NOVAK POKRENUO INICIJATIVU KOJA NJEGA NAJVIŠE POGAĐA! Sjajan gest Đokovića: Predložio da mu se SMANJI NAGRADA zbog drugih tenisera
Foto: EPA

OZI OPEN

NOVAK POKRENUO INICIJATIVU KOJA NJEGA NAJVIŠE POGAĐA! Sjajan gest Đokovića: Predložio da mu se SMANJI NAGRADA zbog drugih tenisera

Tenis -

Najbolji svetski teniser Novak Đoković je je među prvima podržao inicijativu Australijan opena da se nagrade na prvom grend slemu sezone raspodele tako da više novca dobijaju oni koji ranije završe takmičenje, a da se visina nagrada za one najbolje smanji.

Nakon mnogo spekulacija i odlaganja od tri nedelje Australijan open je u ponedeljak započeo takmičenje posle dosta sumnji da li će tako nešto moći da izvedu zbog pandemije korona virusa, a zanimljivo je da su organizatori u velikoj meri smanjili nagrade za one najbolje, osvajače trofeja, finaliste i polufinaliste.

Direktor turnira Kreg Tili istakao je da su najbolji teniseri sveta bili za to, ne bi li se pomoglo slabije rangiranim igračima, a među njima je naveo i Novaka Đokovića.

"Drastično smo smanjili nagrade za pobednike, ali igrači poput Novaka Đokovića i Serene Vilijams su pristali sa izjednačenijom preraspodelom novca, tako da oni slabiji mogu da zarade više novca, jer je ovo bila teška godina za nama. Mislimo da je to sjajna inicijativa i nije bilo nikakvih protivljenja", rekao je Tili.

Novak Đoković
foto: EPA

Tako će poraženi u 1. kolu zaraditi 11% više nego prošle godine (ove godine ta nagrada iznosi 100.000 australijskih dolara), povećanje u drugom kolu iznosi 17% u poređenju sa 2020. godinom, dok je u trećem kolu poraz sada 19% vredniji nego pre 12 meseci.

Kao neko ko je osam puta osvajao Australijan open i svake godine je prvi favorit, jasno je da je očekivano da će ova odluka uticati i na Novakovu nagradu ako uspe da ponovi uspehe iz prethodnih godina.

Ipak Novak je svoj lični interes podredio opštem i poslao sjajnu poruku celom svetu.

Đoković je prošle godine i osnovao svoju PTPA organizaciju ne bi li pomagao onim najugroženijim teniserima i teniserkama, koje je pandemija korona virusa najteže pogodila.

Ovaj potez upravo jedan od takvih.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track