NOVAK JE ISTI ČUKUNDEDA IZ JASENOVOG POLJA KRAJ NIKŠIĆA: A sada je doživeo da mu zabranjuju ulaz u Crnu Goru!
Foto: Kurir Štampano

Skandalozna odluka

NOVAK JE ISTI ČUKUNDEDA IZ JASENOVOG POLJA KRAJ NIKŠIĆA: A sada je doživeo da mu zabranjuju ulaz u Crnu Goru!

Tenis -

Preci najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića živeli su u Jasenovom polju, blizu Nikšića, gde se i danas nalazi kuća.

Uprkos tome, Đoković je doživeo da po odluci Vlade Crne Gore o zabrani ulaska iz Srbije, ne može u svoj rodni kraj. Zbog toga je pod znakom pitanja održavanje turnira "Adria tur" u Crnoj Gori.

Đokovići potiču sa Čeva na Cetinju, odakle je njegov prvi predak Đoko Damjanović, nakon ubistva turskog age u jednom od obračuna s Turcima, prebegao u Nikšić.

Prvi Đoković koji je poneo ime Novak bio je unuk deda Đoke, a sad u Jasenovom polju živi njegov sin, deda Radonja (85).

- Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom - jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gde hleba nema, ali on je želeo da pomogne svojima. Posle Solunskog fronta rešio je da ostane u Jasenovom polju, gde je postao sudija porotnik - govorio je deda Radonja.

On se prisetio kako je 1941. s Kosova, pod naletom Šiptara, u kuću njegovog oca došao Novakov pradeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku rata, nakon deset godina, Đokovići se vraćaju na Kosovo, gde se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku "Trepča" i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gde je Vladimir kao predstavnik firme "Tehnopromet" za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan.

Vladimirov sin Srđan Đoković u braku sa Dijanom dobio je tri sina - Đorđa, Marka i Novaka, najboljeg tenisera sveta.

Deda Radonja, ipak, nije siguran da li je Novak dobio ime po njegovom ocu:

- Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voleli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track