APSOLUTNI GOAT! Podatak koji Nadala i Federera "OSTAVLJA U BLATU": Đoković postavio DOMAĆI ZADATAK, ali i dalje juri VAŽNE REKORDE
Foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

šampionski gen

APSOLUTNI GOAT! Podatak koji Nadala i Federera "OSTAVLJA U BLATU": Đoković postavio DOMAĆI ZADATAK, ali i dalje juri VAŽNE REKORDE

Tenis -

Novak Đoković osvojio je titulu na Mastersu u Parizu, jer je u finalu pobedio Grigora Dimitrova po setovima 6:4, 6:3. Nije bilo mnogo dileme u ovom meču, jer je srpski as od samog početka diktirao ritam i nije dozvolio Bugarinu da zapreti.

Novak Đoković
foto: Dave Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Našem teniseru je ovo jubilarna 40. titula iz Masters serije 1000 gde mu nema ravnog, čak ni približno. Poređenja radi, dva najveća Novakova rivala, Rodžer Federer i Rafael Nadal imaju 54 odnosno 59 trofeja na tzv. velikim turnirima. Tu spadaju Grend slemovi, Mastersi i turniri iz serije 500. Srbin je neprikosnoven sa čak 70 pehara računajući tri pomenute stavke.

Dakle, dva najozbiljnija konkurenta kada je u pitanju trka za GOAT-a( Najboljeg tenisera svih vremena) nemaju ni 60. titula. Uz to srpski teniser ima 24 Grend slema, Nadal 22, dok je Federer stao na 20.

Švajcarac je završio karijeru i već godinu dana uživa u zasluženoj penziji, a "bik sa Majorke" muku muči sa povredama, godinu dana nije igrao i najavio je da bi u Australiji mogao da odigra svoj poslednji turnir u neverovatnoj karijeri. Sagledavajući sve ove činjenice deluje da je besmisleno i raspravljati o najboljem teniseru svih vremena, jer je Srbin po svim parametrima daleko iznad konkurencije, a Nole ne namereva da se zaustavlja već je "gladan" trofeja i rekorda kao i prvog dana karijere.

Novak Đoković, Pariz, Bersi, masters
foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

To je srpski teniser i potvrdio u izjavi nakon meča gde je rekao da juri sve moguće rekorde.

- Što se rekorda po broju osvojenih ATP turnira tiče, to je sve moguće. Zbog čega da ne idem na obaranje još i tog rekorda? Sada imam 12 manje (Novak 97 – Konors 109), ali takođe imam i još koju godinu uspešnog bavljenja tenisom i pokušavam da uživam u ovim momentima koji sada znače i vrede – duplo. Kada uzmemo u obzir fazu života i karijere u kojoj se nalazim, i osvojiti jedan ovako veliki turnir – iako to možda ljudima deluje kao rutina, a to uopšte nije – svaka pobeda na Masters i Grend Slem nivoima zaista toliko znači za mene - istakao je Nole koliko je željan trofeja.

Novak
foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Novak je ovim trijumfom stigao na korak od toga da bude prvi na kraju godine. Novak će od ponedeljka imati 9.945 bodova i tako odmaći Karlosu Alkarazu na 1.490 poena. Praktično, jedna pobeda na Završnom mastersu u Torinu biće dovoljna Novaku da završi godinu na mestu broj jedan na ATP listi, čime će doći do 400. sedmice na vrhu ATP liste.

Rekordi koje je preostalo da obori:

- 400. sedmica na vrhu ATP liste ( to je gotovo formalnost) - 109 titula u karijeri, rekord koji drži Džimi Konors ( Nole ima 97) - kalendarski slem (osvajanje sva četiri Grend slema u godini) - zlatni slem (osvajanje sva četiri Grend slema u godini i zlatne medalje na Olimpijskim igrama) - da prestigne Federera po broju trofeja na Vimbldonu( Švajcarac ima 8, a Nole 7)

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:05

Novak na meču u Parizu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja