VELIKI DOPRINOS PROMOCIJI SRBIJE U SVETU: Dačić uručio povelju Novaku Đokoviću povodom Dana diplomatije
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

NAGRADA

VELIKI DOPRINOS PROMOCIJI SRBIJE U SVETU: Dačić uručio povelju Novaku Đokoviću povodom Dana diplomatije

Tenis -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je danas nagradu teniseru Novaku đokoviću za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Srbije i njenog naroda u svetu, saopštilo je ministarstvo.

"Ove godine, imam veliku čast da povelju dodelim našem proslavljenom teniseru i živoj legendi Novaku Đokoviću, koji je dokaz da su sportisti možda i najbolji ambasadori naše zemlje u svetu", rekao je Dačić.

foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

Šef srpske diplomatije rekao je da mu je čast da povelju dodeli i Draganu Todoroviću, "karijernom diplomati i jednom od najboljih ambasadora u diplomatskoj službi Srbije".

foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova danas je ugostilo i Slavicu Burmazović sa decom. Troje dece Slavice Burmazović koju je otac odveo prvo u Tursku pa u Iran, bez njene saglasnosti, vraćena su u Srbiju krajem 2019, posle četiri godine. Decu je u Beograd doveo ambasador Todorović.

foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

Dačić je povodom Dana diplomatije govorio o značaju kompetentne konzularne službe i mreže konzularnih predstavništava Srbije širom sveta koje su, kako je ocenio, podnele najveći teret u doba pandemije korona virusa.

On je podsetio i na aktivnosti na repatrijaciji gradjana Srbije iz Vuhana i sa kruzera "Dajmond prinses" u Jokohami, na samom početku epidemije.

"U okolnostima koje su bez presedana u novijoj istoriji, većina zemalja regiona su položile ispit i pokazale zavidan nivo solidarnosti, prijateljstva i uzajamnog razumevanja", rekao je šef diplomatije.

foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

On je naveo da je posebno važna bila odluka o uspostavljanju Zelenih koridora u regionu, što je omogućilo neometan transport medicinske opreme i osnovnih životnih namirnica.

"Najviši nivo ukupnih odnosa koji postoji izmedju Srbije i 'tradicionalnih suseda' – Madjarske, Rumunije i Bugarske, kao i Grčke i Turske, svakodnevno je potvrdjivan i tokom perioda borbe protiv COVID-19", rekao je Dačić.

On je istakao da je nastavljen "svestrani razvoj odnosa sa Ruskom Federacijom", kao i da je od prethodnog obeležavanja Dana diplomatije Srbije do danas kontinuirano produbljivano strateško partnerstvo sa Kinom.

"Želim da izrazim veliku zahvalnost i drugim zemljama koje su nam uputile bilateralnu humanitarnu pomoć, medju kojima bih izdvojio i Madjarsku, Austriju, Francusku, Norvešku, Bugarsku, Poljsku, Katar, Azerbejdžan i Ujedinjene Arapske Emirate", naveo je Dačić.

foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

Ministar je rekao da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije u proteklih godinu dana bilo sprečavanje novih priznanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova i povlačenje postojećih priznanja.

Dačić je takodje poručio da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Dan diplomatije ustanovljen je odlukom Vlade iz 2015, a 29. maj odredjen je za datum obeležavanja u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine.

Uspostavljanje ove kancelarije uzima se za početak profesionalne diplomatije u Srbiji.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track