POGODIO SAM JE, BIO SAM LJUT! Sudija koji je DISKVALIFIKOVAO Đokovića otkrio detalje! Ovako je Novak pokušao DA SE IZVUČE
Foto: EPA/JASON SZENES

ISTORIJSKI TRENUTAK

POGODIO SAM JE, BIO SAM LJUT! Sudija koji je DISKVALIFIKOVAO Đokovića otkrio detalje! Ovako je Novak pokušao DA SE IZVUČE

Tenis -

U trenucima kada se vodi borba za najviše osvojenih grend slemova, mnogi se prisećaju kako je Novak Đoković ostao bez šansi da poboljša svoj učinak

Dobro je poznato šta je Đoković doživeo u Australiji, ali sećamo se i diskvalifikacije koja će ostati upamćena u teniskoj istoriji.

Teče druga godina od događaja koji je šokirao ljubitelje tenisa, ali i širu publiku, a sada se oglasio jedan od glavnih aktera.

Novak Đoković je 6. septembra 2020. godine diskvalifikovan sa US opena nakon što je u završnici prvog seta četvrtog kola protiv Pabla Karenja Buste pogodio sudiju.

Verujemo da svi dobro pamte šta se desilo, ali za one kojima je potreban podsetnik, nakon što je Španac napravio brejk i poveo rezultatom 6:5, Novak je krenuo ka klupi, a lopticu iz svog džepa je udario negledajući iza sebe.

Loptica je pogodila linijskog sudiju, Lauru Klark, a nakon konsultacije i razgovora sa Đokovićem, supervizor Andreas Egli i sudija Soren Frimel doneli su odluku da Srbina diskvalifikuju.

Frimel je posle određenog vremena rešio da otkrije šta mu je Novak rekao u trenucima kada je čekao odluku o diskvalifikaciji.

- Njegova poenta je bila da nije pogodio sudiju namerno. Rekao je: Da, bio sam ljut, udario sam lopticu, pogodio sam sudiju, te činjenice su jasne. Ali nisam imao nameru, nisam želeo to da uradim i zato ne bi trebalo da budem diskvalifikovan - rekao je Frimel, a njegovu izjavu preneo je britanski "Ekspres".

On je potom objasnio i zašto je doneta odluka o diskvalifikaciji.

- Svi smo se složili s mišljenjem da je jasno da nije namerno to uradio, ali činjenice su da je pogodio sudiju i da ju je očigledno povredio. Njegova namera jeste bila predmet diskusije, ali tu su dva faktora - akcija i rezultat. Rezultat je pogođena sudija, iako namere nije bilo. To što je sudija bila povređena je bio presudan faktor u donošenju odluke. Da je postojala Novakova namera, ne bi smo uopšte imali diskusiju oko toga šta bi trebalo da radimo.

Podsetimo, Novak Đoković se nakon čitave situacije oglasio na društvenim mrežama gde je poručio da je razočaran i da mu je jasno zašto je došlo do diskvalifikacije.

Takođe je pozvao navijače da ne napadaju Lauru Klark na društvenim mrežama, jer ona nije bila kriva za sve što se dogodilo.

- Tužan sam zbog ovoga što se tesilo. Proverio sam sa sudijom i rekla mi je da se oseća dobro. Veoma mi je žao što sam joj izazvao toliko stresa. Nisam imao nameru. Što se tiče diskvalifikacije, moraću da se vratim kroz rad i da sve ovo pretvorim u lekciju. Izvinjavam se US openu zbog svog ponašanja - poručio je Đoković nakon incidenta.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track