NOVAK NIKADA NIJE IZGUBIO FINALE U MELBURNU: Statistika na strani Đokovića! (FOTO)
Foto: EPA/LUKAS COCH, AP

AUSTRALIJAN OPEN

NOVAK NIKADA NIJE IZGUBIO FINALE U MELBURNU: Statistika na strani Đokovića! (FOTO)

Tenis -

Statistika pozitivna prema šansama našeg asa da po osmi put osvoji trofej u Melburnu – ali i Tim ima razloge da u ovom smislu bude ponosan i samouveren. Uživajmo u finalu!

Finale Austrelijen Opena, jednog od četiri najvažnija turnira tokom profesionalne teniske sezone, u svom 108-mom izdanju, koje je ujedno i 208 Grend Slem turnir u Open Eri – predstaviće po prvi put Novaka Đokovića i Dominika Tima. Novakova pobeda bi mu donela toliko željeni povratak na prvo mesto ATP liste, dok bi Timov uspeh značio i zauzimanje najboljeg plasmana u karijeri – trećeg mesta. Ova pobeda bi našem asu donela jedan istorijski prvenac – postao bi prvi igrač u Open Eri koji je osvojio po jedan Grend Slem u tri različite decenije. U poslednjih 10 godina, tek četiri učesnika finala čiji je polufinalni meč bio odigran dan ranije su osvajali trofej u Melburnu, tako da nedavna istorija pokazuje da je ova „prednost na papiru“ (koju je Novak ostvario kroz volju žreba) zapravo uopšte i nije – delotvorna.

Novak bi pobednom protiv Tima dodao novu Grend Slem titulu u zbir uzastopno osvojenih koji su članovi „Velike trojke“ ostvarili među sobom – trinaestu, što predstavlja istorijski rekord za neku trojicu igrača. Poslednji trofej na ovom nivou koji je osvojio neko ko nije njen „član“ bio je JuEs Open 2016. godine, godina u kojoj je u Njujorku najbolji bio Sten Vavrinka. Kao „pozni tridesetdvogodišnjak“, Novak bi današnjim uspehom produžio niz uspeha igrača kojima je trofej predat u ruke a da su imali više od 30 godina (13), i četvrti trofej uzastopce. Ovo bi bio četrnaesti put u Open Eri da je branilac trofeja uspeo ponovo da ga osvoji, i četvrti put za Novaka (2011-13, 2015-16 i 2019-2020).

foto: Profimedia

Plasmanom u finale, Tim je postao tek drugi igrač u istoriji kome bi moglo da pođe za rukom da pobedi i Đokovića i Nadala na istom Grend Slemu (posle Vavrinke 2014). Takođe bi postao jedan od samo sedam aktivnih igrača koji su u svojoj karijeri osvajali barem po jedan slem (Federer, Nadal, Đoković, Marej, Vavrinka i Čilić). Austrijanac bi takođe postao i 12 igrač u istojili koji bi svoj prvi Grend Slem osvojio upravo ovde. No, to mu svakako neće biti lak zadatak, jer se Novak nalazi u izuzetnom naletu – dobivši najveći broj mečeva od bilo kod od svojih kolega (12) od početka aktuelne sezone.

U međusobnim mečevima, Đoković vodi u pobedama sa 6-4, ali ono što brine je to što je Tim zabeležio svojih 4 pobeda u poslednjih 5 mečeva sa Novakom. Poslednji meč koji su igrali na tvrdoj podlozi, novembra 2019 u Londonu, Tim je dobio sa 2-1 u setovima, a prethodna 3 su pripala našem šampionu (2014 i 2016). Ovo je prvo finale u ATP konkurenciji u kome se ova dva igrača ukrštaju. Tim ima i blagu prednost u pobedama na Grend Slemovima (2-1, sva tri meča igrana na pariskoj šljaci), a pobedom protiv Novaka bi postao tek treći igrač u istoriji koji mu je na Grend Slemovima naneo 3 ili više poraza (posle Nadala i Federera).

foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Osim osvajanja osme titule u Melburnu i sedamnaeste u karijeri, Đoković bi postao treći igrač u istoriji koji bi osvajao neki Grend Slem osam ili više puta (Nadal 12 u Parizu, Federer 8 u Londonu). Ovo bi bila Novakova 78 ATP titula, čime bi za jednu pretekao Džona Mekenroa na večitoj listi u ovom registru (prvi Konors sa 109, drugi Federer sa 103, Lendl treći sa 95 a Nadal četvrti sa 84).

Novak Đoković nikada nije izgubio finalni meču u Melburnu, i ovo je njegov najuspešniji Grend Slem – gde bi večerašnjom pobedom svoj ukupni „skor“ pobeda povećao na 75.

Dobrodošli u Rod Lejver Arenu!

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track