek u Open eri koji je osvojio tri uzastopne titule u Melburnu.

Stari znanac Marej još jednom je bio gubitnik na kraju uzbudljivog meča. Đoković je osvojio het-trik: 6-7 (2-7), 7-6 (7-3), 6-3, 6-2.

Godine 2014. godine, Nole je stigao do finala Otvorenog prvenstva Francuske i odmah posle toga pobedio je na Vimbldonu. Na Australijan Openu ga je, međutim, Stan Vavrinka zaustavio u četvrtfinalu.

Novak se vratio i sledeće godine se u polufinalu osvetio Vavrinki zbog gubitka 2014., da bi sa Marejem zakazao još jedno finale. Bio je to uzbudljiv kraj turnira, a Marej je poražen 7-6 (7-5), 6-7 (4-7), 6-3, 6-0.

Finale 2016 bilo je repriza onog godinu ranije, a Đoković i Marej su se pored titule borili i za ATP tron. Marej je postao rekorder sa pet poraza u finalu, bez titule u Australiji, a za Đokovića je to bila šesta pobeda. Meč nije bio dug kao njihova prethodna finala, Nole je slavio 6-1, 7-5, 7-6 (7-3).

Đoković je prošle, 2019. godine poslednji put slavio u Australiji, a osvajanjem 15. GS titule nadmašio je Pita Samprasa na listi tenisera sa najviše Grand Slem titula.

Imao je solidan žreb, suočio se sa kvalifikantom i igračem koji je dobio specijalnu pozivnicu u prvim kolima. Njegov put postao je lakši kada se protivnik u četvrtfinalu Kei Nišikori povukao zbog povrede.

Nakon što je u polufinalu pobedio 28. nosioca Lukasa Pulja, još jednom se suočio sa Rafaelom Nadalom. Za Novaka, bila je to formalnost u tri seta, pobedio j,e 6-3, 6-2, 6-3 i dobio Španca i u borbi za mesto broj 1. na ATP listi.

Neka se u nedelju nastavi niz! Neka Novak sada pobedom protiv Tima uzme 17. GS titulu i vrati se na ATP tron.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track