KURIROVA ANALIZA FINALA AUSTRALIJAN OPENA: Novak je u Melburnu – najbolji!
Foto: Profimedia

IZ NAŠEG UGLA

KURIROVA ANALIZA FINALA AUSTRALIJAN OPENA: Novak je u Melburnu – najbolji!

Tenis -

Tradicija je izuzetno naklonjena našem asu, da li je naboj Medvedeva dovoljno jak da okrene tok teniske istoriije u njegovom pravcu?

Fine parice za učesnike finala muškog singla obezbedili su organizatori ovogodišnjeg Austrelien Opena – koji će sigurno biti upamćen po svim teškoćama kroz koje je su prošli funkcioneri, osoblje, publika i igrači – ali i finansijskog gubitka koji će biti meren desetinama miliona dolara. No, da bi se Melburn održao kao primarni teniski centar Azijsko-pacifičke regije (gde mu veliku konkurenciju čini Šangaj) – nije se postavljalo pitanje para – ni ove, ni prethodnih godina.

Od ukupnog nagradnog fonda od 250 miliona i 250 hiljada australijskih dolara nadamo se da će Novak Đoković biti taj koji će kući poneti ček od 2 miliona i 750 hiljada u toj valuti (a nešto manje u stvarnosti – jer na to dolazi visoki australijski porez), a Medvedev utešiti sa milion i petsto hiljada. Učešćem u finalu Novak potvrđuje obaranje jednog od za njega dva najvažnija rekorda u karijeri – broja nedelja provedenih na prvom mestu, kada će 8. marta ostvariti 311 ukupnih nedelja na ovoj poziciji – uz 12,030 ATP bodova. Istim uspehom Medvedev će doći do najboljeg plasmana na ATP listi u svojoj karijeri – 3 mesta (9,735 bodova), a pobedom – odmah iza Novaka sa 10,535 bodova, kada postaje tek jedan od pet igrača od 2005. koji će zauzeti ovo prestižno mesto na rang listi – Đokovića, Federera, Mareja, Nadala i Hjuita.

Novak Đoković
foto: Profimedia

To što je Đoković imao dan više za odmor od Medvedeva se pokazalo da nije neka bitna prednost u poslednjih 10 godina, jer je 5 puta trofej osvajao igrač koji je imao dan manje da se pripremi za veliko finale. Na pet od šest dosadašnjih finala u Open eri u kojima su učestvovali prvi i četvrti igrač sveta – četiri puta je pobeđivao broj jedan. Ovo je prvi put da se igrači tog ranga susreću u finalu Australijen Opena – a Đoković bi mogao da i četvrti put osvoji titulu u Melburnu sa te pozicije – odnosno ukupno 20. put „u ime“ svih tada najbolje rangiranih igrača u Open eri. Medvev će nastojati da ponovi uspeh svog zemljaka Safina iz 2005 i kao četvrtoplasirani osvoji trofej Normana Bruksa – a prvi posle Nadala na Rolan Garosu 2017. koji bi došao do najsjajnijeg odličja na Grend slemu sa te startne pozicije.

Đokovićeva pobeda u finalu bi značila da je branilac trofeja 15. put u Open eri uspeo da ostvari svoj konačni cilj, a lično bi peti put od kada je počeo sa prikupljanjem srebrnine u Melburnu uspeo da odbrani pobednički trofej. Time bi drugi put ostvario tri pobede u nizu u Melburnu (2011-13/2019-21). Medvedev je šesti aktivni igrač koji je došao do finala jednog Grend slema (bez da ga osvoji), a pobedom bi postao jedan od 12 igrača u Open eri čiji je prvi Grend slem trofej osvojen upravo u Australiji. Novak se nalazi u svom devetom finalu, a Medvedev postao jedan od 9 aktivnih igrača koji su ostvarili ovaj uspeh. Dvadeset osmim Grend slem polufinalom Đoković se izjednačio sa Nadalom na 2. mestu po broju nastupa u toj fazi turnira (prvi Federer sa 31), dok je Medvedev postao 10. aktivni igrač koji je nastupao u više Grend slem polufinala.

Danil Medvedev
foto: EPA Justin Lane

U ovoj sezoni obojica igrača su neporažena – Medvedev 10-0, Novak 8-0 – dok se Medvedev nalazi u fantastičnom nizu od 20 pobeda, u kojem je čak 11 puta pobeđivao igrače iz Top 10 svetske ATP liste. Taj niz je zabeležilo još 24 igrača pre njega u Open eri. Zanimljivo je da je Novak na čelu liste uspešnosti od početka sezone 2020, zabeleživši 49 pobeda i 5 poraza, dok je drugi Rubljov – sa jedanaest poraza na isto toliko pobeda – a treći Medvedev sa 38 pobeda i 10 poraza. Novak će pobedom u finalu nastojati da produži svoj aktuelni niz od 11 pobeda nad Top 10 igračima, a poslednji put je izgubio u Melburnu od igrača iz te selekcija kada ga je 2014. pobedio Sten Vavrinka (8) u četvrtfinalu. Ukupan Novakov skor protiv top 10 igrača u karijeri je 217 pobeda i 100 poraza, a na Grend slemovima 54-28. Medvedev bi pobedom protiv Novaka „nanizao“ tri uzastopne pobede protiv Top 10 igrača u Melburnu (Rubljov, Cicipas...) dok je njegov karijerni skor protiv najboljih deset – 21-19.

Đoković i Medvedev su jednom pre igrali na Australijen Openu, i te 2019. godine rezultat je bio 3-1 za našeg asa. Novak vodi u ostvarenim pobedama rezultatom 4-3, na tvrdoj podlozi ima jednu pobedu više, dok obojica imaju po jednu pobedu na šljaci i travi. Ono što je izuzetno važno je da je – od kada je njihov rivalitet postao češći (2019) Medvedev ostvario 3 pobede naspram Novakove 2, a poslednju prošlog decembra u 2 seta na Završnom mastersu sezone u londonskoj O2 Areni. Koliko je Novaku važna pobeda na Australijen Openu, toliko je Medvedevu bitna činjenica da je od tada, faktički, pobeđivao Novaka u svakom meču ATP turneje – gde je jedini izuzetak bila Novakova pobeda na timskom takmičenju - ATP Kupu u Melburnu 2020. Još jednom pobedom nad Đokovićem Rus bio postao 4. igrač koji je zabeležio 4 ili više pobeda nad trenutno najboljim igračem sveta, od kojih Novak ima bolji skor u međusobnim mečevima sa svima – osim sa Rodikom. Sve svoje prethodne 3 pobede nad igračima koji u žreb ulaze sa pozicije 1 – Medvedev je ostvario upravo protiv Đokovića – što znači da Rus ume i zna da odgovori na ovakvu vrstu izazova.

Danil Medvedev, Stefanos Cicipas
foto: Profimedia, AP

Novak bi se sa devetom Grend slem titulom u Melburnu malo približio neverovatnih 13 titula Nadala osvojenih u Parizu – a pobeda bi mu donela još jedan prvenac po tome što bi treći put osvojio ovaj trofej posle navršenih 30 godina starosti. To bi ujedno bila i njegova 303 Grend slem pobeda (drugi posle Federerovih 362), 82 pobeda (opet posle Federeovih 102) i stoprocentno ostvarenje šanse za pobedu u finalu (9 titula iz 9 nastupa), a po toj uspešnosti sledi Vimbldon (6 finala – 5 pobeda), Ju Es Open (8-3) i Rolan Garos (5-1).

Medvedev će nastojati da postane 3 teniser iz Rusije – posle Safina i Ženje Kafeljnikova – koji bi osvojio Grend slem trofej. Sa 25 godina i 10 dana, nasledio bi Novaka kao najmlađi pobednik turnira u Melburnu (24 godine, 252 dana – 2012.), a svojom 10. ATP titulom bi došao na 4. mesto po broju titula koje je neki ruski igrač osvojio na turneji u Open eri (Kafeljnikov 26, Davidenko 21, Safin 15...). Zanimljivo je da on njih četvorice Davidenko nikad nije uspeo da uđe u finale Australijen Opena, a ista trojica su jedini Rusi koji su ušli u više Grend slem finala.

Izuzetno zanimljivo je da je Medvedev svoju prvu pobedu u meču koji je trajao 5 setova u dosadašnjoj karijeri na ATP turneji izvojevao upravo ove godine, protiv našeg Filipa Krajinovića. Svih prethodnih 6 mečeva ovog trajanja Medvedev je izgubio, uključujući i onaj u kome je postigao svoj do sada najbolji plasman na Australijen Openu – šesnaestini finala protiv Stena Vavrinke prošle godine. Kao junior, Medvedevov nabolji rang bio je 13. mesto, a u Melburnu ga je u drugom kolu eliminisao naš Nikola Milojević – što je za Rusa ujedno bio i najbolji rezultat u toj selekciji. Pomalo čudno, ali istinito – da se po tim rezultatima dosta razlikuje od mnogih njegovih prethodnika iz vrha svetskog tenisa.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Statistike nikad dosta, a – nadajmo se – i sjajnog tenisa u predstojećem finalu muškog singla prvog Grend slema sezone. Bilo bi sjajno kada bi Novakove impozantne i dominantne reference bile i presudne, i kada bi se njihova težina barem malo osetila na ramenima mladog izazivača iz Rusije. Tenzija velikog finala je „obrok“ koji je Novak iskusio toliko puta pre, unevši svoje tenisko znanje i snagu i moć uma u scenario zbivanja kao razrešujući faktor toliko puta pre ovog 21. februara. No, pred njim je igrač koji bi – po svemu viđenom – u tom smislu mogao da postane njegov pravosnažni naslednik, i koji će nastojati da otvori svoju kolekciju Grend slem trofeja upravo protiv jednog od njegovih idola. Više nego uspešan je bio Danil Medvedev od njegovog debija protiv Novaka na Dejvis Kupu u Nišu te 2017.godiine – kada je pred zapanjenom publikom „oteo“ prvi set velikom šampionu sa 6-3. Upravo to će nastojati da uradi i u njihovom osmom meču – i, po svemu sudeći, biće spreman da ide i dalje u svom trenutnom naboju – i okrene tok teniske istorije u njegovom pravcu.

No, Novak je Novak – a u Melburnu je on – najbolji! Neka se ta tradicija nastavi i u ovom meču – prilici da pravi ljubitelji tenisa dobiju priliku da kroz očekivani briljantni nastup obojice asova upute pogled ka njegovoj budućnosti.

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track