Najnovije vesti

ONA JE OTKRILA NOVAKA, A NJENI PRECI SU PISALI ISTORIJU SRBIJE: Filmska priča o porodici Jelene Genčić (VIDEO)
Foto: Printskrin

uzbudljivo

ONA JE OTKRILA NOVAKA, A NJENI PRECI SU PISALI ISTORIJU SRBIJE: Filmska priča o porodici Jelene Genčić (VIDEO)

Tenis

Kada se u pričama o srpskom sportu pomene ime Jelene Genčić, verovatno će prva asocijacija biti tenis i to da je radila sa Novakom Đokovićem, koga je zapazila na Kopaoniku, kada se kao četvorogodišnjak popeo na žičanu ogradu i posmatrao šta rade mladi teniseri koje je uvodila u tajne "belog sporta".

Malo je poznato da je Jeca, kako su je zvali prijatelji, više od 20 puta bila je prvakinja Jugoslavije u tenisu, a ujedno je bila i kapiten reprezentacije SFRJ. Osvojila je peto mesto na rukometnom Svetskom prvenstvu 1958. u Nemačkoj sa Jugoslavijom! Bavila se i rukometom, takođe bila uspešna.

Jelena Genčić je završila istoriju umetnosti, bavila se fotografijom i radila u školskom i kulturnom programu Radio - televizije Beograd, kao urednik i režiser programa.

Jelena je vodila veoma ispunjen život, iako nije imala svoje dece, za nju se može reći da je "teniska majka" najboljeg tenisera sveta:

"Nikada se nisam udavala iako sam nekoliko puta u životu jako volela. Prosto nikada nisam imala potrebe da se vežem za nekog jer mi je familija brojna. Moja braća i sestre imaju mnogo dece i unučića i jako smo srećni", rekla je Jelena, koja je umrla prvog dana juna 2013. godine i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Porodica Jelene Genčić je takođe ispisala stranice srpske istorije, Jelenin deda, Lazar Genčić je bio bečki student medicine koji je postao prvi hirurg u Srbiji, dok je njegova supruga bila praunuka Tome Vučića-Perišića!

"Moj deda Lazar Genčić studirao je medicinu u Beču, posle čega se vratio u domovinu i postao prvi srpski hirurg. Iz strahota Prvog svetskog rata izašao je kao priznati general Srpske vojske. Nikada nije razumeo ni prihvatio odluku njegovog sina, a mog oca Jovana da se 1920. godine u Beču oženi strankinjom Herminom. Pošto je diplomirao na muzičkom konzervatorijumu u Beču, on je prešao u katoličku veru i oženio se s mojom mamom Herminom. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Đorđe Genčić, inače rođeni brat dede Lazara, nije hteo da prihvati toliku bruku u familiji, pa je nekoliko puta dopisima opstruirao trajni boravak mojih roditelja u Beogradu. Policija mamu sprovede do Beča, a tata sedne u prvi voz i odmah za njom. Oni nisu hteli da se razdvajaju, pa su se na neko vreme skrasili u udžerici u Zemunu" - rekla je jednom prilikom Jelena Genčić.

Brat Lazara Genčića, Đorđe, je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Nikole Pašića i politički vođa zavere protiv kralja Aleksandra Obrenovića, a u njegovoj kuć se danas nalazi Muzej Nikole Tesle u Beogradu.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...