OVO JE NAMIRNICA KOJU NOVAKOVA ŽENA NAJVIŠE JEDE: Zbog nje Jelena izgleda dobro, zdravo i mladoliko!
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock

zanimljivo

OVO JE NAMIRNICA KOJU NOVAKOVA ŽENA NAJVIŠE JEDE: Zbog nje Jelena izgleda dobro, zdravo i mladoliko!

Tenis -

Jelena Đoković, supruga najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića, veliku pažnju poklanja onome što jede. Zdravlje joj je uvek bilo na prvom mestu.

Jelena Đoković
foto: Marija Mladjen/ATAImages

Predanim odnosom prema hrani, Jelena Đoković bitno je uticala i na muža Novaka Đokovića. Baš iz razloga što pazi šta jede, treba tražiti formulu Noletove dugovečnosti u profesionalnom sportu i uspešnosti kada je u pitanju tenis.

Mnogi smatraju da Jelena i Novak Đoković deluju mladoliko, baš zbog zdrave prehrane. Jelena je veganka i ponosna je na to.

- Počela sam da razmišljam kako da preživim tri godine, jer nisam imala novca da jedem u ne znam kakvim restoranima, a nisam ni živela u domu gde imam kuhinju. Tako da je veganstvo krenulo iz muke - otkrila je jednom prilikom Jelena Đoković.

Jelena Đoković
foto: Profimedia

Istakla je tada Jelena da nije imala nameru da bude veganka, ali je to prihvatila i danas je ponosna što jede isključivo hranu biljnog porekla.

- Ja sam bila veliki gurman, jela sam meso. I danas ga volim, ali ga ne jedem. Dobro se osećam i to mi je bio cilj. Da pronađem način kako da živim ovaj život budna, s energijom, zdava.

Otkrila je supruga Novaka Đokovića šta jede.

- Moja prehrana je 70 odsto sirove hrane, a 30 odsto skuvane. Najčešće jedem supu, bezglutensku testeninu, kinou, pirinač... Teško je danas pronaći pravu hranu i pripremljenu na zdrav način. Zato mi je važno da se dobro organizujemo oko obroka i srećna sam što imam partnera koji je kao i ja posvećen tome da ostane zdrav i jak. Naši režimi prehrani se tek malo razlikuju - rekla je Jelena Đoković u emisiji "Šta sam tebi i ko sam sebi".

Novak Đoković, Jelena Đoković
foto: Starsport

Prema svemu sudeći, tajna lepote i vitkosti Jelene Đoković krije se u posebnom režimu prehrane. Ključnu ulogu u velom procesu igra žitarica kinoa. Naime, to je namirnica bez koje Jelena ne može da zamisli svoj dan, a kombinuje je u ishrani na različite načine. Kako ni ona, ni Novak godinama ne jedu meso, tako se trude da svoj jelovnik obogate prirodnim izvorima proteina, a jedan od njih je i kinoa. To je biljka koja je prava riznica zdravlja.

Ova namirnica se naziva i "zlatom Inka" kao i "kraljicom semenki", a drevne civilizacije Južne Amerike uvelike su bazirale svoju prehranu na njoj. Smatrali kinuo svetom biljkom te osim za prehranu koristili je i u narodnoj medicini. Kinoa obiluje proteinima, vitaminom C, kalcijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i mnogim drugim vrednim sastojcima. Koristi se za jelo, ali i za izradu masti, eteričnih ulja i narodnih lekova. Tako se zna da se kroz istoriju kinoa posebno prepisivala bolesnicima za lečenje reume, tumora, hemoroida i išijasa.

Kurir sport

00:30

Australijan open, Novak Đoković, navijači, Melburn, tenis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track