"WELCOME TO HURLINGHAM" Novak i Rafa igraju egzibiciju u klubu u kom se na članstvo čeka 15 godina! OVDE MOGU DOĆI SAMO ODABRANI!
Foto: Profimedia

svi detalji

"WELCOME TO HURLINGHAM" Novak i Rafa igraju egzibiciju u klubu u kom se na članstvo čeka 15 godina! OVDE MOGU DOĆI SAMO ODABRANI!

Tenis -

Kurir vam predstavlja londonski klub Harlingem u kome se igra najvažnija egzibicija u tenisu ove godine

Sa nevericom je teniski svet pre nekoliko dana primio informaciju da će svoj jedini tenis na travi na Britanskim ostrvima pre početka ovogodišnjeg kontroverznog Vimbldona odigrati na egzibicionom turniru u privatnom klubu Harligem njegov aktuelni i trostruki uzastopni šampion Đoković, 22-struki osvajač Grend Slemova Nadal i mladić koji će ih skoro sigurno naslediti na trofejnim podijumima širom sveta – Karlos Alkaraz.

Ulogu „domaćina“ je, zbog saniranja povrede iz Štutgarta, po svemu sudeći otkazao dvostruki osvajač Vimbldona i Olimpijskog zlata Marej – ali se očekuje da će uz ovaj zvezdani trio izabranu publiku u ovom elitnom londonskom sastajalištu tih dana zabavljati finalista Rolan Garosa Kasper Rud ("trava je za golfere" – našalio se on na Mastersu u Majamiju) i momak koji bi obradovao mnoge Novakove poklonike da je u "gradu svetlosti" uspeo da u osmini finala bude bolji od "bika iz Manakora" – Feliks Ože Alijasim. Društvo će im praviti legende belog sporta Hjuit, Has, Bagdatis, Štepanek, Rusedski, Mails, Hantuhova i Robsonova, a spominje se i učešće osvajačice Ju Es Opena – Eme Radukanu.

Hurlingham tennis Club
foto: Profimedia

Šta je to Harlingem, koji je do ove godine skoro bez znanja šire teniske javnosti priređivao "manje koktelske egzibicije" u čast Vimbldona i ostajao u senci mnogo poznatijeg Budlsa. Sagovornik Kurira sa lica mesta je objasnio detalje:

"Harlingem je privatni teniski klub, u kome se članstvo ostvaruje u proseku posle 15 godina čekanja na prijem, ako imate sreće!

Harlingem
foto: Printscreen

I nastavio:

"Ono se može ostvariti i po principu nasleđa – tj. ako su vam otac ili majka bili članovi, a sigurno postoje i neke retke druge mogućnosti, bazirane na "posebnim zaslugama". Nalazi se na Fulamu, kod Patni Bridža, u blizini elitnog dela Londona Čelzi i izlazi na reku Temzu, što ga čini posebno lepim".

"U klub možete ući samo ako ste član, ili ako ste u društvu njegovog člana. Klub neguje određeni kodeks ponašanja u kome je veoma interesantno to da je korišćenje mobilnih telefona dozvoljeno samo u svlačionici, ali nikako na terenu i otvorenim delovima kluba, radi zaštite privatnosti članova i očuvanja mirne atmosfere".

Ipak, moguće je da će ta pravila kluba biti stavljena "ad akta" tokom trajanja ove i ovakve egzibicije, jer bi bilo skoro nezamislivo da njeni posetioci budu sprečeni da ponesu foto ili video-podsetnik sa mečeva ovakvih asova.

"Terenski deo kluba se sastoji od preko 20 terena, možda čak i 30 i raspolaže sa tri vrste podloga: travnate, sintetičke trave i sintetičke šljake. Osim svlačionica, klub poseduje i svoj otmeni restoran kao deo „klab hausa“, ali i radnju u kojoj posetioci mogu da kupe teniske potrebštine, kao i klupske suvenire poput majica, kačketa i ostalog sa klupskim grbom i nazivom. Cena za iste je standardna, gde je majicu moguće nabaviti za nekih 40-50 funti", objašnjava naš sagovornik.

Harlingem
foto: Printscreen

Harlingem nema stadion namenjen velikim mečevima nalik onima koji će se održavati u klubu naredne nedelje, ali će "podići tribine da bi se zvanice koje će biti pozvane po specijalnom protokolu moći da prate mečeve aktuelnih i nekadašnjih šampiona i šampionki".

Harlingem
foto: Printscreen

"Nije slučajno što će se egzibicija na ovom nivou odigrati upravo pred publikom Harlingem kluba, iako su Budls i naravno Kvins do sada bili mnogo poznatiji u teniskom svetu. Videćete, u pitanju je zaista jedno posebno mesto za pojam i ulogu koju tenis ima u Britanskom društvu",

Da li će tenis koji će prikazati nikad jači skup zvezda na jednom neformalnom turniru biti skroz revijalnog karaktera, ili će povremeno "sevati" prave takmičarske "varnice" posle i pre svih izuzetno zanimljivih i čak kontroverznih zbivanja koja su kao retko kada do sada obeležile ovu profesionalnu tenisku sezonu – preostaje da se vidi. Sve u svemu, ovakav jedinstveni ambijent pruža posebni šarm tenisa i igračima i posetiocima – podcrtavajući njegov statusni simbol u društvu koje je svetu predstavilo ovaj sport.

Hoće li i kako profesionalni tenis uspešno proći kroz započeti i po svemu sudeći neophodni proces tranzicije, sigurno će biti puno reči i u "kuloarima" onih koji će o tome odlučivati u njegovoj nezvaničnoj predstonici narednih nedelja.

Do tada – uživajte u bezpogovornim čarima belog sporta, i za onaj mali broj srećnika kojima će to biti omogućeno – „Welcome to Hurlingham!“

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track