POVRATAK ŠAMPIONA U VELIKOM STILU! Novak DEMONSTRIRAO SILU na startu AO: Održao čas tenisa Špancu i izborio plasman u drugo kolo!
Foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

dominacija

POVRATAK ŠAMPIONA U VELIKOM STILU! Novak DEMONSTRIRAO SILU na startu AO: Održao čas tenisa Špancu i izborio plasman u drugo kolo!

Tenis -

ĐOKOVIĆ - KARBALJES BAENA 6:3, 6:4, 6:0

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Australijan opena, pošto je na startu turnira rutinski savladao španskog tenisera Roberta Karbaljesa Baenu sa 3:0 u setovima (6:3, 6:4, 6:0).

Devetostruki šampion Australijan opena završio je posao za nešto više od dva sata igre.

Publika na Rod Lejver Areni priredila je spektakularan doček šampionu, koji iz dobro poznatih razloga prošle godine nije bio u mogućnosti da brani titulu. Za sjajnu podršku Nole im se odužio na najbolji mogući način - fantastičnom igrom protiv upornog Španca.

Karbaljes je odigrao verovatno jedan od najboljih mečeva u karijeri, ali to nije bilo dovoljno da se ugrozi apsolutni rekorder Australijan opena.

Jedan brejk bio je dovoljan Novaku da završi posao u prvom setu. U šestom gemu, srpski as je ubacio u petu brzinu, došao do tri vezane brejk lopte i odmah iskoristio priliku koja se ukazala. Rutinski je čuvao prednost do kraja seta i posle 42 minuta borbe stigao do 1:0 u setovima.

Imao je Novak odmah na startu drugog seta priliku da potpuno slomi rivala, ali nije uspeo da iskoristi priliku za brejk. U nastavku meča Karbaljos se podigao, zaigrao je znatno bolje, ali Novak nije dozvolio da ga to poremeti. Strpljivo je čekao novu priliku i dočekao ju je u sedmom gemu, kada je konačno uspeo da slomi Španca i oduzme mu servis. Bio je to ključni brejk za osvajanje drugog seta i prednost od 2:0 u setovima.

U trećem setu viđena je apsolutna dominacija srpskog tenisera. Bilo je jasno da Novak želi da završi posao što je brže moguće. Španac nije znao šta ga je snašlo, Novak ga je počistio sa terena. Dobio je nesrećni Roberto popularni "krompirić" u trećem setu (6:0).

Navijače srpskog asa posebno raduje činjenica da povreda zadnje lože nije uticala na njegovu igru. Novak se odlično kretao na terenu i utisak je da nije imao ozbiljijih problema sa mišićem.

Đoković u drugom kolu čeka pobednika meča između Francuza Koakua i Bolivijca Delijena.

TOK MEČA:

III SET

6:0 - KRAJ! POBEDA NOVAKA ĐOKOVIĆA!

5:0 za Đokovića - BREJK! Nole nastavlja da "melje" rivala! Ponovo je oduzeo servis Špancu.

4:0 za Đokovća - Neverovatno igra Novak u ovim momentima. Španac je potpuno nemoćan na terenu!

3:0 za Đokovića - BREJK! Potpuno se raspala igra Đokovića u trećem setu! Novak ponovo ekspresno stiže do 0:40 i koristi drugu priliku za brejk. Srpski as sigurno korača ka trijumfu!

2:0 za Đokovića - Bez izgubljenog poena Novak je potvrdio brejk. Nezaustavljiv je u ovim momentima!

1:0 za Đokovića - BREJK! Nole ubacio u petu brzinu! Bez izgubljenog poena srpski teniser oduzima servis Špancu. Nekoliko spektakularnih poena osvojio je Đoković u ovom gemu, Španac je bio potpuno nemoćan na terenu!

II SET

6:4 - NOVAK OSVAJA DRUGI SET!

5:4 za Đokovića - Karbaljes je smanjio zaostatak, ali u narednom gemu Novak servira za osvajanje drugog seta!

5:3 za Đokovića - Idemooo! Ekspresno je Nole potvrdio brejk, sada ga samo jedan gem deli od prednosti od 2:0 u setovima!

4:3 - za Đokovića - BREJK! Konačno je Novak uspeo da slomi otpor sjajnog španskog tenisera. Ponovo je vršio pritisak na njegov servis i nakon odličnog drop-šota stigao do druge brejk prilike u ovom setu. Sjajno je riternirao u narednom poenu, a zatim odličnim forhendom izbacio iz ritma Španca, koji je poslao loptu u mrežu.

3:3 - izjednačenje! Ekspresno Novak osvaja servis gem i stiže do novog izjednačenja!

Novak Đoković
foto: Paul CROCK / AFP / Profimedia

3:2 za Karbaljesa - Ozbiljno je pretio Novak u ovom gemu, ali nikako nije uspevao da dođe do brejk prilike. Imao je srpski as 15:30, dobro je riternirao, ali nakon dve greške Đokovića Baenu ipak osvaja gem.

2:2 izjednačenje - Morao je Novak ozbiljno da se pomuči da bi stigao do izjednačenja. Sjajno se branio Karbaljes, uspeo da stigne do izjednačenja, ali nakon dva sjajna poena Nole osvaja gem.

2:1 za Karbaljesa - Siguran gem španskog tenisera. Sjajno je servirao Španac u ovom gemu, rutinski stigao do 40:0. Novak je uspeo da produži gem, ali samo na kratko.

1:1 izjednačenje - Novak nakon velike borbe uspeva da osvoji svoj servis gem. Pretio je Španac, odigrao nekoliko sjajnih poena, ali nije uspeo da dođe do brejk prilike. Novak je novim asom završio posao u ovom gemu.

0:1 za Karbaljesa - Kakva šteta! Novak je propustio priliku za brejk na startu drugog seta. Izvršio je pritisak na servis španskog tenisera, stigo do brejk prilike, ali nije uspeo da iskoristi šansu koja se ukazal. Španac se uz dosta muke izvukao iz neugodne situacije i prvi put na meču stigao do prednosti.

I SET

6:3 - NOVAK OSVAJA PRVI SET! Posle 42 minuta igre Novak završava posao u prvom setu!

5:3 za Đokovića - Španac smanjuje zaostatak. U narednom gemu Novak servira za osvajanje prvog seta!

5:2 za Đokovića - Novak je potvrdio brejk, jedan gem deli ga od osvajanja prvog seta!

4:2 za Đokovića - BREJK! Novak uspeva da oduzme servis rivalu! Od samog starta gema izvršio je pritisak, ekspresno stigao do tri vezane prilike za brejk i odmah iskoristio šansu koja mu se ukazala! Devet vezanih poena osvojio je srpski as!

3:2 za Đokovića - Prava drama viđena je u ovom gemu. Karbaljes je imao 0:40, tri vezane prilike za brejk, ali onda je usledio neverovatan povratak Đokovića! Vezao je srpski as pet poena i osvojio gem!

2:2 izjednačenje - Posle velike borbe Karbaljes uspeva da sačuva svoj servis. Imao je Španac 40:0 i delovalo je da će rutinski doći do izjendačenja, ali Nole se nije predavao. Vezao je četiri poena, došao do prve prilike za brejk, ali Španac zahvaljujući servisu uspeva da se izvuče iz neugodne situacije.

Nole
foto: EPA/JOEL CARRETT

2:1 za Đokovića - Još jedan sjajan gem srpskog asa! Odlično servira Đoković od početka meča.

1:1 izjednačenje - Roberto Karbaljes bez većih problema osvaja svoj prvi servis gem. Nakon 15:15 Španac osvaja tri vezana poena i stiže do izjednačenja.

1:0 za Đokovića - Sjajan start Novaka! Zahvaljujući sigurnom servisu Novak rutinski osavaja uvodni gem!

MEČ JE POČEO, NOVAK PRVI SERVIRA

12.30 - OVACIJE ZA NOVAKA!

12.28 - BANDAŽA NA MIŠIĆU

Novak se tokom meča ženskog singla između Zidanšekove i Žaber zagreva u teretani, a jedan detalj privukao je veliku pažnju. Naime, Nole se nije u potpunosti oporavio od povrede zadnje lože koju je zadobio na meču protiv Zvereva, pa će nastupiti sa bandažom na mišiću.

12.25 - NOLE USKORO NA TERENU

Očekuje se da će Novak na teren izaći oko 12.45 sati po srednjoevropskom vremenu...

12.15 - Zidanšek i Žaber konačno završile

Tunižanka Ons Žaber plasirala se u 2. kolo Australijan opena pošto je posle tri seta bila bolja od slovenačke teniserke Tamara Zidanšek sa 7:6, 4:6, 6:1.

Uskoro će na isti teren Đoković i Karbaljes Baene koji igraju poslednji meč dana na "Rod Lejver areni".

12.08 - Da li će Đoković igrati DVA DANA?!

Uveliko je prošlo 22 časa po lokalnom vremenu u Melburnu, pao je mrak, a Novak još uvek nije izašao na teren! U toku je treći set između Zidanšek i Žaber koje će, po svemu sudeći, igrati još minimum 10 minuta.

Mečevi na prvom grend slemu u sezoni se igraju i noću, a nema sumnje da će premijerni duel u 2023. godini na ovom turniru Đoković sigurno igrati dva dana.

11.47 - POČETAK MEČA DEBELO KASNI

Početak meča prvog kola između Đokovića i Baene debelo kasni! Ovaj susret je trebalo da počne oko 10.30 časova po srednjoevropskom vremenu, a pored vremenskih uslova koje otežavaju posao organizatorima, razlog kašnjenja je maratonski susret posle kojeg je Endi Marej ostvario veliku pobedu, ali i duel dama koje su se na itekako razigrale na "Rod Lejver areni". Tamara Zidanšek i Ons Žaber biju veliki bitku u 1. kolu grend slema u Melburnu, a pobednicu ovog duela odlučiće treći set!

kiša, Melburn, Australijan open
foto: EPA/LUKAS COCH

Novak kreće u pohod na jubilarnu 10. titulu u Melburnu, a prva prepreka na putu ka cilju je trenutno 75. teniser sveta sa kojim se srpski as samo jednom u karijeri susreo na terenu.

Naime, Novak i Karbaljes Baena jedini međusobni meč odigrali su 2019. godine na US openu, kada je srpski teniser ubeljivo slavio rezultatom 3:0 u setovima.

Novak
foto: EPA/JAMES ROSS

Đoković je apsolutni favorit na ovom meču i sve sem sigurne pobede srpskog asa bilo bi ogromno iznenađenje.

Nole je u Melburn stigao nakon osvojene titule u Adelejdu, dok je Karbaljes početkom januara eliminisan već u drugom kolu ATP turnira u indijskom Puneu.

Novak još uvek ima problema sa povredom zadnje lože koju je zadobio u polufinalnom meču turnira u Adelejdu, pa će strategiju igre najverovatnije bazirati na učinkovitom servisu i brzom osvajanju poena kako bi meč trajao što kraće, bez preteranog fizičkog forsiranja.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track