SABALENKA JE NOVA VLADARKA MELBURNA: Beloruskinja posle PREOKRETA pobedila Ribakinu u finalu AO i podigla prvi GS pehar u karijeri
Foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

AUSTRALIJAN OPEN

SABALENKA JE NOVA VLADARKA MELBURNA: Beloruskinja posle PREOKRETA pobedila Ribakinu u finalu AO i podigla prvi GS pehar u karijeri

Tenis -

Beloruska teniserka Arina Sabalenka osvojila je titulu na Australijan openu pošto je u finalu bila bolja od kazahstanske teniserke Elene Ribakine sa 4:6, 6:3, 6:4.

Ovo je bilo prvo Grend slem finale za Sabalenku i prvi trofej, dok je Ribakina prošle godine osvojila Vimbldon.

Arina Sabalenka
foto: AP Photo/Ng Han Guan

Fanstastičan meč viđen je na terenu "Rod Lejver arene". Ribakina je već u trećem gemu iskoristila prvu brejk priliku (2:1) i vodila sve do osmog gema u kojem joj je Beloruskinja uzvratila udarac, oduzela servis i izjednačila (4:4). Međutim, to je bilo - to! Kazahstanka u prvom narednom gemu pravi brejk, a potom bez izgubljenog poena osvaja prvi set.

U nastavku igre stvari na terenu su bile drugačije - Sabalenka je diktirala ritam igre i u četvrtom gemu stigla do prednosti (1:3). U osmom je ispustila čak dve set lopte, ali ja zato u narednom, odličnim servisima osvajala poene i odvela finale u treći set.

Odlučujući set doneo je dosta nervoznu igru obe teniserke, ali i rezultatsku klackalicu. Imala je Sabalenka priliku da okrene igru u svoju korist u petom gemu - tu priliku nije iskoristila, ali jeste onu u sedmom gemu i to iz trećeg pokušaja.

Elena Ribakina
foto: AP Photo/Aaron Favila

Poslednji, odlučujući gem bio je dosta dramatičan, a Beloruskinja je iskoristila tek četvrtu meč loptu.

Usledilo je slavlje i suze nove šampionke Melburna.

Arina Sabalenka
foto: AP Photo/Ng Han Guan

Sabalenka je osvojila 12. titulu u karijeri, dok Ribakina nije uspela da podigne svoj četvrti trofej.

Beloruskinja je ovom pobedom, takođe, produžila svoj pobednički niz na početku 2023. godine na 11 mečeva, s tim da je u prethodnih deset osvojila svih 20 setova.

Sabalenka će se u ponedeljak vratiti na drugo mesto na WTA listi, što joj je najbolji plasman u karijeri, dok će se Ribakina popeti na desetu poziciju, što je takođe i njen najbolji plasman.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track