POSLE NJUJORKA JE JASNO: Novak Đoković je veličina kakvu niko u tenisu neće dostići
Foto: Profimedia

POSLE NJUJORKA JE JASNO: Novak Đoković je veličina kakvu niko u tenisu neće dostići

Tenis -

Ne mogu da se otmem utisku da je sve ono što se dešavalo na Ju es openu samo još jedna potvrda veličine Novaka Đokovića, i na neki način njegova pobeda. Veličine koja će, verujem, i kroz brojke u bliskoj budućnosti pokazati da je on najbolji teniser svih vremena.

Jeste, Novak je sprečen da osvoji Ju es open na jedini mogući način. Teniski stručnjaci su složni da nije bilo igrača koji je mogao da mu se suprotstavi na putu do 18. Grend slem titule.

Jeste, boli zluradost dobrog dela sveta koji se naslađuju svakom lošom situacijom u kojoj se Novak nađe.

Boli to da Novak nema tretman ni blizu onog koji imaju neki drugi teniseri.

Ponajviše boli onaj tužni Novakov pogled kada je shvatio koje su posledice nenamerno poslate loptice u linijskog sudiju i brzi beg od javnosti.

Pitate se, kako je onda to na neki način njegova pobeda?

Nemam ama baš nijedan argument da posumnjam da će Novak iz ove situacije izaći još jači i još moćniji. Poučen iskustvom iz prošlosti kada se Novak nalazio u stresnim situacijama, jasno mi je šta mogu da očekujem u narednom periodu. A to nije ništa dobro po njegove rivale. Neki će to nazvati inat, neki upotrebiti neku drugu frazu, ja bih se zadržao na reči kvalitet.

Novak je ne samo na terenu počeo da menja teniski poredak. U očima mnogih je odavno vidljiv strah od momka iz "siromašne male zemlje koji bi da bude najbolji u sportu za bogataše". Na njihov užas, a radost većine normalnih, Novak se uhvatio u koštac i sa problemima van terena. Sigurno je da neće imati podršku Rodžera Federera, Rafaela Nadala i teniskog establišmenta koji ne namerava da napušta svoje pozicije. I sav otpor na koji je naišao u Njujorku, pa i olako donesena odluka da se diskvalifikuje, jesu dokaz o težini puta kojim je krenuo. Činjenica je, međutim, da je već u početku njegovo novo udruženje igrača dobilo više od 100 članova, što je jasan znak njegove pobede i van terena.

Na kraju, Novak je posle te izuzetno stresne situacije i učinjene nepravde smogao snage da se izvini sudiji, organizatorima, svima... Poruka da grešku želi da pretvori u važnu životnu lekciju može da dođe zaista samo od najvećih. Od pobednika!

Taj prokleti centimetar koliko je nedostajalo da loptica mimoiđe linijskog sudiju koštao je Novaka najverovatnije 18. Grend slema. Ali nema sumje da će uskoro brojke 18, 19, 20... biti prošlost u rubrici osvojenih titula na četiri najveća teniska turnira.

"Novak Đoković ima čist um i zna šta hoće, a na sve to je našao ljubav i motivaciju za tenis i takmičenje."

Kurir sport / Dejan Ignjatović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track