KORONA DONOSI VELIKE GUBITKE: Od minusa Australijan opena glava boli
Foto: AP

finansije

KORONA DONOSI VELIKE GUBITKE: Od minusa Australijan opena glava boli

Tenis -

Teniska federacija Australije – Tenis Australija - najverovatnije će se suočiti sa multimilionskim operativnim gubicima (u australijskim dolarima) u uslovima pandemije koronavirusa, usled čega je prisustvo publike u kompleksu Melburn Park i dalje pod znakom pitanja.

Troškovi organizacije prvog Grend slema sezone – među kojima se nalaze i 20 avionskih čarter letova za skoro 1200 učesnika turnira - vrtoglavo rastu iz dana u dan, i okolnosti svakako ne idu na ruku organizatorima. Posle problema sa jednim od prvoizabranih karantinskih hotela za učesnike turnira programa Australijskog teniskog leta 2021. koji se očekuju između 15. i 17. januara u Melburnu – Tenis Australija je bila primorana da se za ovo rešenje opredeli za dva od najskupljih hotela koji se nalaze u blizini teniskog kompleksa.

Gostoprimstvo za više od spomenutih 1200 učesnika – pratioca, trenera, menadžera i igrača, koji će u ovim hotelima provoditi barem 19 časova dnevno tokom 14 dana obaveznog karantina samo su deo budžeta koji će – po svemu sudeći – prevazići cifru od preko 100 miliona australijskih dolara u troškovima. Tenis Australija je tokom proteklih godina stvorila rezerve od 80 miliona dolara, ali će – i pored toga – morati da se osloni na pomoć vlade savezne države Viktorija, kao i fondova iz neidentifikovanih privatnih izvora.

"Sa sigurnošću vam mogu potvrditi da će se raditi o iznosu od preko 40 miliona dolara,“ izjavio je generalni direktor TA Krejg Tajli. „Naše prvobitne procene su se kretale oko cifara između 25 i 30 miliona, ali nam iskustvo govori da se troškovi samo povećavaju. U ovoj situaciji, mi praktično nemamo drugi izbor – ako želimo da ostameno posvećeni daljem radu naše federacije, sportu u celosti, Melburnu, državi Viktoriji i Australiji. Uspeh našeg događaja i globalni apel putem medijskih prenosa mogao bi označiti prekretnicu u povratku sporta i zabave na dosadašnje mesto u našem društvu i širom sveta, sa nadom da će vakcinacija biti masovnija i dati željene rezultate. U svakom slučaju, očekuje nas multimilionski operativni gubitak, ali smo nepokolebljivi u odluci da održimo kontinuitet ostvarenja našeg događaja,“ napominjeTajli.

Melburn, Australijan open, navijači
foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Pet teniskih turnira će se održati tokom Australijskog teniskog leta, uključujući i ATP Kup u kondenzovanom formatu, na kome će tim Srbije predvođen Novakom Đokovićem braniti titulu iz 2020., na kome će im najveći konkurent biti tim Španije, na čelu sa Rafaelom Nadalom. No, pre odlaska u Melburn, Novak i Rafa će se pridružiti Dominiku Timu, Sereni Vilijams, Simoni Halep, Naomi Osaki i još dvoje učesnika na egzibicionom događaju „Dan u Drajvu“ planiranom za 29. januar u Adelejdu, glavnom gradu savezne države Južna Australija – i time započeti svoj obavezni karantin u Australiji.

S obzirom na najave organizatora da će „Memorijalni teniski centar Drajv“ u Adelejdu ugostiti i publiku za ovaj događaj, a da će osmoro teniskih zvezda biti povrgrnuti znatno „mekšoj“ formi karantina nego ostali učesnici Australijen Opena i drugih turnira (prisustvo članova tima na treninzima bez brojčanog ograničenja, hotel sa dozvoljenim pristupom teretani itd.) – već sada se mogu čuti glasovi protesta iz redova igrača usled „elitističke selekcije“ i visokih troškova za postavku ovakvog „mehura“ za 50 osoba.

„Njima će tamo život biti skoro potpuno normalan,“ sa negodovanjem je francuskom L’ekipu uslove karantina u Adelejdu prokomentarisao 72. igrač ATP liste Žeremi Šardi.

No, činjenice da do sada potvrđeni učesnici te egzibicije među sobom imaju 66 osvojenih Grend slem titula, a da je Memorijalni teniski centar Drajv ugovorio investiciju od preko 50 miliona australijskih dolara za renovaciju i razvoj svojih kapaciteta i održavanje profesionalnih teniskih turnira sa Tenis Australijom u narednih 10 godina – sugerišu da će „zatvarnje jednog oka“ na ove pojave biti oportuno za australijski tenis u svakom smislu.

Ono što i dalje izaziva bojazan je pojava novih slučajeva zaraze u Australiji (Adelejdu i Melburnu) – pogotovo posle iznenadnog aktuelnog trodnevnog zatvaranja važnog teniskog grada Brizbejna u državi Kvinslend (i otkazivanja važnog medijskog događaja Tenis Australije u tom gradu) – što bi moglo znatno da iskomplikuje medicinsku superviziju karantina i protokola među i unutar saveznih država Australije i na teniskim turnirima. Uprkos veoma malom broju slučajeva, većina država se odlučila za višemesečne mere izuzetno strogog karantina – i to se sigurno neće menjati zbog tenisa, ma koliko praćeno australisko leto tenisa bilo širom sveta.

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track