NOVAK ĐOKOVIĆ O SKANDALOZNOM POTEZU OCA SRĐANA: Nije ovo nešto što mi je bilo potrebno, videćemo da li će doći na finale
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, Shutterstock

AUSTRALIJAN OPEN

NOVAK ĐOKOVIĆ O SKANDALOZNOM POTEZU OCA SRĐANA: Nije ovo nešto što mi je bilo potrebno, videćemo da li će doći na finale

Tenis -

Iz Melburna za Kurir - Vuk Brajović

Na poslednjoj konferencij za medije pred finale Australijen Opena u nedelju, Novak je odgovarao na razna pitanja – a pre svega na to koliko je za njega važno osvajanje 10.titule u Melburnu i ponovni dolazak na 1. mesto ATP liste?

“Veoma sam zadovljan sto sam u jos jedom Grend Slem finalu, to je ono što sam priželjkivao po dolasku u Australiju – priliku da se borim za još jedan trofej ovde. Iskustva iz prethodnih godina svakako pomažu, kao i činjenica da do sada nisam izgubio finale ovde. To me sve motiviše, ali dobro znam da posao nije završen. Cicipas je, sa druge strane, veoma motivisan da osvoji svoju prvu Grend Slem titulu – posle finala Rolan Garosa – odlično poznajemo naš stil igre. U ovoj fazi karijere mi svaki meč i turnir puno znači, a pogotovo na Grend Slemu – i ponosan sam na ovo ostvarenje”, ističe Novak.

Upitan da prokomentariše medijsko pokrivanje situacije u kojoj je otac Srđan bio uslikan sa zastavama kontroverznog sadržaja, Novak odgovara, smireno:

“Video sam šta se desilo, i smatram da je urađena određena misinterpretacija tog događaja. Nisam bio svestan detalja do sinoć, imao sam priliku da o tome razgovaram i sa direktorom turnira. Nisam bio srećan zbog svega toga, naravno. Mi kao narod i porodica smo proživeli stravične ratove devedesetih, I nikako ne bismo mogli da budemo angažovani po takvoj temi. Običaj mog oca posle mečeva bio je da pođe i susretne se sa navijačima, slika se sa njima, zahvali im se. Ono što sam čuo da je on rekao je – živeli – a ne nešto drugo što su neki drugi mediji pogrešno preneli. Žao mi je što je ta situacija eskalirala do te mere, jer sigurno nije bilo namere da se podrži bilo kakva ratna inicijativa – a moj otac je mislio da se slika sa navijačima koji imaju srpska obeležja. Nije mi prijatno da se bavim ovim – a pogotovo posle svega što sam proživeo ovde prošle godine. Smatram da je sada najvažnije – da se svi vratimo tenisu”, jasan je Đoković – dodavši da još nisu pričali u porodici o tome da li će biti u njegovom boksu u nedelju.

Novak Đoković
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

Novinare je interesovalo da li je današnji meč Novaku izazvao nešto više stresa nego inače – iako ga je ubedljivo dobio?

“Ne mislim da su ovaj meč – ili turnir – bili više stresni od drugih slemova na kojima sam učestvovao. Za mene je svaki Grend Slem bukvalno zlatna prilika – u ovoj poznoj fazi moje karijere. Osećam pritisak I uzbuđenje pred nastupe – kao i svaki igrač. Videli ste danas – vodio sam 5:1, servirao za set – ali se onda situacija brzo promenila I došli smo na 5-5. Osetio sam određene fizičke, emotivne probleme – a te krize u ovom delu turnira su sasvim moguće. Uspeo sam da je prevaziđem i poprilično lako privedem meč kraju – što mogu da zahvalim ranim brejkovima početkom drugog i trećeg seta”, prenosi nam Novak.

Da li Novak očekuje da će se publika – mahom grčka i srpska – korektno ponašati u finalu u nedelju, s obzirom na česte upade navijača u tok meča?

“Nadam se da će svi koji će pratiti finale biti na Rod Lejver Areni zbog tenisa, da zajedno slavimo ovaj divan sport, jedan od njegovih glavnih turnira. Uzbuđen sam i privilegovan što sam u finalu sa Cicipasom, i velike zajednice Grka i Srba su se tradicionalno veoma dobro slagale. Ne verujem da će biti bilo kakvih spornih situacija u tom smislu, i da će publika na fer način podržati igrače”, najavljuje Novak.

Šta će biti teniski legat Novaka Đokovića, po kojim ostvarenjima bi on želeo da bude upamćen – zanimalo je medije.

“Takvo pitanje nema prost odgovor. Puno puta sam rekao da tenis igram iz više razloga, da na terenu imam priliku da učim o sebi, borim se sa svojim demonima, rešavam situacije koje se pojavljuju tokom mečeva. Tenis je za mene velika škola života, a istovremeno su tu i ciljevi i ambicije – pre svih osvajanje Grend Slemova i zauzimanje mesta broj 1. To su oduvek bili moji ciljevi, kroz koje stvaram tenisku istoriju. Fizički i igrački se osećam tako da mogu da igram na najvišem nivou – i ne znam kada bi mojoj karijeri mogao da dođe kraj. Puno mi znači podrška mojih najbližih – što nikako ne sme biti podcenjeno – jer kao otac nisam srećan što sam često udaljen od svoje dece, i zahvaljujući žrtvi moje supruge uspevamo da izbalansiramo tu situaciju. Zahvaljujući njoj I mojoj porodici meni je omogućeno da se bavim onim što volim”, iskren je Novak.

Novak Đoković
foto: EPA/Lukas Coch

Prošlogodišnja deportacija je i dalje tema na koju se od Novaka očekivalo da da komentar.

„Iskreno, to iskustvo sam ostavio iza sebe, a pogotovo kada je moj ovogodišnji dolazak u Australiju prošao u najboljem mogućem redu. Normalno je to što mi ove godine osećanja pri dolasku nisu bila ista kao prethodnih godina, ali sam više puta do sada rekao da nikome to nisam uzeo za zlo. Dobro se osećam, prijatno mi je takmičiti se ovde – i, uostalom, nisam izgubio meč u proteklih 5 nedelja ovde“, ističe on.

Baviti se raznim pritiscima – i često onim koji pokreću mediji - je skoro stalna obaveza Novaka Đokovića kroz karijeru, o čemu on kaže sledeće:

”Zvuči kao klise, ali ponekad izgleda da se u mom slučaju takve pojave samo gomilaju. Naravno da nije idealna situacija kada morate da se bavite pojavama van tenisa, što vam svakako nije potrebno u ovako važnim momentima u karijeri. Ali, i to je deo mog života, i poslednjih godina se borim sa time – uz šta takođe učim da bivam još jači. Pritom, iskustvo mi tu puno pomaže – jer zahvaljujući njemu bolje određujem kada bih trebao da se nečim bavim – a kada ne. Naravno, u svemu tome mi puno pomaže i moj tim, moja porodica – i štite me od negativnih uticaja koje takve pojave sa sobom nose. Potreban mi je mir – kako bih sačuvao vitalnu energiju za nastup na terenu. Ipak, na ovaj ili onaj način – te informacije stignu do vas – i nastojim da nađem način da vam to ne poremeti dan, da vas ne uznemiri i skrene vaš um sa primarnih ciljeva – kao što su mečevi polufinala ili finala jednog Grend Slema. U tom momentu želim da budem u sopstvenom prostoru, okružen najbližim ljudima – i to je bitan preduslov da se takve situacije reše”, kaže Đoković.

Upitan da li je od oca dobio jasan odgovor zbog čega se desila ta situacija sa zastavom, i da je bilo reči o tome da li će otac Srđan prisustvovati finalu – Novak kratko odgovara:

“Objasnio sam vam moje viđenje te situacije, kao i moj otac – današnjim saopštenjem. Ako tako postavite stvari – skoro može da se shvati da je moj otac to uradio sa namerom, ali da nije bio oprezan i dozvolio da bude uslikan tako kako su preneli mediji. Moj otac nije imao nameru da to uradi, već je – kao svake noći kada je posle meča izlazio među navijače da im se zahvali i slika sa njima – bio zloupotrebljen od strane te grupe ljudi. On se veoma loše oseća zbog toga kako se ova situacija odrazila na mene i medijskog pritiska koji je izazvala – ali to je sada završeno, objašnjeno – i idemo dalje.”

Novak Đoković
foto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predstavnicima medija iz Srbije Đoković je odgovarao sa karakterističnom prisnošću, a prvo pitanje se odnosilo na njegov doživljaj kada igra pred uglednim ličnostima koje su prisustvovale meču večeras – poput premijera Albanezea, premijera države Viktorija Dena Endrjusa, Bila Gejtsa…

“Drago mi je da su oni bili u publici večeras, jer to daje dodatnu pažnju našem sportu. Uvek je čast igrati pred tako uticajnim ljudima – ali i punim tribinama, i uvek ću nastojati da odigram najbolje što mogu i pobedim kako bismo svi zajedno uživali u pravom sportskom ambijentu”, ističe Novak.

Kako je predstavnike stranih medija interesovalo skoro sve osim njegovog komentara na predstojeće finale protiv Cicipasa – Novak se ironično našalio:

“Znao sam šta će da me pitaju, ali dobro… Između mene i Cicipasa nema tajni, odlično poznajemo igru jedan drugome, igrali smo na svim podlogama. Stefanos je dosta sazreo, i u svojoj 25. godini se nalazi verovatno na vrhu svojih sposobnosti – što će se sigurno reflektovati i na njegovu sveukupnu karijeru. Izuzetno puno je napredovao, igra odlično – ali znam šta mi je činiti, kako se taktički postaviti za taj meč. Ovde je pružao neke od svojih najboljih partija, ali i ja sam zadovoljan svojom igrom – i biću spreman da idemo do kraja – makar to podrazumevalo meč u pet setova, od pet sati. Radujem se ovom izazovu i mislim da je – kada se sve uzme u obzir – ovo finale i bilo očekivano”, navodi Đoković.

Na tribinama je primećena i čuvena doktorka Marijana Kovačević, specijalista za brzo izlečenje nekih od najtežih sportskih povreda. No, Novak nije bio u poziciji da medijima prenese od čega se sastojala terapija koju je ona primenjivala tokom svog boravka ovde:

”Izuzetno sam joj zahvalan što je ovde došla pre nekoliko dana, i prešla pola sveta kako bi ovde bila zbog mene. Uz nju, brojni ljudi iz mog tima I oni koji ovde žive i rade su se bezrezervno angažovali da mi pomognu i u prethodnim danima – i njima ovom prilikom izražavam svoju veliku zahvalnost”, kaže naš as.

Tomi Pol je posle meča izjavio da ga je Novak bukvalno “uništio” na terenu – pa je medijima bilo interesantno to da li je za taj “natpis na zidu” namenjem svom narednom protivniku iskoristio neki poseban rukopis – sa ciljem da stekne važnu psihološku prevagu?

“Šta reći?”, počinje Novak, i nastavlja:” Kada rešim meč na tako dominantan način kroz setove – pogotovo u završnoj fazi Grend Slemova – mislim da ne može da se pošalje jača poruka. U ovoj situaciji, svi vam traže mane, analiziraju prednosti, razmatraju šta od toga mogu da iskoriste. Što dominantnije odnesem pobedu – to je bolje, jer znam da na taj način “ulazim u glave” svojih protivnika. Oni su svesni toga da bi – kako bi me pobedili – morali da odigraju meč svog života, a to saznanje mi imponuje. Ukratko, drago mi je da je tako i da je takva poruka poslata pred finale”, naglašava on.

Novak je ovom pobedom srušio rekord Andrea Agasija iz perioda 2000 – 2004 od 26 uzastopnih pobeda na Australijen Openu.

“Nisam se čuo sa Andreom neko vreme, ali se čujemo relativno redovno – jer smo ostali dobri prijatelji. U međuvremenu je on radio sa Dimitrovom, a sa Štepanekom pomaže i oko Korde. Volim ga i poštujem kao čoveka, legend našeg sporta koji je izveo jednu pravu revoluciju u njemu – svojom igrom ali i karakterom, koji se znatno razlikovao od drugih tenisera tog doba. Sama činjenica da sam oborio taj rekord je ostvarenje jednog sna – a pogotovo što su on i Sampras obeležili moje odrastanje uz tenis. Njih sam najviše pratio, imitirao dok sam se razvijao kao igrač…”, sa notom nostalgije o ovoj temi priča Novak.

Andre Agasi, Novak Đoković
foto: Profimedia

I, na kraju, zanimljivo je bilo zapažanje da su kolege iz međunarodnih medija bili toliko usresređeni na razna aktuelna pitanja – da su skoro zanemarili činjenicu da Novak u nedelju igra za jedno od najvećih ostvarenja u istoriji tenisa – osvajanje jedne Grend Slem titule po deseti put. Na to, Novak uz osmeh kaže:

“Ja sam svakako svestan te činjenice, i znam da su i oni – ali to možda ne žele da prenesu na takav način Vi dobro znate kako sam inače bio tertian u sportskoj javnosti – i sami prosudite da li je to bilo fer ili ne. Sve ima svoju sportsku priču – čega sam veoma svestan, kao i razloga zbog kojih sam ovde gde jesam. Postizanje istorijskih uspeha u mojoj karijeri me bez sumnje motiviše – i to je jedan od razloga zbog koji putujem, bavim se profesionalnim sportom – i neke stvari ponavljam iz godine u godinu. U nekim stvarima uživam, u drugim – manje – a pogotovo teško mi pada što mi nedostaju deca usled česte odsutnosti.

"Životni balans podrazumeva to da čovek zna da je uspešan u nekoj meri – što u mom slučaju znači da mogu da se borim za najveće trofeje i plasman na vrh rang – liste. Dok god bude tako, imaću razloga da nastavim dalje – jer imam podršku svojih najmilijih – uz ljubav i strast prema sportu. Ja zaista volim tenis, igram ga često i sa svojim sinom. Nisam se zasitio u tom pogledu, iako su moja gledišta na tenis drugačija sada nego pre 10 godina. Svaka prilika za postizanje uspeha u ovoj fazi moje karijere je zlatna – ali to ne znači da je i poslednja. U svakom slučaju – znajte da ću dati sve od sebe da u periodu od sada do kraja svoje karijere učiniti sve da osvojim još jednu titulu više”, odlučno kaže verovatni povratnik na prvo mesto ATP liste iz Srbije.

Neka ti se posrećilo u nedelju, Nole!

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track