OVO JE NAJBEZOBRAZNIJA FOTOGRAFIJA U ISTORIJI SPORTA: Donela je prokletstvo i autoru i modelu (FOTO)
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

NEVEROVATNO

OVO JE NAJBEZOBRAZNIJA FOTOGRAFIJA U ISTORIJI SPORTA: Donela je prokletstvo i autoru i modelu (FOTO)

Tenis -

Najpoznatija i najprovokativnija fotografija u istoriji tenisa, ali i sporta uopšte nastala je 1976. godine.

Jedna devojka je uslikana s leđa bez gaćica kako ide ka mreži. U desnoj ruci drži reket, a levom je podigla suknjicu tako da se vidi da ispod nje ne nosi ništa.

Godinu dana kasnije fotografija je prvi put objavljena u javnosti, povodom 25. godišnjice uspona kraljice Elizabete Druge na tron. Naredne godine je izdavač počeo da prodaje fotografiju kao poster i ona je prodata u više od dva miliona primeraka.

Fiona Batler, Fiona Eliot, Martin Eliot
foto: Paul Grover / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dugo se nije znalo ko je autor, a pre svega ko je model na fotografiji. A onda se saznalo da je autor fotografije Martin Eliot, dok je njegova devojka Fiona, tada Batler, kasnije Voker, bila model.

Fiona nije bila sjajna teniserka. Imala je problema sa koordinacijom pokreta, pa joj nisu predviđali veliku budućnost. Kada ju je momak u septembru 1976. godine zaolio da pomogne, rado je pristala. Imala je reket i odeću, patike je pozajmila od oca, a teniske loptice od svog psa.

Eliot je prodao svoje remek delo agenciji "Atina" i za nju prihodovao 250.000 funti. Međutim, to je ujedno bio i kraj njegove karijere. Niko više od izdavača nije hteo sa njim da sarađuje jer su se plašili visokih honorara. Eliot je umro u bedi i siromaštvu 2010. godine.

Fiona od fotografije nije zaradila ni cent, iako je postala najprodavanije delo u Velikoj Britaniji.

"Bila sam naivna i ništa nisam dobila za nju, iako je postala jedna od najprodavanijih na ostrvima Velike Britanije i inostranstvu. Ali svaki put kada je pogledam, ne mogu da se ne nasmejem prisećajući se brezbrižnih i srećnih godina", rekla je Fiona pre nekoliko godina kada je pozirala uz fotografiju koja ju je proslavila.

Haljina je prodata na aukciji 2014. godine na dan ženskog finala Vimbldona, a 15.000 funti je uzela prijateljica.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track