RUSIMA I BELORUSIMA TREBA ZABRANITI DA UČESTVUJU NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Šampionka Vimbldona oštro kritikovala odluku Engleza
Foto: Pedro Portal / Newscom / Profimedia

radikalno

RUSIMA I BELORUSIMA TREBA ZABRANITI DA UČESTVUJU NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Šampionka Vimbldona oštro kritikovala odluku Engleza

Tenis -

Petra Kvitova, dvostruka šampionka Vimbldona, javno je kritikovala odluku čelnika tog grendslema, da dozvole učešće teniserima iz Rusije i Belorusije.

Petra Kvitova
foto: AP

Organizatori Vimbldona doneli su odluku da ruski i beloruski teniseri i teniserke mogu da igraju u Londonu, kao neutralni takmičari. Prošle godine, usled jake rusofobije u Velikoj Britaniji teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije bilo je zabranjeno igranje.

- Uvek sam protiv rata. Zabrinuta sam za Ukrajince i njihove tenisere - rekla je Petra Kvitova (33), a onda objasnila svoj radikalan stav prema kolegama iz Rusije i Belorusije:

- Razumem da je Vimbldon prošao kroz težak period prošle godine kada se turnir nije bodovao jer je Rusima i Belorusima zabranjeno da igraju. Mislim da im ne treba dozvoliti ni ove godine. Iskreno, ne mislim da im treba dozvoliti da igraju ni na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu. Ovde sam malo na strani Ukrajine.

Petra Kvitova osvajala je Vimbldon 2011. i 2014. godine, a na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. osvojila je bronzanu medalju.

Petra Kvitova
foto: Printskrin/Instagram

- U Parizu bi sigurno trebalo da im se zabrani učešće jer mislim da Olimpijske igre postoje jer ne želimo rat u svetu. To me brine, cenim što ih Vimbldon nije prihvatio prošle godine - kazala je Petra Kvitova.

Čehinja je za vikend osvojila masters u Majamiju, pošto je u finalu pobedila Ruskinju Jelenu Ribakinu, koja igra pod zastavom Kazahstana i koja je prošle godine trijumfovala na Vimbldonu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track