ĐOKOVIĆ JEDINI IZ VELIKE ČETVORKE NE PLAĆA POREZ U RODNOJ DRŽAVI: Nadal, Federer i Mari daju svojim domovinama od 30 do 56% zarada
Foto: Twitter/Roger Federer

finansije

ĐOKOVIĆ JEDINI IZ VELIKE ČETVORKE NE PLAĆA POREZ U RODNOJ DRŽAVI: Nadal, Federer i Mari daju svojim domovinama od 30 do 56% zarada

Tenis -

Patriotizam na delu i ljubav prema svojim domovini može da se iskaže na ovaj način

Opšte je poznato da sportisti zarađuju ogromne sume novca, pogotovo oni vrhunski. Veliku pažnju izaziva način na koji države oporezuju zarade svojih sportista. Kako porez plaćaju teniseri?

Najpre treba znati da postoje poreske obaveze koje se odnose na zarade od turnira i one druge - na zaradu od sponzorskih ugovora. Prihodi od sponzora se računaju kao da je teniser zaradio u matičnoj zemlji, dok se porez na zaradu na turniru najpre plaća u državi u kojoj je održan turnir.

Na primer, ukoliko neko učestvuje na Vimbldonu i zaradi određenu sumu novca, porez će platiti u skladu sa zakonima Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno 45%, koliko iznosi na Ostrvu. Međutim, ako se u Velikoj Britaniji boravi duže od 30 dana, postoji mogućnost da vam oporezuju svu zaradu na svetskom nivou.

Karlos Alkaraz
foto: Carlos Tischler/ Eyepix Group / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

Nakon što igrači plate porez lokalnoj samoupravi u kojoj su zaradili novac, uglavnom ne moraju da plaćaju porez na prihod kada se vrate kući. To je zbog toga što mnoge zemlje imaju sporazum o dvostrukom oporezivanju, koji omogućava igraču da smanji lokalne poreze za iznos plaćenog poreza u inostranstvu.

Da uprostimo, ukoliko Rodžer Federer plaća 45% u Velikoj Britaniji na svoj prihod iz ove zemlje, ali njegov švajcarski kanton mu naplaćuje samo 15%, on može da odbije tih 15% svog švajcarskog poreskog zahteva koji se odnosi na zarađeni prihod u Londonu.

Rodžer Federer
foto: Screenshot

Međutim, situacija se komplikuje ukoliko ne postoji sporazum o dvostrukom oporezivanju, sportista tada može podleći dvostrukom oporezivanju prihoda, iako većina igrača može da se prijavi za jednostrane olakšice, što je u suštini strani poreski kredit, tako da ne plaćaju porez dva puta.

To je jednostavan odgovor, ali oporezivanje može postati komplikovanije, posebno sa SAD i Velikom Britanijom. Veoma je zanimljiva činjenica da manji broj vrhunskih tenisera ima prijavljeno prebivalište u zemlji u kojoj je rođen. Samo nekoliko igrača živi u matičnoj državi, a verovatno najpoznatiji od njih su Nadal, Alkaraz i Federer.

Španac ima prebivalište u Marbelji i plaća najviši porez na svetu od čak 56%. Francuski sportisti često biraju Švajcarsku jer Francuzi oporezuju svoje građane koji žive u Monaku. Među nekoliko najboljih destinacija, tzv. poreskih rajeva, mahom se nalaze Dubai, Bahami i Švajcarska, kao i sveprisutni Monte Karlo.

Što se tiče najboljih srpskih igrača, Novak Đoković i Miomir Kecmanović odlučili su se za te poreske rajeve - Monako, odnosno Dubai. Na taj način je Đoković jedini teniser iz velike četvorke koji ne plaća porez u svojoj domovini.

Inače, preostali srpski teniseri Dušan Lajović, Filip Krajinović i Laslo Đere imaju prebivalište u Srbiji i plaćaju porez u domovini.

Tabela srpskih tenisera i gde i koliko plaćaju porez:

Novak Đoković - Monte Karlo - 0%

Dušan Lajović - Stara Pazova - 25%

Filip Krajinović - Beograd - 25%

Laslo Đere - Novi Sad - 25%

Miomir Kecmanović - Dubai - 0%

Velika četvorka i njihove poreske rezidencije:

Novak Đoković - Monte Karlo - 0%

Rodžer Federer - Bazel - 30%

Rafael Nadal - Marbelja - 56%

Endi Mari - Ujedinjeno Kraljevstvo - 45%

Aktuelnih Top 5 na ATP listi i porez:

Novak Đoković - Monte Karlo - 0%

Karlos Alkaraz - Mursija - 56%

Janik Siner - Monte Karlo - 0%

Danil Medvedev - Monte Karlo - 0%

Andrej Rubljov - Moskva - 15%

Rodžer Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković
foto: Profimedia

Zanimljivo u SAD

Interesantna je situacija u SAD-u gde su američki igrači poreski rezidenti. Zbog toga većina se opredeljuje za državu Floridu, jer tamo nema poreza na dohodak.

To je zato što SAD i dalje oporezuje svoje građane čak i ako borave van SAD-a. Da bi to izbegli, morali bi da se odreknu državljanstva.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:20

Melburn, Australijan open, navijači, tenis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track