SPREMA LI SE TO NAJVEĆA KRAĐA U ISTORIJI SVETSKOG TENISA: Mlada Ruskinja ima ponudu da promeni državljanstvo!
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

iznenađenje

SPREMA LI SE TO NAJVEĆA KRAĐA U ISTORIJI SVETSKOG TENISA: Mlada Ruskinja ima ponudu da promeni državljanstvo!

Tenis -

Jedna od najvećih teniskih senzacija ove godine Mira Andrejeva, šesnaestogodišnja devojka iz Rusije dospela je u pažnju svetskih medija.

Mira Andrejeva
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Kako prenosi specijalizovani teniski portal iz Amerike "Tennis World USA" Mira Andrejeva namerava da dobije francusko državljanstvo. Od januara 2022. ona živi i trenira u Kanu sa porodicom. Rođena je u Krasnojarsku 29. aprila 2007. godine. Trenira u teniskoj akademiji u Kanu sa starijom sestrom Erikom i najboljim ruskim teniserom Danilom Medvedevom.

Američki portal poziva se na određene glasine bliske ruskoj teniserki. Naime, ona planira da podnese zahtev za dobijanje državljanstva Francuske, kao što je nedavno učinila njena zemljakinja Varvara Gračeva. Mira Andrejeva trenutno je 102. teniserka na WTA listi, ali će posle dobrih rezultata na Vimbldonu poboljšati svoj plasman.

Mira Andrejeva
foto: Printskirin

Vrlo je verovatno da Mira Andrejeva ne može tako brzo da dobije francuski pasoš, ali... Postoje izuzeci, a Francuzi su spremni da talentovanoj Ruskinji izađu u susret. Da bi podnela zahtev za državljanstvo, treba da ispuni dva uslova, prvi je da živi u Francuskoj najmanje pet godina, a drugi da položi ispit iz francuskog jezika, kao što je prošle godine uradila Gračeva.

Mira Andrejeva u Vimbldonu stigla je do osmine finala, gde je u uzbudljivom meču poražena od Amerikanke Medison Kiz. Mlada Ruskinja napravila je na tom meču incident, kada je posle svađe sa sutkinjom bacila reket i potom bila kažnjena oduzimanjem poena. Na kraju susreta nije htela da se rukuje sa sutkinjom i od strane organizatora kažnjena je sa 8.000 dolara.

Agent Mire Andrejeve, Lev Kasil oglasio se posle pisanja američkog portala, vezano da će mlada Ruskinja promeniti državljanstvo.

- To je neproverena informacija. Moram da je demantujem - kazao je Lev Kasil za ruski portal "Sport24".

Rusija, Tenis, Šamil Tarpiščev

Prvi čovek Ruske teniske federacije Šamil Tarpiščev je zabrinut. Rekao je da će odluku o promeni državljanstva Mire Andrejeve doneti njeni roditelji.

- Odlučiće roditelji, a ne Andrejeva. Naravno, tamo ih obrađuju od jutra do mraka. Mi, Ruski savez, odavde iz Moskve ne možemo ništa. Sada smo ograničeni, ne dozvoljavaju nam da idemo na turnire, pa tako ne mogu ni da razgovaram sa našim teniserima i teniserkama - rekao je Tarpiščev, a preneo TASS.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track