OTKRIVENO ŠTA JE NOVAK ĐOKOVIĆ NAPISAO U ZVANIČNOJ IZJAVI: Neko iznad je doneo odluku o ukidanju vize
Foto: EPA/Alessandro Di Marco, Shutterstock

procurilo

OTKRIVENO ŠTA JE NOVAK ĐOKOVIĆ NAPISAO U ZVANIČNOJ IZJAVI: Neko iznad je doneo odluku o ukidanju vize

Tenis -

Najbolji teniser sveta Novak Đoković sumnja da je odluku o ukidanju vize za ulazak u Australiju doneo neko ko je iznad zvaničnika sa kojima je imao posla na aerodromu u Melburnu.

To se navodi u pisanoj izjavi srpskog asa pod zakletvom, a koji je objavio Federalni okružni sud u Melburnu.

Novak je u potpisanoj izjavi poručio da je umoran, uznemiren i zbunjen kada mu je zvaničnik australijskih graničnih snaga poručio da mu može biti odbijen ulazak u zemlju.

"Verovao sam da sam se pridržavao svih pravila o dozvoli ulaska u Australiju. Nisam razumeo šta se dešava", napisao je Đoković u izjavi pod zakletvom.

"I nisam razumeo zašto on (zvaničnik) razmišlja da ukine moju vizu. Bio sam uznemiren i zbunjen. Bilo je oko 4 sata ujutro i trebala mi je pomoć, i to sam mu rekao."

Đoković je napisao da se oseća pod pritiskom da nastavi sa intervjuom sa zvaničnikom Granične službe, a kasnije je verovao da je intervju odložen za 8.30 kako bi mu se omogućilo da razgovara sa svojim advokatima i zvaničnicima Tenis Australije.

Ali oko 7.40 ujutro, zvaničnik graničnih snaga se vratio i rekao Đokoviću "da ću biti udaljen iz Australije kao nezakoniti nedržavljanin".

Đoković je napisao da su ga službenici sa kojima je imao posla na aerodromu često ostavljali na miru kako bi mogli da razgovaraju sa nadređenima.

"Sve ovo mi je dalo utisak ili ideju da odluka o mojoj vizi nije u potpunosti na ljudima koji su razgovarali sa mnom, već na nekom drugom iznad njih", napisao je on.

Đokovićeva izjava pod zakletvom uključuje papirologiju zvaničnika graničnih snaga, ali prvi svetski broj odbio je da potpiše dokument kojim potvrđuje da mu je viza ukinuta.

Novak Đoković
foto: Printscreen

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je u ponedeljak rano ujutru po srpskom vremenu Vladu Australije i time dobio mogućnost za ulazak u zemlju i nastup na Australijan openu.

Iako bi odluka suda trebala da bude poslednja u haosu koji traje već sedam dana, ona je za sada samo nastavak priče oko Novaka Đokovića u Melburnu.

Podsetimo, Novak Đoković je put Australije krenuo 4. januara. Tom prilikom je poslao poruku da je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije.

Međutim, dan kasnije Novaku nije omogućen ulazak u zemlju.

Posle toga Đoković je prošao nekoliko saslušanja i smešten je u pritvor na aerodromu u Melburnu.Tim povodom se oglasio otac Srđan Đoković koji je najavio okupljana u odbranu Novaka.

Maltretiranje Đokovića se nastavilo i posle aerodroma, pošto je smešten u hotel u kome nije dobijao ni redovno hranu.

Novak se prvi put oglasio na badnje veče.

Srbi iz Australije su se okupljali ispred hotela u kome je smešten Novak i svaki dan mu pružali glasnu podršku.

Đoković i njegov advokatski tim su odmah uložili žalbu na odluku granične policije o zabrani ulaska.

Da je reč o političkom progonu Novaka Đokovića jasno je i iz šokatne pretnje Vlade Australije, da neće poštovati odluku suda ukoliko ona bude išla u korist srpskog tenisera.

Uprkos svim pritiscima Novak Đoković je dobio Vladu Australije na sudu, pa je tom odlukom njemu vraćena viza za boravak u Australiji.

Odluka suda je značila da je Novak Đoković slobodan čovek.

Ali, ministar za imigraciju Aleks Hok i dalje ima diskreciono pravo da deportuje Đokovića.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track