LEKAR ĆE STALNO BITI UZ NADALA Španac godinama ima RETKU BOLEST koja ga je dovela do OČAJA! Pred Rolan Garos ima samo JEDNU OPCIJU
Foto: Profimedia

RAFINE MUKE

LEKAR ĆE STALNO BITI UZ NADALA Španac godinama ima RETKU BOLEST koja ga je dovela do OČAJA! Pred Rolan Garos ima samo JEDNU OPCIJU

Tenis -

Problemi su počeli još na početku Nadalove karijere, a vremenom je postajalo sve gore

Rafael Nadal će u junu da proslavi 36. rođendan. Daleko je od top forme i fizičke spreme koja je bila njegov veliki adut celim tokom karijere.

Želja da se još uvek takmiči na visokom nivou kod njega je ogromna i to mu je stvorilo nove probleme.

Nakon što je u finalu mastersa u Madridu 2005. godine pobedio Ivana Ljubičića i tako osvojio prvu titulu na nekom turniru iz kategorije 1.000, Nadal je poručio sledeće:

- Slomio sam kost u stopalu, izgubio sam nekoliko meseci karijere ali vredelo je!

Međutim, u tom trenutku nije znao šta ga čeka u bliskoj budućnosti.

Tada su počeli hronični problemi za koje nijedan lekar nije imao odgovor. Rafi je konstantovana retka Miler-Vajsova bolest.

Rafael Nadal
foto: EPA/Felipe Trueba

Reč je o degenerativnom oboljenju koje napada kosti stopala, a poznata je i kao skafoidni osteohondritis. Ovo je retka bolest displazija skafoidne kosti, odnosno deformacije jedne od kostiju koja se nalazi u srednjem delu stopala, a koja je od suštinskog značaja za pokretljivost.

Španac je uz pomoć tima i specijalnih mera uspeo da uspori progresivnost bolesti, ali su one donele druge probleme. Zbog velikog opterećenja su ispaštala Rafina kolena zbog kojih je često tokom karijere pravio kraće ili duže pauze, a u poslednjim mesecima bol u stopalu postaje nepodnošljiva.

Pa, nije ni čudo što je nakon poraza od Denisa Šapovalova u Rimu, njegov protivnik rekao da "je bilo teško gledati Rafu kako pati".

Rafael Nadal
foto: EPA/Felipe Trueba

Nadal je posle neočekivanog ispadanja sa mastersa u glavnom gradu Italije objasnio da se nije povredio, već da živi s povredom, a da su bolovi u stopalu tokom meča s Kanađaninom bili prejaki.

On je otkrio i da planira da zaigra na predstojećem Rolan Garosu, turniru koji je osvajao rekordnih 13 puta, ali da će to učiniti tako da s njim u svakom trenutku bude lekar.

- To je cilj. Iako je to za nedelju i koji dan preko i dalje nastavljam da sanjam da ću da zaigram u Parizu - poručio je razočarani Nadal.

Početak Rolan Garosa je zakazan za 22. maj, a finale za 5. jun. Poslednji put na grend slemu u Parizu Nadal je trijumfovao 2020. godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track