UKRAJINCI UDARILI JEDNI NA DRUGE: Raskol u tenisu, igrači teraju generalnog sekretara NASILNIKA, jer ih duže vreme maltretira
Foto: Printskrin/Jutjub

skandal

UKRAJINCI UDARILI JEDNI NA DRUGE: Raskol u tenisu, igrači teraju generalnog sekretara NASILNIKA, jer ih duže vreme maltretira

Tenis -

Teniseri i teniserke ujedinjeni da smene čelnika Saveza

Ukrajinski tenis potresaju ozbiljni skandali. Teniseri i teniserke javnim apelom pozvali su ITF (Svetsku tenisku federaciju) da uklone Jevgenij Zukina iz njihovog Saveza, ali i međunarodnih organizacija.

Jevgenij Zukin
foto: Printskrin/Jutjub

Teniseri i teniserke u pismu navode da Zukin sistematski maltretira igrače i zvaničnike Teniskog saveza Ukrajine. Jevgenij Zukin zauzima mesto generalnog sekretara. On je u martu ove godine fizički napao, tačnije ošamario Austrijanca Tomasa Hamerla, predsednika Evropske teniske federacije, na sastanku održanom u Antaliji. Reagovala je policija, Ukrajinac je priveden, a posle se izvinio Hamerleu zbog žestoke reakcije.

"Potpredsednik saveza Jevgenij Zukin dozvoljava sebi da na grub i nepristojan način komunicira sa igračima reprezentacije, ne zanemarujući pretnje i ucene. Sistematski prekoračuje svoja ovlašćenja, određujući sastave nacionalnih timova po sopstvenom nahođenju na osnovu svog nahođenja.

Jevgenij Zukin
foto: Printskrin/Jutjub

A ovo je samo mali deo svog užasa sa kojima se igrači suočavaju. Ne želeći da se mire sa ovakvim stavom i stanjem stvari, igrači su kreirali i uputili pismo nadležnim organima tražeći smenu Jevgenija Zukina sa svih pozicija u tenisu, kako u Ukrajini, tako i u Evropi. U saopštenju se pominje „izuzetno teška situacija” sa kojom se teniseri već duže vreme suočavaju zbog aktivnosti Jevgenija Zukina, potpredsednika i izvršnog direktora FTU.

„U veoma teškom trenutku za našu zemlju, potrebna nam je podrška i jedinstvo ukrajinskog tenisa više nego ikada. Umesto toga, gospodin Zukin je nastavio da se fokusira na sopstvene interese i svoju međunarodnu karijeru“, objasnili su igrači.

Jevgenij Zukin
foto: Printskrin

„U nadi da će povratiti poverenje i reputaciju Teniskog saveza Ukrajine, grupa ukrajinskih profesionalnih tenisera u svom pismu zvanično zahteva razrešenje Jevgenija Zukina sa pozicija u Teniskom savezu Ukrajine i Komitetu ITF Dejvis kupa, sa funkcije. ITF sudije i sa bilo koje druge pozicije koju ima u ITF-u."

Elina Svitolina, Vimbldon
foto: Profimedia

Pismo su potpisale teniserke: Ljudmila Kičenok, Nađa Kičenok, Marta Kostjuk, Ilja Marčenko, Sergej Stahovski, Jelina Svitolina, Lesija Curenko, Katarina Zavatska. Prijava Ukrajinaca poslata je i upravi ATP, WTA, organizaciji "Tennis Europe" i grendslem odborima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track