SVE O ŽREBU ZA ROLAN GAROS: Novak i Rafa oči u oči, Tima svi žele da izbegnu! Pariz uveo nekoliko noviteta
Foto: Profimedia

Gren slem na šljaci

SVE O ŽREBU ZA ROLAN GAROS: Novak i Rafa oči u oči, Tima svi žele da izbegnu! Pariz uveo nekoliko noviteta

Tenis -

Posle više od godinu dana pauze ljubitelji tenisa gledaće jedan Gren slem koji se igra na teritoriji Evrope.

Pandemija virusa Covid-19 uslovila je da Vimbldon ne bude odigran, a organizatori Rolan Garosa su napravili presedan i pomerili turnir za kraj septembra. Po mnogima ovaj period više odgovara Novaku nego Rafi.

Šljaka je crvena, loptice žute i to se nije promenilo, ali mnogo toga u Parizu jeste.

Na četiri glavna terena Otvorenog prvenstva Francuske u Parizu biće postavljena rasveta, kako se zbog mraka ne bi prekidali teniski mečevi, saopštili su organizatori. Svetla će biti postavljena na terenu "Filip Šatrije", "Suzan Lenglen", "Simon Matje" i na terenu broj četiri. Organizatori su podsetili da će biti u funkciji i pokretni krov, na stadionu "Filip Šatrije".

Publike će biti, ali ne u punom broju. Na tri glavna terena, umesto prvobitne odluke o 11.500 gledalaca, sada je donesena odluka da može da prisustvuje 5.000 gledalaca, i to na stadionu "Filip Šatrije".

Organizatori Rolan Garosa odlučili su da promene loptice sa kojima će se igrati ovogodišnji turnir.

Francuska teniska federacija raskinula je ugovor sa tehničkim sponzorom "Babolatom" i od sada će se igrati sa "Vilsonovim" lopticama.

Ova novina se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu, jer se nove loptice mnogo više i lakše odbijaju od šljaku, pa će se igra ubrzati.

"Radoznao sam da čujem da li je Nadalu loptica udobna. U teoriji bi trebalo da mu stvara više problema", rekao je Havijer Frana, bivši argentinski teniser.

Prvi Gren slem u eri korone odigran je u Njujorku i nije baš prošao slavno po prvog tenisera sveta Novaka Đokovića. Dominik Tim je upisao svoje ime prvi put na peharu nekog turnira iz kategorije gren slemova, a i u Parizu će biti jedan od glavnih favorita.

Jasno je da će se na pariskoj šljaci glavna reč voditi između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Đoković u svojoj kolekciji ima 17 trofeja, Nadal 19 sa najvećih turnira, od toga čak 12 na Rolan Garosu. Španac je i aktuelni osvajač turnira. Prvi je i dalje Rodžer Federer sa 20 trofeja, ali Švajcarca neće biti na ovom turniru.

Nadal je od 2005. godine ostvario skor 93-2 na ovom turniru, pa je svakako glavni favorit. Novak Đoković je jedini Gren slem u Parizu osvojio 2016. godine, a da je u dobroj formi potvrdio je u ponedeljak osvojivši rekordnu 36. titulu na mastersima.

Nikako ne treba otpisivati Dominika Tima. Austrijanac je dve prethodne godine igrao finale Rolan Garosa, igrao je finale Australijan opena i pobedio je na US Openu. Pošto su Novak i Rafa prvi nosioci i ne mogu da igraju pre finala, jasno je da će veliki uticaj na ishod turnira imati to u čiji deo žreba će biti smešten Tim. Žreb je na programu danas od 18 časova.

Iz top 10 u Parizu će nastupiti Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev, Mateo Beretini, Gael Monfis i Denis Šapovalov.

Rolan Garos je osnovan 1891. godine, a ove godine će trajati od 27. septembra do 11. oktobra. Nagradni fond je 18,209,040 evra.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track