NOVAKU NEĆE BITI DOZVOLJENO DA PROVEDE VIŠE OD 5 SATI VAN HOTELSKE SOBE! Australijen Open tek od 8. februara?!
Foto: EPA/SCOTT BARBOUR

RIGOROZNE MERE

NOVAKU NEĆE BITI DOZVOLJENO DA PROVEDE VIŠE OD 5 SATI VAN HOTELSKE SOBE! Australijen Open tek od 8. februara?!

Tenis -

Velike promene u kalendaru naredne teniske sezone sada izgledaju neminovne – posle najnovijih vesti iz Australije

Australijen Open, prvi Grend slem teniske sezone po svemu sudeći neće biti održan u prvobitno planiranom terminu od 18 januara. I ne samo to, nego se po pisanju časopisa L’Ekip nagoveštava početak za datume koji do sada nisu bili ni spominjani.

„Sunčani slem“ bi se održao od 8. do 21. februara 2021., a uslovi karantina pred početak turnira bi podrazumevali da igrači i članovi njihovih stručnih timova obave pet testova na Kovid-19, uz mogućnost da u biološki bezbednom „mehuru“ priređenom u kompleksu Melburn Parka treniraju u trajanju od 5 časova dnevno. Isti izvor navodi da predlog vlasti države Viktorija o uspostavljanju karantina za igrače sadrži i sledeće elemente:

1. Igrači bi bili obavezni da u Melburn stignu između 15. i 17. januara.

2. Da budu obavezni da se povinuju uslovima karantina u „mehuru“ koji bi trajao do 31. januara za sve učesnike turnira, bez obzira na to kada su stigli u Melburn.

3. Nikome neće biti dozvoljeno da provede više od 5 časova dnevno van svoje hotelske sobe, a da su pritom obavezni da u tom periodu borave isključivo na terenu, u teretani ili na medicinskim tretmanima.

4. Pri dolasku u kompleks Melburn Parka, igrač će moći da bude u pratnji samo jedne osobe – ali ta osoba ne mora biti ista svakog dana.

5. Igrači bi trebali da se organizuju za treninge po parovima, što bi podrazumevalo da tokom trajanja 14 dana karantinskog „mehura“ mogu da treniraju isključivo jedan sa drugim (ili jedna sa drugom) i ni sa kim drugim, u pratnji članova svog stručnog tima. U slučaju da bilo ko od ove četiri osobe bude zabeležio pozitivan test na Kovid-19, svi će biti obavezni da provedu narednih 14 dana u izolaciji – u svojim hotelskim sobama.

6. Testiranje na korona virus će biti sprovedeno prvog, trećeg, sedmog, desetog i četrnaestog dana njihovog boravka u „mehuru“.

7. Po okončanju karantina, igrači bi mogli da se slobodno kreću po Melburnu – ali se o tome još pregovara.

foto: EPA Andy Rain

Savezna država Viktorija je objavila da u poslednja 33 dana nije zabeležila niti jedan novi slučaj oboljenja od korona virusa, i da će po svemu sudeći vlasti odobriti povratak putnicima sa obaveznim karantinom u hotelima od sledeće nedelje. Pregovori između vlasti, Teniske federacije Australije i ATP i WTA udruženja se nastavljaju, i sva je verovatnoća da bi ovom spisku uslova do kraja tog procesa mogli da se dodaju – još neki.

Kurir sport/Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track