VIMBLDON - IŽIVLJAVANJE BOGATAŠA 28 tona jagoda sa specijalne plantaže 28.000 flaša skupocenog šampanjca i NADREALAN nagradni fond
Foto: Profimedia

LUDE ČINJENICE

VIMBLDON - IŽIVLJAVANJE BOGATAŠA 28 tona jagoda sa specijalne plantaže 28.000 flaša skupocenog šampanjca i NADREALAN nagradni fond

Tenis -

Danas počinje najprestižniji teniski turnir na planeti

Vimbldon je najstariji, najugledniji i najpopularniji teniski turnir na svetu, pa ne čudi što sve što ima veze sa njim pleni veliku pažnju javnosti.

Ovaj teniski turnir krase mnogobrojne karakteristike, ali i dugogodišnja tradicija koja se i dan danas poštuje.

Vimbldon je jedini Grend slem koji se igra na orginalnoj podlozi od osnivanja i ujedno jedni koji se igra na travi. Posebno je zanimljivo to što trava ne sme da pređe visinu od 8 milimetara, pa se kosi svaki dan. Čak devet tona semena trave se poseje svake godine.

Vimbldon
foto: Profimedia

Prvi Vimbldon

Prvi put Vimbldon je odigran 1877. Igrao se samo singl u muškoj konkurenciji i takmičilo se samo 22 učesnika.

Pobedio je izvesni Spenser Gor pred 200 gledalaca koji su kartu platili po jedan šiling, da bi 1884. godine počele da se takmiče i teniserke, a kao prva šampionka zauvek će ostati upisana Mod Votson.

Od svog postojanja, dakle punih 145 godina, Vimbldon se igra isključivo u beloj opremi.

Tradicionalne žute loptice su u upotrebi od 1986. godine. Teniseri i teniserke svake godine iskoriste približno 54.250 loptica. Vimbldon lopticama snabdeva kompanija Slazenger, od daleke 1902. godine. Verovali ili ne, u toku turnira se potroši i oko 65 kilometara žice za hiljade reketa koji se koriste u toku Vimbldona.

Vimbldon
foto: Profimedia

Jagode sa šlagom

Ovaj kraljevski dezert je zaštitni znak Vimbldona. Kardinal Tomas Volsi, jedan od visokih sudijskih zvaničnika u vreme vladavine dinastije Tjudora, “uveo” je jagode sa šlagom kao elitni dezert još u 16. veku.

One su bile simbol bogatstva, luksuza, pa se Vimbldon nije mogao zamisliti bez njih. Prosečno se pojede godišnje za dve nedelje oko 140.000 porcija, što je čak 28 tona jagoda.

Naravno, uz jagode ide i šlag, a u proseku se za dve nedelje turnira pojede oko 7.000 litara šlaga.

Jagode isključivo stižu sa plantaže grofovije Kent, na kojoj samo za Vimbldon radi preko stotinu osoba. Uvek su sveže za Vimbldon i uvek se beru dan ranije. Jagode odstoje do jutra i pre nego što svane prevoze se do Londona.

Publika na Vimbldonu popije 200 hiljada čaša Pimsa, 300 hiljada šoljica čaja, 100 hiljada čaša piva i 28 hiljada boca čuvenog šampanjca "Lanson".

Vimbldon
foto: Profimedia

Kako se radi o najslikanijem takmičenju belog sporta, red je da pomenemo ko sve prisustvuje ovom događaju. Osim kraljevske porodice, najviše pažnje medija okupiraju devojke i supruge tenisera, ali i brojne holivudske i sportske zvezde, najpoznatiji supermodeli, modni kreatori... Redovni posetioci su urednica Voga Ana Vintur, Dejvid i Viktorija Bekam, Bredli Kuper, Naomi Kembel i mnogi drugi...

Bredli Kuper, Džerard Batler
foto: Daily Mail

ZANIMLJIVE ČINJENICE

* Turnir traje 14 dana i odigraće se ukupno 660 mečeva.

* Na turniru učestvuje 757 tenisera i teniserki.

* Iskoristi se oko 54.250 loptica.

* Igra se na 17 terena, od kojih dva imaju krov - Centralni teren i teren broj 1.

* Mečeve u jednom momentu može da gleda uživo 38.500 hiljada ljudi, koliko ima stolica na svim terenima.

* Gledanost potem TV prenosa dostiže 1,2 milijarde.

* Nagradni fond turnira je 40,3 miliona funti.

* Šampion dobija 2 miliona funti.

* Ne sme da se igra posle 23 časa po lokalnom vremenu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track