Novak izgubio od Mareja posle divovske borbe

Bitka za Ameriku

Novak izgubio od Mareja posle divovske borbe

Tenis -
Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen u finalu Otvorenog prvenstva SAD od Britanca Endija Mareja
1 / 6

Srpski teniser Novak Đoković poražen je u finalu US Opena od Endija Mareja sa 3:2, po setovima 7:6 (12:10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 posle četiri sata i 54 minuta divovske borbe na stadionu Artur Eš.

Đoković je izgubio prva dva seta, potom se vratio u meč sa dva ubedljivo osvojena seta, da bi Endi Marej meč prelomio početkom petog seta, kada je osvojio tri gema za redom.

Novak je za drugo mesto na US Openu zaradio 950.000 dolara i bonus od 500.000 dolara kao najbolji teniser na Američkoj turneji."Nije mi se dalo da se vratim u meč. Čestitam Endiju na prvom gren slemu, apsolutno je zaslužio. Čestitam njegovom timu. Zahvalio bih se svom timu, porodici i prijateljima. Dao sam sve od sebe, zaista. Bio je ovo fantastičan meč, finale gren slema. Bilo je veliko zadovoljstvo.", rekao je posle meča Novak Đoković.

TOK MEČA

Najbolji srpski teniser Novak Đoković juri svoju šestu gren slem titulu, drugu na US Openu. Sa druge strane mreže nalazi se Britanac Endi Marej, finalista Vimbldona i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Ovo je Đokovićevo četvrto finale na "Flešing Medouzu", treće uzastopno. Marej još uvek nema gren slem u svojoj karijeri.

Novak i Endi su do sada odigrali 14 mečeva, a Đoković vodi sa 8:6. Jednom su igrali u finalu gren slema, prošle godine na Australijan openu, kada je srpski teniser bio ubedljiv. Ove godine su igrali četiri puta i rezultat je 2:2.

Novak će imati i dodatni razlog za pobedu. Pobeda na Rodžers kupu u Torontu i finale u Sinsinatiju donelo mu je ukupan trijumf na severnoameričkoj turneji, a ukoliko savlada Mareja osvojiće i dodatnih novčani bonus u visini milion dolara. Ukoliko osvoji titulu, pored 1.900.000 koje pripadaju pobedniku US Opena, pripašće mu i milion bonusa. Ako izgubi, bonus na regularnih 950.000 zelenih novčanica je pola miliona.Đoković i Marej su finalisti gren slema sa najmanjom razlikom u godinama, pošto je Britanac samo sedam dana stariji od Srbina. Do sada su "rekord" držali Giljermo Vilas i Džimi Konors koji su igrali u finalu US Opena 1977. godine. Vilas je bio 16 dana stariji od Konorsa. Novak ima priliku da se pridruži Borisu Bekeru i Stefanu Edbergu koji su po šest puta osvajali titule na gren slem turnirima. Novak ima seriju od čak 27 uzastopnih pobeda na tvrdoj podlozi na gren slemovima. Samo Rodžer Federer ima bolji učinak od čak 40 uzastopnih pobeda na tvrdoj podlozi (US Open i Australian Open). Ovo je treće uzastopno finale US Opena za Novaka, a isti broj imaju i Džon Mekinro i Pit Sampras. Ivan Lendl vodi na toj listi sa osam uzastopnih finala u Njujorku, Federer ima šest, a Džimi Konors pet.

NOVAK ĐOKOVIĆ - ENDI MAREJ 2:3 (6:7 (10.12), 5:7, 6:2, 6:3, 2:6)

Gotovo. Endi Marej je šampion US Opena. Meč na stadionu Artur Eš trajao je gotovo pet sati.

Marej osvaja novi brejk. Stigao je Britanac do 15:40 i istoristio prvu šansu da se približi na korak od osvajanja svoje prve gren slem titule. Tri sjajna prva servisa i as broj četiri donose Mareju prednost 4:2. Osvaja Novak prvi svoj servis u petom setu i smanjuje na 3:2. Teškom mukom je Đoković stigao do novog gema, Marej je jednostavno fantastičan u ovom meču. Vraća Đoković jedan brejk. Vezao je srpski teniser tri brejk lopte, iskoristio drugu i barem malo olakšao sebi situaciju. Prosto je nemoguće nabrojati šta je sve Đoković ispustio u trećem gemu. Nekoliko puta je imao prednost, ali je svojim greškama dopustio Mareju da povede sa velikih 3:0 u odlučujućem setu. Neverovatno šta je sve Marej vraćao u poslednjem poenu i umesto izjednačenja u gemu, poveo je sa 2:0 u ovom setu. Marej uzima brejk na startu petog seta. Vodio je Đoković 30:15, ali je Marej vezao tri poena i uz dosta sreće i pomoći mrežice poveo sa 1:0.

5. SET

Posle četiri sata i tri minuta vrhunskog tenisa Novak Đoković stiže do izjednačenja u setovima 2:2! Gubio je Novak 40:15 na servis Mareja, ali je sa četiri sjajna poena stigao do 6:3 u ovom setu i uveo meč u peti, odlučujući set.As i servis viner donose Đokoviću novi gem i vođstvo 5:3. Marej servira sa opstanak u setu. Neverovatna bitka, meč ulazi u peti sat.Greška Đokovića donela je Mareju treći gem u četvrtom setu, 4:3 za Đokovića koji servira. Na kakve muke je sve Marej stavljao Novaka u ovom gemu, ali izdržao je Đoković sve napade i poveo sa 4:2. Artur Eš je na nogama, sjajan tenis igraju drugi i treći teniser sveta. Prilično lagan gem za Mareja, dobri servisi za 3:2. Novi gem za Đokovića! Poveo je srpski teniser sa 30:0, onda dozvolio Mareju da stigne do brejk lopte, ali je vezao tri poena, uz dva sjajna servisa i poveo sa 3:1. Izvukao se Endi Marej iz neugodne situacije i smanjio rezultat na 2:1. Đoković je imao inicijativu ali je u odlučujućem poenu ramom reketa pogodio lopticu i poslao je u aut. Odbranio je brejk Novak i poveo sa 2:0 u ovom setu. Brejk Novaka Đokovića na startu četvrtog seta! Sjajna igra na mreži, Marej nije mogao da probije i srpski as vodi sa 1:0.

4. SET

Tako je! Koristi prvu set loptu Novak Đoković i smanjuje na 2:1 u setovima. Potpuna dominacija srpskog asa u trećem setu i 6:2 u gemovima. Proradio je servis, pogađao je Novak prvi servis i vratio ritam.Pogađa liniju Novak i ponovo oduzima gem Mareju. Srpski teniser vodi sa 5:2 u trećem setu i servira za prvi set. Imao je Endi Marej dve vezane brejk šanse, ali se Novak Đoković dobrim servisima vratio u gem, a potom i osvojio dva poena za 4:2. Marej uzima svoj servis, smanjuje na 3:2 u ovom setu. Odbranio je Đoković brejk iz prethodnog gema, snažnim servis vinerom stiže do 3:1. Brejk Đokovića! Sjajni servisi Mareja, ali još bolji riterni srpskog asa. Vođstvo 2:1 u trećem setu. Sjajni voleji Novaka Đokovića na mreži za 1:1 u gemovima. Ispustio je Novak Đoković dve vezane brejk lopte, a Marej as udarcem osvaja prvi gem u trećem setu.

3. SET

Jaoooo! Dve velike greške Novaka Đokovića, jedan smeč i jedan forhend završili su u autu i Endi Marej vodi sa 2:0 u velikom finalu US Opena. Vratio se Novak u set posle 0:4, stigao do 5:5, ali onda svojim greškama izgubio set.Prekida Marej seriju Novaka, dobro je počeo srpski teniser, ali je Britanac stigao do 40:15 i potom drugu gem loptu iskoristio za 6:5.Fantastičan lob Novaka Đokovića za 5:5! Potpuno se vratio u set Novak. Osvojio je tri vezana gema, ima i snažnu podršku sa tribina.Evo nade! Vratio je Novak i drugi brejk zaostatka i smanjio na 5:4. Imao je Novak tri vezane brejk lopte, iskoristio drugu i osvojio drugi uzastopni gem. Odlično je služio prvi servis Đokovića u ovom gemu, sva četiri je pogodio i osvojio gem za 5:3. Uz jedan izgubljeni poen, Marej stiže do 5:2. Teška situacija u drugom setu za Đokovića. Smanjuje Novak na 4:2. Spasio je jednu brejk loptu, a potom iskoristio drugu gem loptu. Drugi vezani gem za srpskog tenisera. Uzvraća udarac Đoković, sa samo jednim izgubljenim poenom pravi brejk i smanjuje na 1:4. Novak ima još jedan brejk zaostatka. Nova greška Đokovića, Marej pravi i drugi brejk u drugom setu za 4:0. Ne ide, pa ne ide. Britanac uzima i treći gem u ovom setu. Čini se da je Novak još uvek mislima u prvom setu.Marej odmah pravi brejk i vodi 2:0 u drugom setu. Dobar servis Mareja i vođstvo 1:0 u drugom setu.

2. SET

Poveo je Novak sa 4:2 i 5:3 u taj-breku, ali je Marej prvi stigao do set lopte pošto je vezao tri poena. Đoković je spasio prvu set loptu i izjednačio na 6:6. Izgubio je Novak poen na svoj servis za 7:6 za Britanca, koji servira za prvi set. Spašava Đoković i drugu set loptu, ali potom Marej stiže do treće. Spašava Novak posle fantastičnog poena i treću set loptu. Britanac stiže do četvrte set lopte, igra niz vetar, dok Đoković udara uz vetar. Ni četvrtu nije iskoristio, 9:9 i nova promena strana. Marej stiže do pete set lopte, Đoković as udarcem spašava i ovu. Nažalost, ne i šestu. 12:10 u taj-breku prvog seta i 1:0 za Britanca. Šteta.Šteta, Đoković je stigao na 30:30, ali je Marej vezao dva poena i uveo prvi set u taj-brek. Tačno 62 minuta igre do sata. Lako, bez izgubljenog poena, Đoković osvaja svoj servis. Drugi uzastopan gem koji srpski teniser osvaja bez izgubljenog poena, 6:5.Marej osvaja svoj servis za 5:5. Viner srpskog asa za gem bez izgubljenog poena. Đoković vodi 5:4 u prvom setu. Sjajan tenis igraju drugi i treći nosilac. Đoković vraća brejk i stiže do izjednačenja na 4:4. Uz dosta problema Novak osvaja svoj servis i smanjuje rezultat na 4:3 za Mareja. Nova greška srpskog tenisera i 4:2 za Mareja. Đoković je u dosadašnjem toku meča napravio 13 neiznuđenih grešaka. Zanimljivo je i da su u jednom poenu ovog gema razmenjena čak 54 udarca.Nažalost, Novak ponovo gubi svoj servis. Mnogo grešaka Đokovića u uvodu meča. Srpski teniser je već razbio jedan reket.Marej osvaja prvi svoj servis u meču. Rezultat u prvom setu je izjednačen na 2:2.Đoković osvaja svoj servis za vođstvo 2:1. Novak je spasio četiri brejk lopte, tri vezane i prvi put poveo u finalu.Sjajan povratak Novaka, imao je tri brejk lopte, iskoristio treću loptu za izjednačenje 1:1.Loš početak za Đokovića. Na svoj servis nije osvojio nijedan poen, uz četiri greške. Marej vodi sa 1:0.

1. SET

http://www.youtube.com/watch?v=JWN1zs5rRvY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track