KRALJ I TAČKA - NEMA MU RAVNOG: Đoković slavi NESTVARAN PODUHVAT! Ovakav uspeh verovatno niko neće moći da ponovi!
Foto: Li Ying / Xinhua News / Profimedia

LEGENDA!

KRALJ I TAČKA - NEMA MU RAVNOG: Đoković slavi NESTVARAN PODUHVAT! Ovakav uspeh verovatno niko neće moći da ponovi!

Tenis -

Novak je uspostavio neviđenu dominaciju i napravio rekord koji sigurno neće biti oboren u skorije vreme

Na današnji dan, pre tačno 10 godina, Novak Đoković je poslednji put izgubio meč na Centralnom terenu Vimbldona.

U finalu je 7.7.2013. godine od njega bio bolji Endi Marej (6:4, 7:5, 6:4), a već od naredne sezone, odnosno narednog meča koji je Novak odigrao na glavnom stadionu Ol Ingland kluba, krenula je surova dominacija.

Od tog, nemilog trenutka, Đoković je vezao 41 pobedu po čemu je apsolutni rekorder, pošto posle njega najduže nizove na Centralnom terenu imaju Rodžer Federer i čuvena Helen Vils Mudi koji su u svojim karijerama uspeli da vežu 32 pobede na istom mestu.

Od poslednjeg poraza, pa do danas, Nole je podigao trofej na šest od osam izdanja ovog turnira (2020. godine se nije igralo). Sada ima odličnu priliku da popravi svoj učinak, ali i da izjednači rekord Bjorna Borga i Rodžera Federera koji su jedini teniseri u istoriji kojima je pošlo za rukom da pet puta zaredom osvoje Vimbldon.

Morao je da čestita Britancu
Morao je da čestita Britancufoto: EPA/Kerim Okten

Novak je ovaj turnir osvajao 2018, 2019, 2021, i 2022. godine, a titula ove sezone bila bi po mnogo čemu istorijska. Izjednačio bi se sa Federerom sa osam trofeja u Londonu, pobegao bi Rafaelu Nadalu na dva grend slema razlike - 24 naspram 22 i sigurno bi se vratio na prvo mesto ATP liste koje pripada Karlosu Alkarazu.

Druga opcija za Đokovićev povratak na tron jeste da na turniru stigne korak dalje od mladog Španca. To bi Novaku bilo dovoljno s obzirom na to da razlika na ATP listi iznosi samo 80 poena i da je bodovanje sticajem različitih okolnosti prošle godine zamrznuto, što znači da Srbin ne brani 1.000 poena za prošlosezonsku titulu.

Novak Đoković
foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za početak, najvažnije je da Novak igra dobro na trećem grend slemu u sezoni, kada je tako, malo je onih koji mogu da mu pariraju. Prostora za napredak svakako ima i svi očekuju da do toga i dođe u nastavku turnira.

U trećem kolu, Đoković će u petak igrati protiv Stena Vavrinke, a biće to poslednji meč današnjeg programa na Centralnom terenu.

Gubio dva puta: Na "Centralnom" je najlepše

Posle navedenog poraza od Mareja u finalu 2013. godine, Đoković je osvojio titule 2014. i 2015. godine. Zatim je 2016. izgubio od Sema Kverija u trećoj rundi, a naredne sezone je morao da preda Tomašu Berdihu u četvrtfinalu. Oba meča igrana su na Terenu broj 1.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track