ŠOKANTNO OTKRIĆE ŠPANSKOG NOVINARA: Nadal prekida karijeru posle Rolan Garosa? Zastrašujući detalji bolesti: Špancu UMIRE KOST
Foto: Profimedia

bliži se kraj

ŠOKANTNO OTKRIĆE ŠPANSKOG NOVINARA: Nadal prekida karijeru posle Rolan Garosa? Zastrašujući detalji bolesti: Špancu UMIRE KOST

Tenis -

Španski novinar Anhel Garsija otkrio je jezive detalje povrede najboljeg španskog tenisera Rafaela Nadala.

Garsija je za radio stanicu "COPE" rekao da se Nadal podvrgao rizičnom tretmanu i potpuno je anestezirao nogu kako bi mogao da igra na Rolan Garosu. Rizikovao je mnogo, jer veruje da je turnir u Parizu vredan rizika.

Hronični bolovi u stopalu zadaju špancu ozbiljne muke poslednjih godina.

Garsija otkriva da kost u Nadalovom stopalu ima nekrozu i faktički umire i da će Nadal prestati da igra dok ne pronađe pravo rešenje, ma koliko dugo to trajalo.

Naveo je da to može da bude mesec dana, šest meseci, ili da Nadala više nikada ne vidimo na terenu ponovo. Uveren je da Rafu sigurno nećemo gledati na Vimbldonu i US openu.

Nezvanično, Nadal ima avaskularnu nekrozu što je bolest kosti nastala zbog "privremenog ili trajnog poremećaja snabdevanja krvlju područja kostiju" usled čega koštano tkivo umire, a kosti propadaju.

Nadal je u Parizu krenuo na sve ili ništa. Poveo je na turnir doktora Anhela Ruiza Kotora, koji mu pre i posle svakog meča pruža posebnu terapiju. Celo stopalo je anestezirano pa može normalno da igra. Međutim zbog ovog tretmana će trpeti posledice, ali procenio je da je Rolan Garos vredan toga.

Španac žarko želi da po 14. put u karijeri podigne trofej u Parizu i tako poveća prednost na večnoj listi kada je reč o osvojenim Grend slem titulama.

Miler - Vajsova bolest

Španac je bol u stopalu osetio davne 2005. godine, kada je ustanovljeno da boluje od izuzetno retke Miler-Vajsove bolesti, koja napada kosti stopala i izaziva jak bol pri pokretima, nedavno je o tome pisao "Puntodebreak".

Ova bolest se teško otkriva dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni da se radi o njoj tek kada ona napreduje. Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, ti delovi otiču, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava. Kako stvari sada stoje, mogao bi da propusti i US open.

Ukoliko se ova misteriozna bolest ne shvati ozbiljno, može da dođe do ozbiljnih posledica. Pogoršanjem situacije dolazi i do preloma kosti stopala, što zahteva dug oporavak.

Nadal od ranog detinjstva ima probleme sa stopalima, a profesionalno bavljenje sportom i naporni treninzi uticali su na to da se bol često prenese i na ostale delove tela. Tako su njegovi problemi sa kolenom bili samo posledica ove bolesti.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track