"NOVAK JE VEĆI OD TENISA" Australijski novinar UNIŠTIO FEDERERA I NADALA: Ostaće upamćeni samo po jednoj stvari! SRBIN NIJE TAKAV!
Foto: EPA/Andy Rain, Yan Lerval / Avalon / Profimedia

KAKAV TEKST

"NOVAK JE VEĆI OD TENISA" Australijski novinar UNIŠTIO FEDERERA I NADALA: Ostaće upamćeni samo po jednoj stvari! SRBIN NIJE TAKAV!

Tenis -

Istorijski uspeh Novaka Đokovića izazvao je različite reakcije u Australiji.

Mediji koji su u prošlosti bili kritički nastrojeni prema Srbinu ignorisali su i omalovažavali veličanstven podvig Srbina, uz čestu konstataciju da mu nije bilo teško da trijumfuje u Parizu jer Nadal nije bio tu. Međutim, ima i onih koji su pogledali istini u oči i priznali da je Novak dokazao da je neprikosnoven.

Brojne reakcije javnosti izazvao je tekst pod naslovom "Novak Đoković je veći od tenisa", autora Katrala Kelija.

Ovaj australijski novinar slikovito je opisao zašto se Rodžer Federer i Rafael Nadal ne mogu porediti sa srpskim asom.

"Federer i Nadal, dobri đaci teniske učionice, ne izražavaju nikakakve stavove o bilo kakvim posledicama ili interesima. Ponašaju se besprekorno "tupo" van terena i neže biti upamćeni ni počemu drugom osim po tenisu. 'Bravo', reći će mnogi. Njih zanimaju samo igra i sponzorski ugovori. U izvesnom smislu, odni su idealni sportisti - iz perspektive političara i većine gledalaca, jer rade ono što se od njih očekuje. Svaki ima svoju ulogu i brend. Svet van toga, osim bankovnih računa i opreznih investicija, nije od značaja", ističe Australijanac.

Novak Đoković
foto: Zabulon Laurent/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za razliku od svojih rivala Novak se ne libi da podigne glas i javno iznese svoj stav.

"Đoković nije takav. Bilo da je u pitanju vakcinacija (on ne želi da se vakciniše), njegov politički stav o Kosovu, ili odnos prema drugim teniserima (usuđuje se da govori u njihovo ime) - Novak je pokazao da je spreman, do komično apsurdnog, da ispruži svoj vitki vrat. Njegova strast je goruća, a njegova mentalna otpornost izaziva strahopoštovanje", ističe Keli.

U nastavku autor teksta osvrnuo na torturu koju je Srbin početkom 2022. godine doživeo u Australiji i "šizofren i skandalozan" tretman koji je imao od strane tamošnjih vlasti. On je istako da je Novak tada uspeo da skrene pažnju na "zločinačko postupanje Australije prema izbeglicama".

Nakon toga usledio je zanimljiv zaključak Australijanca.

"Možda bi sada Novak, Nole, Džoker, ili jednostavno Đoković, mogao biti cenjen zbog toga što je izuzetno uspešan teniser, ali malo je verovatno da će se to desiti. On je jednostavno previše zanimljiv da bi ga cenili samo zbog toga", poentirao je Keli.

Kurir sport/Independent

Bonus video:

06:38

DA JE NOVAK BIO MALO OŠTRIJI U STAVOVIMA UNIŠTILI BI GA! Dejan Anđus o najboljem reketu sveta: Možda ga nisu prepoznali na vreme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track