SRUŠITI NOVAKA PO SVAKU CENU! Izašao na videlo PRLJAVI PLAN Federera, Nadala i ATP-a! Isplivao DOKUMENT zbog kojeg se Srbin bunio!
Foto: AP

BURA U BELOM SPORTU

SRUŠITI NOVAKA PO SVAKU CENU! Izašao na videlo PRLJAVI PLAN Federera, Nadala i ATP-a! Isplivao DOKUMENT zbog kojeg se Srbin bunio!

Tenis -

Predsednik Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) Andrea Gaudenci najavio je "primirje" u odnosima sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem, a nekoliko sati posle ove informacije isplivao je u javnosti dokument koji otkriva stvari za koje javnost do sada nije znala.

Novak je kao što je poznato, zajedno sa Vasekom Pospišilom, pokrenuo pandam ATP, odnosno asocijaciju u kojoj su samo igrači, prvu još od 1972. godine. Mnogi teniseri su prihvatili ideju Srbina, ali mnogi i nisu, pa je došlo do jasne podele među profesionalcima.

Srpski teniser u toj "podeli" ne želi da tenis bude samo za bogate.

Hoće da pomogne slabije rangiranim teniserima da dobiju više novca sa turnira - i pošto to nije mogao da uradi zbog pritisaka na funkciji predsednika Saveta igrača ATP podneo je ostavku i osnovao Asocijaciju profesionalnih tenisera.

Portugalski teniser Gastao Elijas, koji je 441. na ATP listi, objavio je na svom Twitteru poverljive informacije sa sastanaka igrača i ATP, a onda ih samo nekoliko minuta kasnije obrisao - svestan da će to izazvati veliku pažnju.

Međutim, fanovi su na vreme kopirali detalje dokumenta, a javnosti je taj detalj približio američki novinar Ben Rotenberg objavljivanjem na svom tviter nalogu.

Šta to sve zapravo znači?

Savet igrača je glasao za promenu novčanih nagrada na turnirima i to tako da se smanjuje nagrada u kvalifikacijama i ranijim rundama, a povećava u kasnijim, i sve to je navondo bio zahtev samih igrača. To znači da će se slabije rangirani teniseri, koji inače rade bez trenera i tima koji bi im dosta olakšao učešće na turnirima, a uzgred i malo zarađuju, dodatno ugrozio.

Očigledno je da su oni bolje rangirani želeli po svaku centu da obezbede sebe i u tom glasanju su mislili isključivo na svoje potrebe, a ne potrebe celokupnog teniskog sveta.

foto: Profimedia

Pošto se bore za sopstvene interese - Gastao Elijas je objasnio da se u poslednje vreme frka oko Đokovića digla baš zbog toga što je osnovao novi Sindikat tenisera koji se ne zalaže za iste vrednosti.

Zbog toga je najbolji teniser sveta česta meta napada od strane svojih kolega.

foto: EPA

Trenutni predsednik Saveta igrača je Kevin Anderson, a tu su još Rafael Nadal, Feliks Ože-Alijasim, Džon Milman, Žeremi Šardi, Endi Marej i drugi.

Na suprotnoj strani je i Rodžer Federer, pa čak i teniska legenda Martina Navratilova.

"Očigledno je da se nalazimo u teškom i komplikovanom peoridu za sve igrače. Bili smo u mraku od kraja jula i nismo znali hoće li se tenis uopšte igrati. To je bilo frusrtirajuće za mnoge. I sam sam bio teniser i znam kako se igrači osećaju i kako razmišljaju. Saslušali smo sve njihove primedbe", rekao je prvi čovek ATP, pa poručio da je krajnje vreme za ujedinjenje.

Sada ostaje da vidimo šta će se dalje dešavati, ali jedno je sigurno - Novak neće odustati od toga da svoje ideje izgura do kraja. Kao i mnogo puta do sada.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track