NAJBOLJE OD ŽENSKOG TENISA U 2020: Halep i Ribakina obećavaju pravi teniski klasik u finalu (FOTO)
Foto: EPA/LUKAS COCH, EPA/ALI HAIDER

DUBAI 2020

NAJBOLJE OD ŽENSKOG TENISA U 2020: Halep i Ribakina obećavaju pravi teniski klasik u finalu (FOTO)

Tenis -

Za Kurir iz Dubaija - Vuk Brajović

Predviđeno – ostvareno!

I pored nešto lošijeg nastupa većeg broja favoritkinja na jubilarnom 20-tom WTA turniru u Dubaiju, finalni meč će biti po meri svakog teniskog sladokusca! Prva nositeljka i šampionka iz 2015 Simona Halep više nego ubedljivo je okončala iznenađujući niz uspeha kvalifikantinje Dženifer Brejdi (6-2 6-0) i time se plasirala u finale, u kome će joj izazivačica biti najuspešnija igračica turneje ove sezone, Elena Ribakina – koja je posle dva dramatična taj-brejka uspela da nadjača Petru Martić (7-6 7-6).

foto: EPA/ALI HAIDER

Iako su obe finalistkinje do pobede došle posle dva seta, jasno je da će Kazahstanka biti ta kojoj će odmor biti preko potreban da bi u završnom meču bila na nivou događaja od velikog značaja za ženski profesionali tenis. Petra Martić, koja do polufinala nije izgubila ni jedan set, u oba večerašnja je imala set-lopte – koje je Ribakina krajnjim naporima uspevala da poništi, vrativši se posle zaostatka od 5-3 u prvom I čak 4-1 u drugom setu.

foto: EPA/ALI HAIDER

"Presrećna sam, ali i izuzetno umorna,” iskrena je Ribakina. “Ovo je bio potpuno drugačiji meč od svih koje sam ovde igrala; mučila me je sjajnim slajsovima, varijacijama u servisu – I morala sam da uložim veliki rad kako bih osvojila svaki poen. Iako sam zaostajala u drugom setu sa 3-0, rekla sam sebi da bi bilo bolje uložiti napor i probati se vratiti u njega nego igrati treći set, i kada mi je servis proradio – osetila sam da ću imati šansu da ostvarim taj cilj.”

foto: EPA/ALI HAIDER

Nasuprot Ribakinoj, Halep je održala pravi čas tenisa u kome je Brejdi izgledala potpuno izgubljeno. Dozvolivši Amerikanki samo 2 gema, i odbranivši obe brejk lopte – Rumunka je završila posao za 62 minuta i sa ogromnim samopouzdanjem ulazi u finale. “Sjajno sam osećala loptu, otvarala teren kako god sam to zamislila – i posle ovakvog nastupa se osećam izuzetno srećno što sam u mogućnosti da se borim za svoju dvadesetu titulu u karijeri,” ističe Simona. “Volim da igram u Dubaiju, i zbog toga imam osećaj da iz meča u meč dižem nivo igre. Meč protiv Ribakine uopšte neće biti lak, i impresionirana sam svime što je ostvarila od početka ove sezone. Moraću da povedem računa o tome da ritern funkcioniše dobro, da pokrivam teren i budem agresivna – kako bih stvorila šanse za pobedu,” navodi prva nositeljka turnira.

foto: EPA/ALI HAIDER

“Očekujemo impresivan tenis u finalu našeg turnira, od igračica koje su toliko puno uradile ove nedelje da bi se izborile za šansu za konačni trijumf. I Halep i Ribakina su na neverovatan način uspele da se vrate u mečevima protiv Žaber, odnosno Pliškove i Martić – i pokazale da ih krasi šampionski mentalitet!” ističe Kolm Meklohlin, direktor vlasnika turnira Dubai Djuti Fri.

“Četvrto finale Elene Ribakine u ovoj sezoni je uspeh za svaku pohvalu, i srećni smo što je to postigla upravo na našem turniru. Sa druge strane, Simona je dokazala da je jedan od najvećih boraca i radnica u ženskom tenisu, i poseduje izuzetan šampionski pedigre. Po svemu sudeći – očekuje nas potpuno neizvesno finale!” najavljuje direktor turnira Salah Tahlak.

foto: EPA/ALI HAIDER

Iako je Ribakina osam godina mlađa od Halep (28), mentalni i fizički napor koji je doživela u polufinalu protiv Martić mogao bi da u velikoj meri ograniči njene sposobnosti i igru definiše skoro isključivo po stepenu uspešnosti njenog (inače odličnog) servisa. Sa druge strane, Halep će morati da nastavi upravo gde je stala u meču sa Brejdi, i od prvog gema proba da otvori sve uglove na terenu, nametne svoj ritam i natera već umornu Elenu da, u nastojanju da joj parira, troši znatno više energije nego što bi ona želela. Ako bude uspela da neutrališe njen servis (Ribakina rekorderka po broju asova u sezoni 2020), Halep bi došla na pola puta do trofeja – ali je preostala polovina i dalje veoma dugačka i riskantna za preći ležernim korakom.

foto: EPA/ALI HAIDER

Meč u kome statistika i strategija mogu biti prevaziđene i potrte srcem i borbenošću je ono što nas čeka sutra uveče na Centralnom stadionu Ejviejšn centra u Dubaiju…

(Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track