ZORAN GOJKOVIĆ NA PITANJE CNN: Test Đokovića je validan! Objasnio i da li će Novak biti kažnjen zbog kršenja izolacije
Foto: EPA/Dave Hunt

Poitvrdio autentičnost

ZORAN GOJKOVIĆ NA PITANJE CNN: Test Đokovića je validan! Objasnio i da li će Novak biti kažnjen zbog kršenja izolacije

Tenis -

Novak Đoković imao je validan dokuement da je bio zaražen koronavirusom, rekao je pokrajinski sekretar dr Zoran Gojković na pitanje novinara CNN o testu koji je rađen u Batutu.

- Dokument o validnosti o kojoj vam govorim je apsolutno ispravan i tačan, izdat od nadležnih organa republike Srbije, Novak je bio pozitivan na korona virus.

Dr Zoran Gojković objasnio da je Novak imao validnu dokumentaciju i da nije prekršio Zakon zbog kršenja samoizolacije, jer ne postoje mehanizmi za njegovo kažnjavanje, i da je ta mera bila moguća samo tokom vanrednog stanja.

- Pod jedan, uz oprez, uz mogućnost da budem krivično gonjen od strane Novak Đokovića, jer isključivo sva medicinska dokumentacija koju neko ima je njegovo lično vlasništvo, to je jako bitno i važno, svako objavljivanje medicnske dokumentacije, bez dozvole građanina Srbije je krivično delo. Vezano za ovo vaše, mogu da vam kažem da nakon objavljivanja dokumentacije, koja je objavljena, mi smo analizirali taj dokument, taj dokument je apsolutno validan, izdat je od strane nadležnog organa države Srbije, za nas je ta priča jasna. Novak je imao validan dokument od strane državne ustanove u Srbiji, da je bio pozitivan na korona virus. To je sve što je vezano za priču.

Gojković je pojasnio i da li Novak Đoković može da bude kažnjem priznanjem da je krišio karantin.

- Vraćamo se na pitanje koje je postavio vaš kolega, u ovom trenutnu ne postoji kazna kojom bi mogao da bude kažnjen po važećim zakonima republike Srbije, mogao je da bude kažnjen da je uhvaćen tokom izolacije, mogao je samo da bude vraćen u izolaciju. Još jedno dodatno pojašnjenje, kazna za prekršenu samoizolaciju je mogla da bude samo u vanrednom stanju, jer je samo u vanrednom stanju bila takva kazna. U vanrednom stanju bi takva osoba biti kažnjena, ali u vanrednom stanju nemamo taj zakon i aktivne mehanizme da nekoga lišavamo slobode.

Da li biste voleli da je vakcinisan i kakvu poruku šalje narodu Srbije, gde je problematično da se poveća broj vakcinisanih građana?

- Ja sam lično vakcinisan, svi moji najbliži su vakcinisani, poruka vlade Srbije je da se svi vakcinišu, to je tekovina nauke, neko to prihvata, neko ne. Prihvatamo sve razloge da neko ne želi. Žao mi je da se Novak nije vakcinisao, ali isto tako branim njegovu slboodnu volju, iako se sa tim ne slažem. Nijedna država u svetu nije donela odluku da njihovi građani moraju da budu vakcinisani u ovom trenutku. Dokle god to ne bude, moramo da poštujemo različitost i slobodu mišljenja, iako se ja prema tome ne slažem, jer kao lekar znam kolika je blagodet vakcinacije, očigledno ne uspevamo svi dobro. Zatrpani smo informacijama, a još više dezinformacijama. I meni kao lekaru je teško da razlučim, a ne običnim ljudima - zaključio je Gojković.

Đoković je 16. decembra 2021. bio pozitivan na COVID-19, kako se vidi u rezultatima testa kojeg su Đokovićevi advokati dostavili australijskim vlastima.

Đoković je naveo da je 14. decembra bio na košarkaškoj utakmici u Beogradu, nakon koje su se pojavile informacije da su brojni prisutni dobili korona virus.

Teniser je dodao da je, iako nije imao simptome, 16. decembra uradio brzi antigenski test koji je bio negativan, ali da je zbog opreza istog dana uradio i PCR test.

Na rezultatu PCR testa, izdatog od strane Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut", vidi se da je Đoković test na korona virus uradio 16. decembra u 13.05 časova. Na istom dokumentu, koji je dostavljen australijskim vlastima, navodi da je datum izdavanja pozitivnog rezultata na korona virus 16. decembar u 20.19 časova.

Kako su izvestili mediji, Đoković je 16. decembra prisustvovao bez maske na ceremoniji državne Pošte Srbije, a bio je i na panel diskusiji u "Novak" tenis centru.

Đoković je potvrdio da je i sledećeg dana, 17. decembra, prisustvovao javnom događaju - uručivao je teniske pehare deci u Beogradu. Rekao je i da do kraja tog događaja nije znao da je pozitivan na korona virus. On je naveo i da je 17. decembra uradio brzi antigenski test, koji je bio negativan.

"Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja (dodele pehara)", naveo je Đoković.

U saopštenju Đokovića se navodi i da je teniser 18. decembra bio u svom teniskom centru u Beogradu kako bi dao intervju za časopis "L’ekip" i slikao se za taj magazin. Sve ostale događaje, kako je naveo, teniser je otkazao.

"Osetio sam obavezu da odradim intervju za L’ekip jer nisam želeo da izneverim novinara, ali sam se postarao da držim propisanu distancu i nosio sam masku sve vreme, osim kada su me slikali. Iako sam otišao kući posle intervjua da bih se izolovao na neophodan period, kada sada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu", istakao je Đoković.

Kako se vidi u dokumentima dostavljenim australijskim vlastima, Đoković je 22. decembra na PCR testiranju bio negativan na korona virus.

Ispravnost njegove kovid potvrde osporio je i uticajni nemački nedeljnik "Špigl". "Špigl" je do ovih otkrića došao kada je skenirao QR kod potvrde o pozitivnom testu na kojoj piše 16. decembar. Kada su novinari skenirali taj test, ispalo je da je bio negativan što po njihovom mišljenju pobija tvrdnje kako je Đoković tada bio zaražen. Ipak, nakon samo nekoliko sati i ponovnog skena, isti je test bio pozitivan!

Nisu to jedine rupe, po "Špiglu", u Đokovićevoj priči. Navode da se u Srbiji za svaki test dodeljuje novi identifikacioni broj. Broj Đokovićevog pozitivnog testa koji je, kako tvrde iz njegovog tima, napravljen 16. decembra je 7371999, dok je broj negativnog testa od 22. decembra za 50.000 manji!

Naravno, brojevi idu jedan za drugim pa bi taj broj trebalo da bude puno veći. Tako je ispalo prema nalazima nemačkih IT stručnjaka koji su angažovani i dobro plaćeni od strane "Špigla". Tvrde da je dokazano kako je negativan test urađen i unesen u bazu pre pozitivnog, a ne obrnuto kako je trebalo da bude i kako tvrde iz Srbije.

Između 22. i 26. decembra je u Srbiji napravljeno upravo 50.000 testova što odgovara baš toj razlici u Đokovićevim testovima. "Špigl" na temelju svega toga zaključuje kako je pozitivan test najverojatnije unesen naknadno, 26. decembra, a ne deset dana ranije.

Nemci tako pišu kako nova saznanja otvaraju i brojna nova pitanja. Znači li to da je Đoković bio pozitivan kasnije nego što tvrdi? Jesu li testovima manipulisali na drugi način? Na sva ova pitanja odgovore mora da daju Đoković i njegov tim, ali i nadležne srpske zdravstvene institucije, zaključili su Nemci u obimnom istraživanju objavljenom u "Špiglu", čija se izdavačka kuća nalazi u Hamburgu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track