BURNIH 48 SATI VIMBLDONA: Šta smo sve čuli i videli na i oko terena Ol Ingland Kluba
Foto: Profimedia

ANALIZA

BURNIH 48 SATI VIMBLDONA: Šta smo sve čuli i videli na i oko terena Ol Ingland Kluba

Tenis -

“Vimbldon ove godine je samo egzibicija, i šta više reći nego – došao sam, učestvovao i podigao svoj ček za 60 hiljada evra”, jasan i iskren bio je Fabio Fonjini u svom obraćanju Italijanskim medijima posle poraza od Talona Grikspura sa 3:1 u setovima.

SPECIJALNI IZVEŠTAČ KURIRA IZ LONDONA: VUK BRAJOVIĆ

Uz to je Fabio “navodno” i rekao “da su igrači glupi i šarlatani što su uopšte došli da igraju turnir – umesto da ga bojkotuju – jer je ATP doneo pogrešnu odluku ukidanjem bodova bez konsultacija sa igračima”.

Eto.

Šta reći posle ovakve izjave jednog od najviđenijih teniskih asova poslednjih 10 godina iz zemlje koja je, trenutno, jedna od najuticajnijih u svetskom tenisu pored onih u kojima se igraju Grend Slemovi – plus Nemačka (i do bojkota zbog “slučaja Peng Šuei” – Kina)? Možda – dobro je da barem nije spominjao da “Vimbldon treba bombardovati” kao pre neku godinu? Fabio, Fabio…

Fabio Fonjini
foto: AP

Veliko nevreme koje je juče pogodilo London, pomerilo skoro sve mečeve programa uvodnog dana turnira za kasnije ili sutradan i dovelo do nužnog zatvaranja krova na Centralnom terenu (pretvorivši ga u Singapur po vlažnosti vazduha i podloge) danas kao da se prenelo na strukturu žreba kroz brojna otkazivanja.

Novaku je svakako bilo drago da, posle ulaska u turnir bez ijednog takmičarskog meča, počne i završi svoj prvi nastup na vreme, na nogama i sa očekivanim ishodom – s obzirom na to da je bio primoran da se kreće po travi Vimbldonskog “stogodišnjaka” kao po jajima, pritom pretrpevši gubitak seta i više brejkova od inspirisanog Koreanca Kvona, ali te sreće nisu bili sedmi nosilac Hurkač, (na našu sreću) šesnaesti Karenjo Busta i osamnaesti Dimitrov – a malo je falilo da im se pridruži i peti Alkaraz, posle paklenog meča sa Štrufom.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Ostali Srbi i Srpkinja su zabeležili dva poraza, jednu pobedu i jednu predaju – čineći konačni skor ovog mukotrpnog tenisko-meteorološkog dana na Vimbldonu taman pozitivnim, ali je dominantna tema bila ipak ona koja podstiče brigu – da bi ovo mogao da bude poslednji Novakov Grend Slem nastup u narednih 11 meseci usled važećih imigracionih kovid-mera u SAD i i dalje važeće zabrane ulaska u Australiju.

Prvog nosioca je mnogo bolje dočekala publika na Centralnom terenu nego li predstavnici sedme sile (koji će sigurno i ovoga puta učiniti svašta da ga sa njom “posvađaju”) pa je od Novaka dobila “dušu i srce” u formi njegovog karakterističnog pozdrava. Za sada lepo – a šta će biti u narednom kolu protiv mnogo opasnijeg Kokinakisa – videćemo već sutra.

“Vunderkind” ovogodišnje sezone na travi, Tim Van Rijthoven lepo je otvorio turnir pobedom od 3:0 protiv Delbonisa, a u tom registru su mu se pridodali za nas važni Opelka (potencijalni protivnik Novaka u 4. kolu), Rud (3:0 protiv Ramosa Vinjolasa), Gofen, Ote, Imer i Veseli.

Dovoljno ubedljivi su bili i Janik Siner (3:1 protiv Vavrinke), Marej (Dakvort), Grikspur, Alis i Marterer – a jedva se provukli Bazilašvili, Izner i Amber u gornjem delu muškog žreba. Nik Kirijos je uvek posebna priča – iako se ovde svrstava među poslednje spomenute – i u njegovoj tesnoj pobedi protiv nosioca specijalne pozivnice, mlađanog Džuba iz Velike Britanije – moglo se videti mnogo toga što bi moglo da ohrabri našeg Filipa Krajinovića pred njihov naredni meč – ali i da zabrine.

Nik Kirjos, Vimbldon
foto: EPA/TOLGA AKMEN

Uostalom, u tom smislu mu ni Filip nije ostao dužan – vrativši se u meč protiv momka iz Češke Lehečke (Novakovog hiting-partnera iz pripremnih dana) posle zaostatka od 2:1 u setovima za pobedu istim konačnim rezultatom kao i prpošni Nik. Doduše, Filipu je ova posebno draga – jer je ovo njegov prvi ulazak u drugo kolo Vimbldona u karijeri – i realno bi mogla da mu se posreći posle još jednog prvenca na travi – finala turnira u Kvinsu.

Drugi “vunderkind” – onaj malo nervozniji, sa harda i šljake – Holger Rune je sa travom za ovu sezonu završio – predusretljivošću novog pulena voljenog nam Marjana Vajde, Aleksa Molčana (3:0).

I taman kada se danas mislilo da će vedro nebo doneti mir među organizatore, igrače i poklonike tenisa u Ol Ingland Klubu – krenuli su da sevaju “gromovi” u vidu povlaćenja igrača i igračica sa turnira. Doduše, počelo je sve juče – obaveštenjem da je Marin Čilić pozitivan na kovid, ali je najviše odjeknulo kada je igrač koji se verovatno nalazi u najboljoj formi na travi – Mateo Beretini – morao da učini isto iz istog razloga.

Mateo Beretini, Rafael Nadal
foto: Instagram

Krenule su “opravdane” špekulacije da li su Novak i Rafa sledeći, s obzirom da su trenirali (i slikali se) sa Hrvatom i Špancem, ali je to Nadal opovrgao izlaskom na teren i (ne tako ubedljivom) pobedom nad “izgrednikom sa Rolan Garosa” Serundelom (3:1). Usledilo je još četiri povlačenja – među kojima i Danka Kovinić zbog povrede leđa – događaj skoro bez presedana u poslednje vreme i po mnogo čemu začuđujući.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Kod dama nije bilo previše “zezanja” kod favoritkinja – Švjontek, Kontavejt, Gof, Žaber, Sakari, Kvitova, Badosa, Radukanu, Kerber, Mertens, Ostapenko i Krejčikova su odradile posao na “profi” nivou. Odlični su ova dva dana bili i Ameri – čiji kontigent se često “desetkuje” pri samom početku Slema; ovoga puta su Opelka, Pol, Džonson, Tiafo, Harison, Izner, Bruksbi, Sok, Mekdonald i Giron bili na visini zadatka – i podigli raspoloženje u taboru “Jenkija” pre velikog povratka na teren vidno zadihane sunarodnice Serene Vilijams (vodila sa 3:2 u prvom u trenutku pisanja ovog teksta).

Endi Marej
foto: Profimedia

Vimbldon je u ova 48 sata doživeo i to da jedan plemić – Ser Endi Marej – odservira “ispod ruke” u pobedi protiv Dakvorta (3:1) – te da se zbog toga opravdava pred medijima da to nije uradio iz nepoštovanja, ipak zadovoljan što je ovim uspehom stavio (barem za sada) “ad acta” brige domaće publike za njegovo fizičko stanje.

Između Fonjinija i Mareja, Đokovića i Nadala, Rijhtovena i Ruda, brojnih povlačenja, napaćenih igračica iz Ukrajine čiji roditeljski domovi više ne postoje – i onih iz Rusije i Belorusije koji zbog toga nisu krivi ali nisu ni poželjni – raznolike teme kuljaju sa Vimbldona da ih ceo medijski kor ne može više ni pohvatati. Dva mega-intenzivna dana su možda iza nas – a možda nagoveštavaju nova iznenađenja kojih teniski svet izgleda da nije imao dovoljno u protekle dve i po godine. Za one koje – kad pomisle na Vimbldon – interesuje samo tenis, izgleda da će morati da se strpe ili prošire svoj spektar interesovanja…

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track