ŠTA JE KLJUČ USPEHA U MONTE KARLU? Kakve su perspektive Đokovića, Lajovića, Đerea...
Foto: Ap

Najava mastersa na šljaci

ŠTA JE KLJUČ USPEHA U MONTE KARLU? Kakve su perspektive Đokovića, Lajovića, Đerea...

Tenis -

Od specijalnog izveštača Kurira iz Monte Karla: Vuk Brajović

Adaptacija na promenljivo prolećno vreme i pod tim uticajem varljivo stanje šljakaste podloge prvog Mastersa sezone na tlu Starog kontinenta umeli su više puta do sada da porode brojna iznenađenja u žrebu prestižnog turnira u Monaku.

Ako je do najboljeg igrača sveta I aktuelnog prvog nosioca, Novaka Đokovića – čak se I njegovi mlađi pratioci mogu setiti neprijatnih poraza u prvom i drugom kolu ovog turnira – ali je činjenica da su retki oni iz teniskog vrha koji nisu imali spoticanje ove vrste na terenima Monte Karlo Kantri Klaba u svojoj karijeri.

Skoro svi pretendenti na titulu u Kneževini – kao i oni koji sa pravom vrebaju da iznenade – još se adaptiraju na vremensku i atmosfersku razliku posle sparnog i dalekog Majamija i ostalih turnira po Severnoj Americi, tako da ni branilac prošle godine osvojenog trofeja Stefanos Cicipas nije imun na te izazove. A kad se još I pogleda iznenađujuće “oštar” žreb – I to pogotovo u drugom i trećem kolu – pitanje “ko je pravi favorit za osvajanje trofeja na Mastersu u Monte Karlu” zaista dobija jednu novu dimenziju neizvesnosti.

O Novakovom žrebu se već dosta pisalo – a naročito o “sudbonosnom” (očekivanom) meču 3. Kola protiv osvajača spomenutog Majamija – Alkarazu. No, do njega Novak ima dva kvalitetna izazova – snažnog “šljakaša” Davidovič-Fokinu – protivnika koji će sigurno (i u slučaju pobede) predstavljati test Novakove sveukupne pripremljenosti, posle takmičarske pauze i prehlade koju je imao tokom dela priprema u Beogradu.

Ni Alkaraz neće proći tako glatko do meča sa Novakom – jer ga u drugom kolu čeka jedan od najneugodnijih protivnika iz mlađe generacije na Turu – Seb Korda, a trećem – osvajač Indijan Velsa, Tejlor Fric. U svakom slučaju – projektovane pobede Đokovića i Alkaraza trebale bi da im 1) dignu samopouzdanje, ali i 2) proizvedu određeni zamor pred njihov meč, pa će biti veoma zanimljivo pratiti “sudar psiha” i raspoloživog tenisko-tehničkog “arsenala” aktuelnog i budućeg velikana svetskog tenisa.

Naravno, dalji hod ka finalu neće biti “šetnja kroz park” – jer su na njemu projektovani odlični Rud, Hurkač ili Nori, ali će pružiti neku vrstu strateškog “predaha” pred ikonično finale u nedelju popodne.

U tom delu žreba je i bivši finalista ovog turnira, naš Dušan Lajović – koji bi eventualnom pobedom nad Dimitrovom podsetio sebe i svoje obožavatelje svoje najbolje kampanje na jednom Mastersu u karijeri, te bi u meč sa Rudom (odnosno Runeom ili Karacevim) ušao sa finom dozom inspiracije za igru na “sve ili ništa”.

U sumiranju gornjeg dela žreba – pakleni mečevi drugog i trećeg kola će biti Fric-Čilić, Korda-Alkaraz - pa pobednik sa Fricom ili Čilićem za megdan sa Đokovićem.

Donji deo žreba nam nudi tri “hita” već u drugom kolu – Ože-Alijasim protiv Musetija, Fučovič protiv Švarcmana ili i bivšeg i aktuelnog šampiona – Fonjinija i Cicipasa, kao i “minjon” u vidu meča (Đere) Kresi-Sonego. Kod svakog od navedenih – teško je naći aspekt pouzdanosti koji bi nam mogao projektovati učesnika četvrtfinala.

Isto se može reći i za deo žreba čiji su glavni nosioci Rubljov i Zverev, a glavni izazivači Siner i Busta/Bublik. Za velike servere uslovi u Monte Karlu ni izbliza ne pružaju prednost kao na hardu, travi ili u dvoranskim uslovima – a iole niži nivo fizičke kondicije predstavlja problem koji je skoro nemoguće sakriti ili rešiti nekim drugim elementom igre. Naravno, bez oba dobra servisa – ali i igračke maštovitosti i vrlina – nezamislivo je biti konkurentan na bilo kom turniru na šljaci, ali će generator pobeda uvek ići iz kondicije, mogućnosti da se igrač što bolje namešta na udarce i da trčanjem u defanzivi osujeti time sve nesigurnijeg protivnika u izgradnji poena.

Za izazove ovakvog turnira i ovakvog žreba – biće veoma važno da igrači budu u stanju da posle meča sprovedu dobar fizički i mentalni oporavak, da rezimiraju ono što su dobro ili lose uradili u prethodnom meču – i da se što svežiji moguće posvete zadacima koje naredni meč nosi. Samo tako će moći da generišu željenu agresivnost, mentalnu snagu i apetit da se nadigravaju sa svakim narednim protivnikom – bez obzira na to da li sijalo sunce ili sipila kišica sa Mediterana.

“Skauting” vremenske prognoze će biti jedan od važnijih zadataka stručnih timova igrača, jer će mogućnost adaptacije na promene čak i u toku jednog meča biti važne u okolnostima žreba sa ovoliko nepoznatih. Kako se za skoro svakog “velikana” donjeg dela žreba mogu vezati epizode ekstremnog ili nestabilnog ponašanja – biće zanimljivo videti ko je kadar da se izbori i sa sobom i sa protivnicima kako bi dospeo do indikativnog četvrtfinala. Blagu prednost ovde dajemo Cicipasu i Rubljovu, ali samo za sada…

U odsustvu velikih šampiona Nadala i Medvedeva, veliki je broj igrača koji će želeti da prisvoje i njihov deo šetajuće “pobedničke aure” ovog Mastersa, ali će morati da se dobro pomuče kako bi dokazali da su toga zaista i vredni. Da Đoković trenutno ne prolazi kroz najčudniju sezonu u svojoj karijeri (3 meča za 3 meseca a i dalje je broj 1) i da je odigrao barem isti broj mečeva kao u prethodnih nekoliko sezona do sada, verovatno bi faktor njegovog šampionskog stava bio mnogo pouzdaniji u anticipaciji meča protiv – na primer – Alkaraza.

Srećna okolnost je što će imati prilike da protiv Fokine i Bautiste podigne svoju igru I stekne dobar osećaj za teren i uslove, jer će mu protiv projektovanog naslednika na vrhu trebati ceo asortiman njegovih kvaliteta kako bi ušao u četvrtfinale i lakšu završnicu turnira. Slične izazove imaju i Ciccipas, Zverev, Rubljov, Nori, Ože, Rud i Alkaraz – i veliko je pitanje ko će od njih biti voljan da “izgine” na terenu na prvom od tri Mastersa na šljaci koji vode ka nikada važnijem Rolan Garosu.

Poslednjih godina – motivi i sposobnosti učesnika turnira u Monte Karlu su se nivelisali po nekom modelu “zlatne sredine”, odnosno kombinacije iznenađenja i uspeha afirmisanih asova. Iako bi publika sigurno više volela da je drugačije, sva su očekivanja da će I ovogodišnje izdanje ovog prelepog turnira – i po takvim standardima – zadovoljiti tenisa željnu i angažovanu publiku.

Na turneji se kaže da ni jedan deo teniske sezone nema tako lep uvod – kao što je Masters u Monte Karlu, I zato se prepustite uživanju u zanimljivoj neizvesnosti koju ovaj divan turnir pruža ove godine!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track