DA, NE, MOŽDA?! U Australiji već počeo HAOS zbog Đokovića! Oglasio se direktor Australijan opena, ŽELI NOVAKA U MELBURNU, ali...
Foto: Profimedia

NOLE

DA, NE, MOŽDA?! U Australiji već počeo HAOS zbog Đokovića! Oglasio se direktor Australijan opena, ŽELI NOVAKA U MELBURNU, ali...

Tenis -

Do Australijan opena je ostalo tri meseca, a status Novaka Đokovića još uvek je nepoznanica.

Srpski teniser se nada povratku u Melburn i prilici da 10. put osvoji prvi grend slem u sezoni, a ukupno 22. trofej na najvećim turnirima.

Ipak, nakon što je ove godine ostao bez vize za boravak u Australiji, a vlada ove države mu je izrekla trogodišnju zabranu izdavanja vize uz napomenu da ona može da bude poništena u određenim okolnostima.

O celoj situaciji je govorio direktor Australijan opena, Kreg Tajli.

"On je devetostruki šampion i naravno da uvek želimo da igraju najbolji teniseri na svetu. Ali, ova stvar je između njega i relevantnih državnih organa", rekao je ukratko Tajli.

Tajli i Đoković
Tajli i Đokovićfoto: EPA/ DAVE HUNT

Njegova izjava pojavila se u javnosti neposredno nakon što je ministarka unutrašnjih poslova, Keren Endruz, poručila da je strogo protiv puštanja srpskog tenisera u Australiju.

"Onda bi se pojavili drugi ljudi u sličnim okolnostima kojima su vize ukinute. Dakle, ako Imigraciono sada odluči da napravi izuzetak za Đokovića, postavlja se pitanje – šta će da urade za ostale koji su u sličnoj situaciji. Zašto bi se Đokoviću dozvolilo da se vrati u zemlju? Samo zato što je visoko rangirani teniser sa milionima dolara? Ne bi smelo da za njega važi jedno pravilo, a drugo pravilo za ostale", rekla je Endruz za radio "Ej-Bi-Si".

Povodom situacije sa Novakom, oglasio se i Dan Tehan, zastupnih Predstavničkog doma Australije, koji je za razliku od ministarke unutrašnjih poslova, otvorio mogućnost da Đoković ipak dobije dozvolu da uđe u zemlju.

"Kao ljubitelj tenisa bih voleo da ga vidim tamo, ali najvažnije je da zaštitimo integritet našeg imigracionog sistema. Pravila o dolasku u Australiju su se promenila, više ne moraš da budeš vakcinisan. Ako odluče da mu dozvole, moraju to da urade na način da se zaštiti integritet imigracionog sistema", rekao je Tehan.

Dan Tehan
Dan Tehanfoto: EPA/Mick Tsikas

Podsetimo, početkom godine najbolji srpski teniser je u Astraliji preživeo pravi pakao. Đoković je 4. januara krenuo u Australiju pošto mu je je prethodno odobreno izuzeće od obavezne vakcinacije.

Dan kasnije krenula je prava tortura. Prošao je nekoliko saslušanja i smešten je u prtvor na aerodromu u melburnu. Maltretiranje Srbina nastavilo, smešten je u ozloglašeni hotel u kom nije dobijao ni redovno hranu.

Đoković i njegov advokatski tim su odmah uložili žalbu na odluku granične policije o zabrani ulaska.

Da je reč o političkom progonu Novaka Đokovića jasno je i iz šokatne pretnje Vlade Australije, da neće poštovati odluku suda ukoliko ona bude išla u korist srpskog tenisera.

Novak Đoković
foto: AP/James Ross

Uprkos svim pritiscima Novak Đoković je dobio Vladu Australije na sudu, pa je tom odlukom njemu vraćena viza za boravak u Australiji.

Međuti, Hok je iskoristio svoje diskreciono pravo i poništio vizu Novaku u skladu sa Migracionim aktom, pa je Srbin deportovan iz Australije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track