NOVAKOVA MAGIJA BROJA 21! POSLEDNJI KORAK DO ISTORIJE: Sve što treba da znate o finalu Đoković - Medvedev
Foto: Profimedia

Napred Nole

NOVAKOVA MAGIJA BROJA 21! POSLEDNJI KORAK DO ISTORIJE: Sve što treba da znate o finalu Đoković - Medvedev

Tenis -

Možda na nekim drugim planetama nema toliko puno zainteresovanih da vide da li će Novak Đoković večeras u Njujorku osvojiti svoju 21. Grend slem titulu i time izbiti na prvo mesto večne liste, takođe i vezati kalendarski slem u 2021. godini i postati prvi teniser kome je pošlo za rukom posle 1969. godine da u jednoj godini objedini krune na Australijan openu, Rolan Garosu, Vimbldonu i US openu.

Možda na tim drugim planetama ne znaju da je Đoković svoje prvo Grend slem finale igrao upravo u Njujorku 2007. godine i da 14 godina kasnije igra svoje 31. finale.

Ali, kada je u pitanju planeta Zemlja onda trenutno u svetu sporta nema bitnijeg pitanja od onog da li će Novak Đoković "pečatirati" ono što svi znamo i osećamo - da je najbolji teniser svih vremena.

A kako drugačije za najvećeg svih vremena nego da magiju broja 21 ispiše na najvećem stadionu na svetu. "Artur Eš" će od 22 časa biti poprište finala u kome prvi igra protiv drugog, osvajač 20 Grend slem titula protiv tenisera kome je to još uvek misaona imenica, Novak Đoković protiv Danila Medvedeva.

Đoković će, prema sopstvenim rečima, "uložiti srce, dušu, telo i glavu". Tretiraće finale kao da je "poslednji meč u karijeri".

Ali, to mu neće biti dovoljno za pobedu protiv odličnog Rusa.

Đoković protiv Medvedeva vodi sa 5:3 u međusobnim mečevima. Poslednji put su se sastali u finalu Australijan opena, kada je Novak posle uzbudljivog prvog seta i rezultata 7:5 u naredna dva počistio Medvedeva sa po 6:2. Medvedev je poslednju pobedu ostvario prošle godine u grupnoj fazi na ATP finalu kada je slavio sa 6:3, 6:3.

U toj pobedi Rus je pokazao da su mu najjače oružje servis i sjajna defanziva. Medvedev, poput Đokovića, ne igra tenis lep za oko. Ima neobične udarce, ravne, zbog kojih ga i zovu "Ruska lopata".

Drugi teniser sveta odlično servira u Njujorku. Ima 80 odsto osvojenih poena na prvi servis, što je daleko više u odnosu na pomenuto finale u Melburnu kada je protiv Novaka imao 69 odsto ovojenih poena na prvom servisu.

Takođe, ni drugi servis nije toliko loš, i može da predstavlja značajno oružje.

Ovi podaci, uz defanzivu u kojoj stiže gotovo do svake lopte sjajnim kretanjem, kao i sposobnošću da održava nivo tokom celog meča poput robota, jesu njegove šanse za uspeh u ovom meču.

Ipak, Đoković je taj koji se pita. Srbin ove godine ima 27-0 na Grend slem turnirima.

Novak nije briljirao u Njujorku. Gubio je prvi set u poslednja četiri meča, tek posle toga dizao nivo igre. I eventualni duži meč na četiri ili pet setova svakako povećavaju šanse srpskog asa, ali i nama koji to gledamo sa strane smanjuje godine života. Uostalom, Đoković ima 32 pobede u pet setova na Grend slem turnirima. Najviše u istoriji tenisa.

Đoković će morati da igra svoju igru, da umara rivala, a onda da mu zadaje bolne udarce u momentima kada oseti umor.

Prošle su 52 godine od kako je neko osvojio sva četiri Grend slema u jednoj kalendarskoj godini. Zar ne biste voleli da večeras budete svedoci jednog tako retkog događaja? Ako mene neko pita, danas nemam veću želju za bilo čim drugim.

Dejan Ignjatović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track