EMOCIJE NEĆE OMETI ĐOKOVIĆA: Šta nam donosi veliki teniski klasik? Mečevi Novaka protiv velikog prijatelja su NEŠTO POSEBNO!
Foto: Profimedia

VIMBLDON

EMOCIJE NEĆE OMETI ĐOKOVIĆA: Šta nam donosi veliki teniski klasik? Mečevi Novaka protiv velikog prijatelja su NEŠTO POSEBNO!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Londona - Vuk Brajović

Da li će jučerašnja panel diskusija Vimbldona o ulozi održivosti životne sredine u organizaciji vrhunskih sportskih manifestacija na kojoj su govorile takve legende i poznati sportksti kao što su Geri Lineker, Lord Sebastijan Kou, Hana Mils, Suzan Petersen i Heder Votson uticati na to da se što ređe dešavaju vremenski poremećaji koji su prve nedelje 136. Vimbldona potpuno rasturili uobičajeni program održavanja mečeva – to zaista ne znamo.

Ono što je jasno je da je kiša “uredila” da se u istom danu i na istom – Centralnom terenu – već krajem prve nedelje nađu prvi i drugi nosilac u muškom singlu Alkaraz i Đoković, ali i dvostruki osvajač Vimbldona Ser Endi Marej i prva nositeljka turnira za žene Iga Švjontek.

Rivalitet koji je ustanovljen davne 2004 na turniru na tepihu u Ahenu tenisu je darivao dvadeset šest uglavnom nezaboravnih mečeva, od kojih je čak tri završeno predajom zbog povreda, a danas je značajno izražen u korist Đokovića, i ne samo zbog njegovih 20 pobeda.

Novak Đoković
foto: Li Ying / Xinhua News / Profimedia

“Sten d Men-u” je 38 leta, proces povratka u vrh svetskog tenisa posle operacija je protkan raznim izazovima (trenutno 88. na ATP listi) i na travi je bio najmanje uspešan od svih podloga na turneji.

Sa druge strane, Novak je 10 godina nepobeđen na Centralnom terenu na Vimbldonu, na korak je do izjednačenja istorijskog rekorda Federera sa 5 uzastopnih i 8 ukupno osvojenih titula ovde.

Trenutno drugi igrač sveta je zdrav, motivisan, spreman i odmoran posle prva dva kola – i po svemu sudeći će za sebe uzeti pobedu, a publici i protivniku dati veoma lep i emotivan meč za sećanje i nagradu za strpljenje i pokloništvo tenisu usled svih peripetija koje su pratile Vimbldon ovih dana. Ako se i desi da Novak “ostavi” i jedan set u tom paketu – ništa strašno, ali bi već još jedan zasmetao u kalibraciji za ostvarenje gorenavedenih ciljeva.

Sten Vavrinka
foto: EPA/ISABEL INFANTES

Čak i da se to desi, koliko bi fizičke snage imao Vavrinka da konvertuje nekih 2:1 ili 2:2 u konačnu pobedu protiv i ove godine posebno motivisanog osvajača rekordnih 23. Grend Slem titula? Njihovi mečevi su uvek nešto posebno – ili “uvek kao nikada pre” (aktuelni promo slogan Vimbldona) pa se nikakav ishod ne treba otpisivati – jer u tenisu niko ne može da vas pobedi tako kao što možete – samog sebe. Ipak, teško je verovati da baš danas, na travi Centralnog terena Vimbldona – ovaj meč (koji će početi dosta kasno) dobije neke nepredviđene obrte – pa i da bude produžen na naredni dan, kao što je slučaj sa Marejem i Cicipasom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track