SUNOVRAT ŽENSKOG TENISA: Srbija nema igračicu među 100, sa setom se sećamo MONIKE, JELENE i ANE!
Foto: Profimedia, Fonet, AP

ozbiljna kriza

SUNOVRAT ŽENSKOG TENISA: Srbija nema igračicu među 100, sa setom se sećamo MONIKE, JELENE i ANE!

Tenis -

Ni naznaka naslednicama Selešove, Jankovićeve i Ivanovićeve

Teška kriza u srpskom ženskom tenisu. Činjenica da Srbija već nedeljama nema teniserku među 100 na WTA listi pokazuje agoniju kojoj se ne nazire kraj. Oni mlađi se sa setom sećaju Jelene Janković i Ane Ivanović, a oni stariji Monike Seleš i njihove vladavine teniskim terenima.

Nina Stojanović, Aleksandra Krunić
foto: Starsport©

Trenutno, najbolja srpska teniserka je Nina Stojanović i ona se nalazi na 113. poziciji svetske liste, sa 693 boda. Olga Danilović trenutno je 128. na planeti sa 604 boda, dok je iskusna Aleksandra Krunić napredovala je za 18 pozicija i sada je 148. teniserka sveta sa 515 bodova.

Monika Seleš
foto: Profimedia

Najuspešnija srpska teniserka svih vremena svakako je Monika Seleš. Rođena Novosađanka je do tragedije u Hamburgu 1993. godine i zverskog napada nožem od strane ludaka Gintera Parhea suvereno vladala ženskim tenisom. Ubrzo posle toga je prihvatilo državljanstvo Amerike, ali nikada se nije vratila na stare staze slave. U svojoj karijeri osvojila je 53 titule, od toga deset na grend slem turnirima.

Jelena Janković
foto: Profimedia

Njenim stopama nastavile su Jelena Janković i Ana Ivanović. Obe su bile jedno vreme najbolje na svetu, a Ivanovićeva je uspela i da osvoji jednu grend slem titulu, na Rolan Garosu u Parizu 2008. godine. Ukupno, obe u svojim kolekcijama imaju po 15 WTA turnira.

Olga Danilović
foto: Profimedia

Budućnost ženskog srpskog tenisa nije svetla. Javnost je dosta očekivala od Olge Danilović, posebno posle osvajanja prve WTA titule, u Moskvi 2018. godine. Sa 20 godina morala je da uradi mnogo više. Slična je situacija i sa Ivanom Jorović (24) koja je trenutno 392. na svetu. Nina Stojanović sa 25 godina nema nijednu WTA titulu.

Fatma Idrizović
foto: TSS / Neda Miletić

Talentovana Fatma Idrizović (17) je 375. na svetu. Veliki potencijal pokazuje Tea Kovačević iz Republike Srpske, ali ona ima samo 11 godina i pitanje je kako će se razvijati.

Ne treba zaboraviti da je tenis veoma skup sport i da iziskuje ogroman novac vezan za ulaganje u talentovane devojčice i dečake. Samo jedan omanji dečiji turnir u inostranstvu iziskuje izdatke od najmanje 500 evra, pa su finansije glavni razlog što ne dođe do finalnog proizvoda, odnosno stasanja iz talentovanog u vrhunskog tenisera.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja