TENIS PODRHTAVA! STIGAO ŠOKANTAN ZAHTEV: Zabranite im da igraju na svim turnirima i MOMENTALNO IH izolujte
Foto: Printskrin/Tviter

sport u kandžama politike

TENIS PODRHTAVA! STIGAO ŠOKANTAN ZAHTEV: Zabranite im da igraju na svim turnirima i MOMENTALNO IH izolujte

Tenis -

Teniski savez Ukrajine zatražio je zvanično da na svim budućim turnirima i takmičenjima bude zabranjeno takmičenje ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama.

Arina Sabalenka
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

Razlog je trijumf Arine Sabalenke u ženskoj konkurenciji na prvom grendslemu u Australiji, ali i činjenici da je veliki broj ruskih i beloruskih tenisera i teniserki stigao do završnice velikog turnira.

Neverovatan zahtev Ukrajinci su objavili putem svog zvaničnog sajta, ali i profila na društvenim mrežama.

- Više puta smo pozivali na zabranu nastupa svim ruskim i beloruskim sportistima bez izuzetaka. Glavna stvar je da Rusija i Belorusija koriste sva dostignuća svojih sportista da promovišu i hvale sopstveni sistem - stoji u saopštenju TS Ukrajine u kojem još piše:

- Posle prenosa polufinala i finala, predsednik Lukašenko se hvali pobedom beloruske teniserke Arine Sabalenke i podiže čašu za njen uspeh. Uopšte ga ne brine što Sabalenka igra pod neutralnom zastavom. Za njega, kao u principu za mnoge druge, ona predstavlja Belorusiju i veliča je.

Izrazito radikalan zahtev koji jasno ukazuje da se politika žestoko meša u sferu sporta, Ukrajinci donose na kraju saopštenja.

- Zabrana nastupa sportista jedno je od najefikasnijih sredstava za izolaciju Rusije i Belorusije. Pozivamo vas da odmah izolujete ruske i beloruske sportiste u granicama njihovih država – saopštila je Teniska federacija Ukrajine.

Andrej Česnokov
foto: Printskrin/Instagram

Proslavljeni ruski teniser Andrej Česnokov (56) komentarisao je skandalozan zahtev TS Ukrajine.

- Hoće da uklone Ruse?! Teniski savez Ukrajine može da zahteva bilo šta, uključujući i suspenziju sportista. Čak mogu da obese naše tenisere "o loptice", ali, na njihovu nesreću, ljudi koji rade u ITF su humaniji - rekao je Česnokov i dodao:

- Ogromna je podrška javnosti i drugih igrača, koji smatraju da ruskim i beloruskim teniserima treba dozvoliti da se takmiče sa svima ostalima.

Dan ranije Košarkaški savez Ukrajine uputio je zahtev FIBA da spreči bilo kakav povratak reprezentacija Rusije i Belorusije u takmičenja, pošto Međunarodni olimpijski komitet traži model da ih vrati. U suprotnom, KS Ukrajine poručuje da će bojkotovati sva moguća takmičenja u olimpijskim kvalifikacijama i zatražiti od "celog civilizovanog sveta" da protestuje protiv Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track