PROZVALA POLITIČARA ZBOG SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA PA NESTALA: WTA traži istragu zbog nestanka kineske teniserke!
Foto: Profimedia

MISTERIJA

PROZVALA POLITIČARA ZBOG SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA PA NESTALA: WTA traži istragu zbog nestanka kineske teniserke!

Tenis -

Svetsko udruženje teniserki (WTA) pozvalo je na istragu posle nestanka kineske teniserke Peng Šuaj, nakon što je optužila bivšeg zamenika premijera Kine i uticajnog člana Komunističke partije da ju je prisiljavao na seksualne odnose.

Peng je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je političar Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine, preneli su danas američki mediji.

Ona je navela i da je sa njim jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je "posle toga imala osećanja prema njemu".

Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala. Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao "tenis" blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng.

Peng Šuai
foto: Profimedia

Od tada niko nije video ni čuo Šuaj Peng.

WTA je zatražilo "punu, poštenu i transparentnu istragu" o optužbama 35-godišnje teniserke za seksualno zlostavljanje.

"Nedavni događaji u Kini u vezi sa WTA teniserkom Peng Šuaj su za duboku zabrinutost. Peng Šuaj i sve žene zaslužuju da se čuje za njih, a ne da se cenzurišu. Njena optužba o ponašanju bivšeg kineskog lidera u vezi sa seksualnim napadom mora da se tretira sa najvećom ozbiljnošću", rekao je izvršni direktor WTA Stiv Sajmon.

"U svim društvima, ponašanje za koje ona tvrdi da se dogodilo treba istražiti, a ne tolerisati ili ignorisati. Pohvale za Peng Šuaj na njenoj neverovatnoj hrabrosti i snazi u istupanju u javnost. Žene širom sveta pronalaze svoje glasove, kako bi se nepravde ispravile", dodao je on.

Peng je nekadašnja prva teniserka sveta u dublu, a sa Sje Su Vej sa Tajvana osvojila je dve grend slem titule, na Vimbldonu 2013. i Rolan Garosu 2014. godine.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track