NOLE, CARE, SAD DO ZLATNE MEDALJE! Ovo su BROJKE koje govore da je Đoković NAJBOLJI IKADA! Nekoliko koraka do POTPUNE DOMINACIJE
Foto: Profimedia

kraj je daleko

NOLE, CARE, SAD DO ZLATNE MEDALJE! Ovo su BROJKE koje govore da je Đoković NAJBOLJI IKADA! Nekoliko koraka do POTPUNE DOMINACIJE

Tenis -

Najbolji teniser sveta Novak Đoković započeo je 311. nedelju na vrhu ATP liste i srušio rekord Rodžera Federera od 310 nedelja.

Đokovićev rezultat je impresivan, a sigurno će ga u narednom periodu još dodatno popraviti.

Njegov rekord bio bi još bolji da prošle godine zbog pandemije korona virusa ATP lista nije bila "zamrznuta" pet meseci.

Iza Novaka i Rodžera je čuveni Amerikanac Pit Sampras (286 nedelja), pa Ivan Lendl (270), Džimi Konors (268), Rafael Nadal (209), Džon Mekinro (170), Bjern Borg (109), Andre Agasi (101). Đoković je fantastično započeo godinu osvajanjem rekordne devete titule na Australijan openu, ukupno sada ima 18 gren slem trofeja i jasno je da mu je sledeći cilj da stignne Federera i Nadala, koji imaju po 20.

Pred vama su brojke koje pokazuju, da je Novak najbolji teniser sveta svih vremena, ali da ima još rekorda, koje do kraja karijere treba oboriti ili dodatno poboljšati.

Novak Đokovic
foto: EPA Dean Lewins

2 - Dominacija u dve decenije

Pit Sampras je devedesetih uspeo da vlada tenisom 276 nedelja, dok je Novak samo jednu nedelju manje bio na prvom mestu u drugoj deceniji dvehiljaditih. Ipak, Sampras je brzo pao sa čela u narednoj deceniji, a Novak ne planira! Već 36 nedelja je prvi u dvadesetim godinama 21. veka, a taj broj bi bio i veći da 22 nedelje ATP lista nije bila zamznuta.

4 - Vlasnik svih slemova istovremeno

Iako su i Federer i Nadal uspevali da osvoje sva četiri Slema tokom karijere, samo ih je Novak držao odjednom. Pre njega su to uradili Don Badž i Rod Lejver, ali složićete se, nije to baš uporediva era.

5 - Pet puta na vrhu ATP liste U pet navrata je Novak Đoković držao prvo mesto na ATP listi. Najduže je vladao od jula 2014. do novembra 2016. godine kada je 122 nedelje bio na vrhu. Trenutno je 36. nedelju zaredom na čelu ATP liste.

6 - Šest puta prvi na kraju godine

Izjednačio se sa Pitom Samprasom po ovom parametru, a ako nastavi da igra u ovom ritmu do kraja godine vrlo je verovatno da će oboriti i ovaj rekord i osamiti se na vrhu i po broju osvojenih završnih turnira.

9 - Kad se pojavi u Melburnu svi ga sa peharom gledaju

Novak Đoković
foto: Profimedia

Rafa je kralj šljake, a Novak kralj Melburna! On je deveti put osvojio Australijan open i naredne godine će želeti da dođe do dvocifrenog broja pehara na prvom grend slemu sezone.

10 - Kakav uspeh 2015, godine

Godine 2015. je Novak u jednoj godini pobedio sve tenisere iz Top 10 na svetu, to niko pre nije uspeo.

14 - Kompletirao kolekciju pehara

Uzeo je svih 14 najvećih teniskih turnira! Dakle sva četiri grend slema, sve masterse i završni masters u sezoni. Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu to nije pošlo za rukom. Jedina titula koju Novak želi, a nikada je nije imao je ona olimpijskog šampiona. Tokio, mora da se osvoji, da se zatvori krug!

311 - Magični broj, koji smo jedva dočekali

Novak Đoković
foto: ATP/Tviter

Srpski teniser je na vrhu ATP liste 311 sedmica! Mnogi su mislili da Federerov rekord nikada neće pasti, a tri godine otkako ga je postavio on više ne važi.

16.950 - Rekord, koji će se teško oboriti

Nikome nije pošlo za rukom da u jednom trenutku ima toliko bodova na ATP listi. Ovaj rekord je jedan od onih za koje se smatra da ih je nemoguće oboriti, jer je Novak zaista u sezoni 2011. bio nepobediv.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track