POVRATAK LEGENDARNE KIM KLAJSTERS: Susret sa Kenin moguć već u Dubaiju!
Foto: Dubai Duty Free Tennis Championship”.

sudar generacija teniskih šampionki

POVRATAK LEGENDARNE KIM KLAJSTERS: Susret sa Kenin moguć već u Dubaiju!

Tenis -

Teniski svet na početku sezone 2020. posebno su obradovale dve informacije da je Sofija Kenin (21) osvojila Australijen Open, a velika šampionka Kim Klajsters(36) najavila svoj povratak na WTA turneju.

Prvi turnir na kome će se predvodnice ovih udaljenih teniskih generacija zajedno naći u žrebu ove godine slavi svoje 20. jubilarno izdanje"Dubai Djuti Fri" teniski šampionat, koji će sigurno biti upamćen po jednom od svojih najjačih izdanja svih vremena.

Posle ostvarivanja trostrukog majčinstva i svog oproštajnog meča na Ju Es Openu 2012. godine, skoro da nije bilo poklonika tenisa koji je verovao da će se članica Teniske kuće slavnih (2017) Belgijanka Kim Klajsters opet naći u aktivnoj teniskoj ulozi osim kao trener ili medijski komentator.

No, čuda se dešavaju, a Klajstersova je izabrala upravo turnir na kome i pored svoje prebogate teniske karijere, do sada nikada nije učestvovala, kao lansirnu rampu za ovaj čudesni teniski “kam-bek”.

“Čast mi je da će naredni turnir u Dubaiju za mene biti istovremeno i povratak i prvenac, praćen neverovatnom podrškom i emocijama koje su mi prenesene od strane svih ljubitelja našeg sporta od kada sam objavila ovu odluku,” ističe Kim.

Četvorostruka Grend Slem šampionka u singlu, dvostruka u dublu, trostruka osvajačica Završnog mastersa WTA sezone i jedna od samo 6 teniserki koje su istovremeno bivale prve na listi u obe konkurencije, Klajstersova se prvi put povukla iz tenisa 2007. godine da bi osnovala porodicu, a da je prethodno osvojila svoj prvi Ju Es Open i bila na mestu broj 1 celih 19 nedelja uzastopce.

foto: Profimedija

Povratak u profesionalni tenis posle 26 meseci pauze doneo joj je čak tri od četiri Grend Slem titule i ponovno prvo mesto WTA liste 2011. godine.

Drugi Ju Es Open koji je osvojila 2009. bio je tek treći turnir koji je odigrala posle povratka na teren, čime je postala prva “teniska majka” posle Ivon Gulagong Koli 1980. koja je ostvarila taj redak uspeh.

U sezoni 2010. je odbranila titulu u Njujorku, 2011. po prvi put osvojila Austrelijen Open i time postala do tada jedina majka u istoriji koja je držala prvu poziciju 20 nedelja od uvođenja kompjuterskog bodovanja 1975.

“Po uzoru na moje prijatelje čiji je san da još jednom istrče maraton pre svoje 50.godine, tako je i meni bio san da probam da ponovo igram tenis na najvišem nivou. Kad god bi neko predložio u mojoj akademiji da se prebaci loptica, bivala sam prva koja se nudila za trening – što svedoči o mojoj velikoj ljubavi za ovim sportom. Ovim povratkom ne želim ništa da dokažem, osim da sebi dam pozitivan izazov i budem dovoljno snažna da to i ostvarim,” kaže velikanka svetskog tenisa Kim Klajsters pred njen nastup u Dubaiju.

Nove blistave stranice u njihovim izuzetnim teniskim karijerama ove godine u Dubaiju bi mogle ispisati i vimbldonska šampionka iz 2019. Simona Halep, najbolja mlada igračica prethodne sezone Bjanka Andreesku, braniteljka titule Belinda Benčić, osvajačica nedavno održanog turnira u Brizbejnu Karolina Pliškova i najveće iznenađenje i osvajačica Austrelijen Opena, Sofija Kenin.

foto: Dubai Duty Free Tennis Championship”.

“Našem turniru predstavlja veliku čast da je Kim Klajsters izabrala da se upravo na njemu po drugi put vrati u profesionalni tenis. To je najbolje svedočanstvo visokog renomea koji WTA turnir u Dubaiju uživa u svetu ženskog tenisa, čiji će poklonici sa izuzetnom pažnjom pratiti kako će se ova velika šampionka nositi sa predstavnicama mlađih generacija,među kojima se nalaze one koje su poslednjih godina obeležile naš sport. Uz njih će proslava našeg velikog jubileja 20. godina postojanja biti nešto najlepše što smo mogli da priredimo, i ponosni smo što će Dubai biti svetski centar ženskog tenisa tih dana!” ističe Sala Talak, direktor WTA i ATP turnira u ovom poznatom Emiratu.

Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track