VELIKI DAN ZA FRANCUZE U DUBAIJU U UTORAK STARTUJU I NAŠI: Gaske i Šardi trijumfovali, na terenu napokon Krajinović i Lajović
Foto: EPA/JASPER JUINEN

dubai

VELIKI DAN ZA FRANCUZE U DUBAIJU U UTORAK STARTUJU I NAŠI: Gaske i Šardi trijumfovali, na terenu napokon Krajinović i Lajović

Tenis -

Gaske došao do 550. ATP pobede, Šardi eliminisao De Minora; posle puno peripetija - na terenu napokon Krajinović i Lajović

Rukavica je bačena - i drugi nosilac turnira u Dubaiju napokon zna svog protivnika. Sa druge strane mreže od Andreja Rubljova sutra će se naći Finac Emil Rusovuori, koji je - posle eliminacije Viktora Troickog u završnoj rundi kvalifikacija - danas pobedio Australijanca Džordana Tompsona posle neizvesne završnice taj-brejka drugog seta i prihvaćenog "čelendža" na meč loptu - 6:3 7:6. Rusovuorija deli 79 mesta na ATP listi od osmoplasiranog Rubljova - ali Rusu neće nimalo lako biti sutra protiv igrača koji je u solidnoj formi od početka godine, i koji se u Dubaiju već odlično aklimatizovao i privikao na uslove igre - pobedivši već u tri meča.

Andrej Rubljov
foto: EPA/NOUSHAD THEKKAYIL

Od svog trijumfa u Roterdamu - izvojevanog pobedama protiv Endija Mareja i Stefanosa Cicipasa - Andrej se nije baš naigrao tenisa, došavši u polufinale narednog turnira u Dohi uz prolaz u prvom kolu i dva predata sledeća meča. Uteha u porazu protiv osvajača Dubaija 2018. Bautiste Aguta u pofufinalu došla je u formi trofeja u dublu u paru sa Aslanom Karacevom - a očekuje se da će Rus imati priliku da igra više tenisa u Emiratu.

"Drago mi je da sam osvojio Roterdam, jak turnir na kome sam uvek želeo da trijumfujem. Drago mi je kada čujem da me smatraju za specijalistu za turnire ATP serije 500, i želeo bih da mogu da ponovim taj nivo igre u Dubaiju. To neće biti lako, jer ovde loptica odskače dosta visoko i u tim uslovima ne mogu da kontrolišem igru na željenom nivou. Ono što je sigurno je da ću dati sve od sebe da odigram svoj stil tenisa na najvišem mogućem nivou!" najavljuje veliku borbu jedan od najuspešnijih igrača ATP turneje poslednjih meseci.

Pobednik dana u Dubaiju bio je Rišar Gaske, koji je svojom 550. pobedom u ATP takmičenjima (protiv Džordana Tompsona) postao šesti na spisku aktivnih igrača po broju pobeda - posle Federera (1243), Nadala (1008) i Đokovića (943). Južnoafrikanac Heris će imati priliku da istestira spremnost prvog nosioca turnira Dominika Tima posle pobede nad kolegom-kvalifikantom O'Konelom - i tu se ponavlja priča meča Rubljov - Rusovuori - gde se veliki favorit koji se ne oseća baš idealno ove godine u Dubaiju susreće sa igračem koji je ostvario već 3 pobede i gori od želje da nastavi svoj pohod kroz naredne runde turnira. Kvalifikanti su ostali bez jednog svog "člana" u narednoj rundi time što je Nemac Štruf lako pobedio Kukuškina 6:3 6:2 i zakazao duel sa trećim nosiocem Šapovalovim u narednom kolu.

Žeremi Šardi
foto: Bai Xuefeihujingchen / Xinhua News / Profimedia

Ako je Gaske bio pobednik dana - drugi igrač iz zemlje Gala je bio autor iznenađenje dana: Žeremi Šardi je pobedio De Minora u 3 seta - posle ubedljivo izgubljenog prvog seta sa rezultatom 6:2 (6:3 6:4 do kraja). Tačku na uzbudljiv dan u kome je viđeno najviše mečeva odigranih u 3 seta stavio je Mađar Marton Fučovič - izvojevavši tešku pobedu protiv Australijanca De Minora posle sličnog scenarija viđenog u prethodnom meču na centralnom stadionu Ejvijejšn Centra - 2:6 7:5 6:4.

Filip Krajinović
foto: Profimedia

Posle dramatičnog i srećnog razrešenja situacije sa karantinom u Dohi, u utorak će u Dubaiju nastupiti naš Filip Krajinović protiv Španca Davidović-Fokine, a nešto ranije će na teren broj 2 istrčati Dušan Lajović - kome će suparnik u drugom kolu biti novopečeni Beograđanin i omiljeni igrač ovih prostora - Malek Džaziri. Da su okolnosti normalne, naši asovi bi bili veliki favoriti - ali su nas neočekivani ishodi brojnih mečeva od kada se profesionalni tenis igra u uslovima pandemije naučili da prvo odserviramo - pa da kažemo as. Sigurni smo da će takmičarski motivi biti na najvišem nivou kod Filipa i Dušana pred ove i - nadajmo se - naredne mečeve u Dubaiju, i da će to biti garant za njihove reprezentativne nastupe!

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track